A fél román kormány karanténba vonult

2020.10.05. 14:08

Keleti szomszédunknál már több napja napi 2000 fölött van az új koronavírus-fertőzöttek száma, ám nem tudni még, szigorít-e valamit a kormány.

A fél román kormány karanténba vonult
A román jobbközép miniszterelnök, Ludovic Orban hétfőn reggel önkéntes karanténba vonult és koronavírus-tesztet végeztek el rajta.

A teszt eredménye még nem ismert, addig Orban az irodájában ül, hogy elkerülje a fertőzés esetleges továbbadását. Orban önkéntes karanténba vonulására azért volt szükség, mert még múlt héten részt vett egy olyan tévés műsorban, amelynek a műsorvezetőjéről a hétvégén kiderült, hogy koronavírusos lett. A román kormányfő ezért az összes hétfői programját lemondta és kérte a koronavírus-tesztet. Orban úgy nyilatkozott a Digi24-nek, hogy

nem ismeri még a teszt eredményét, de nem produkál tüneteket, ezért bízik abban, hogy nem kapta el a koronavírust.

Hozzátette még, hogy a tévés szereplése során a stúdióban is viselte a maszkot, csak a műsor alatt vette azt le. Valamint ügyelt a távolságtartásra is.

De nem csak ő vonult önkéntes karanténba. Mivel a román kormányfővel Bukarest frissen megválasztott főpolgármestere, Nicușor Dan is többször találkozott múlt héten, ezért ő is igényelte a koronavírus-tesztet. Dan Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy csak a tévés műsorok alkalmával nem volt maszk rajta, ám más alkalmakkor, még a szabadban is viselte az. Ám azért, hogy megelőzze a vírus lehetséges továbbadását, önkéntes karanténba vonult ő is. Hétfőn lassan a teljes román kormány tesztelteti magát, miután Ludovic Orban helyettese, Raluca Turcan is bejelentette, hogy mivel ő is érintkezett a kormányfővel, ezért ő is tesztelteti magát.

Romániát a koronavírus-járvány kifejezetten keményen sújta. A vasárnapi hivatalos adatok szerint az országban a járvány márciusi kezdete óta már 137 491-en fertőződtek meg. Vasárnapról hétfőre például 1591 új esetet azonosítottak a román hatóságok. Aktív esetnek az összes fertőzöttből 23 917 fő számít, a gyógyultak pedig 108 526-an vannak már. A járvány kezdete óta 5048-an haltak meg.

A vasárnapi adatok szerint az elmúlt 24 órában 6 537 tesztet végeztek el, ennek 24 százaléka bizonyult pozitívnak, ami nagyon aggasztó adat.

A WHO ajánlása szerint az elvégzett teszteknek ugyanis 5 százalék alatti pozitivitási rátája jelenti azt, hogy a járványt kordában van tartva. A román adatok ezt láthatóan jócskán meghaladják.

Alexandru Rafila – Románia képviselője a WHO-ban – szerint a román kórházak intenzív osztályainak 55 százaléka csak koronavírusos betegeket kezel, azonban ezek is egyre inkább betelnek. A szakember szerint a román fővárosban a legaggasztóbb a helyzet, mivel az ottani kórházakban már nincs is hely a koronavírusos betegek számára. A szakember szerint

Románia most lépett a koronavírus-járvány második hullámába, mivel tömegessé váltak a fertőzések és a fertőzöttek száma átlépte a napi 2000 azonosított esetet.

Az előző héten négy napon keresztül (szerdától szombatig) minden nap több, mint 2000 aktív esetet azonosítottak az országban. A kétezres szám azért fontos, mivel a kormány ennek elérésekor tervezett újabb korlátozásokat bevezetni. Rafila aggodalmát fejezte ki a román egészségügy felkészültségével kapcsolatban. Szerinte több forgatókönyvet is ki kellene dolgozni a romániai koronavírus-járvány számaival összefüggésben. Hozzátette, hogy még nem látható előre, hogy a napi kétezres szám megmarad-e a továbbiakban. A szakember szerint külön kellene készülni arra, hogy a járványgörbe stabilizálódik – ami szerinte jó az országnak –, viszont inkább tartja lehetségesnek azt, hogy a járványgörbe meredeken megugrik. Ebben az esetben a már amúgy is terhelt román egészségügy össze is omolhat szerinte.

Mitől szabadult így el a járvány Romániában?

Annak, hogy most már napi 2000 fő fölötti az új koronavírusos esetek száma, több oka van. Az esetszámok növekedése persze várható volt, mivel két hete kezdődött meg az iskola, a nyári szabadságról való visszatérés az emberek közötti megnövekedett interakciókhoz is vezetett. Ugyanakkor

a román állampolgárok fegyelme is mérséklődött: egyre kevesebben tartják be az egészségügyi előírásokat, például a maszkviselést.

Romániában a maszkviselés szabályozását alsóbb szintre, a megyei közegészségügyi hivatalok ügykezelésébe utalta a kormány még a nyáron. Így vannak olyan megyék, ahol még a szabadban is – igaz, csak zsúfolt területen –: buszmegállóban, vonatállomáson, piacon kötelező a maszkviselés. Ugyancsak megyei szinten dönthetik el, hogy a szabadban öt állampolgár gyülekezése esetében is kötelezővé kell-e tenni a maszkviselést.

Különböző nyilvános események – például a szeptember 27-i önkormányzati választások és az aznap esti kampánybulik – hozzájárultak a vírus terjedéséhez: a székelyföldi Sepsiszentgyörgy régi-új RMDSZ-es polgármestere, Antal Árpád is koronavírusos lett. Nem kímélte a posztkommunista-nacionalista PSD-t sem a koronavírus: szerdán kiderült, hogy a PSD Szilágy megyei vezetősége elkapta a betegséget. Marcel Ciolacu, a PSD elnöke még kampányolt a fent nevezettekkel, így ő és a bukaresti vezetőség is házi elkülönítésbe vonult. Ám a negatív teszteredmény után a PSD országos vezetősége elhagyta az otthoni elkülönítést, a Szilágy megyeieket pedig kórházban kezelik.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban megszólalt Raed Arafat, a román operatív törzset vezető belügyi államtitkár is. Szerinte habár a korlátozások bevezetését alsóbb, önkormányzati szintre delegálták, a járványhelyzet rosszabbodása esetén Bukarest közbeléphet:

„Nem tudjuk, hogyan fog alakulni a járványhelyzet, de elképzelhető újabb szigorítások bevezetése.”

BORÍTÓKÉP: Románia kormánya / Facebook

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek