Tudták, hogy tíz napja halott a polgármester, mégis őrá szavaztak

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.28. 12:31

Az olténiai Deveseluban inkább szavaztak egy halottra, mint a másik két jelöltre.

Tudták, hogy tíz napja halott a polgármester, mégis őrá szavaztak

Noha Ion Aliman, az olténiai Deveselu település polgármestere szeptember 17-én meghalt a koronavírus következtében, a falu lakói a szeptember 27-i romániai helyhatósági választáson újra megszavazták polgármesternek. A nevében szociáldemokrata PSD-ben politizáló

Aliman 1057 voksot kapott az 1600 leadott szavazatból. A neve azért maradt rajta a szavazólapon, mert azt addigra már kinyomtatták.

Deveselu már csak azért is érdekes helyszín, mert a falu határában működik a NATO európai légvédelmi rendszerének egyik sarokpontját jelentő katonai támaszpont, aminek felszámolását tavaly februárban Oroszország külön kérte. A román Digi24 hírtelevízió a helyszínen is utánajárt, mi áll a bizarr választási történés hátterében. 

Nicolae Dobre, a település alpolgármestere azzal kezdte, hogy szerinte egyáltalán nem történt semmi bizarr dolog a faluban, és eleve, ő maga is a tizenegy napja halott polgármesterre szavazott: „Rajta maradt a neve a szavazólapon, így megvolt a joga arra, hogy választható legyen. Ez egy jogi szituáció. Az emberek ezt meg is értették. (...) Ez nem egy bizarr helyzet, ez a valóság!” Az alpolgármester – aki a polgármester halála miatt ideiglenesen átveszi a falu vezetését, és a következő választáson maga is rajthoz áll – úgy véli, inkább el kellene gondolkodni az eseten: az emberek ugyanis inkább szavaztak egy halottra, mint másik két jelöltre. Szerinte ez azt jelzi, hogy az emberek egy PSD-s jelöltre vágytak, aki bizony nem más, mint ő maga.

Alimant szeptember 4-én tesztelték pozitívan Covid-19-re, majd bevitték a caracali kórházba, és mikor állapota súlyosbodott, egy bukaresti kórházba szállították át. Ott is halt meg szeptember 17-én.

Vasárnap, a választás estéjén a falubeliek, miután leszavaztak rá, a temetőben is felkeresték az elhunyt polgármester sírját.

„Szeptember 27-e lett volna a születésnapja. Az emberek le akarták róni előtte a tiszteletüket, és jelezni neki: folytatni fogják, akit elkezdett. Ez spontán történés volt, senki sem irányította őket, az emberek tényleg szerették őt!” – fogalmazott az alpolgármester. 

FOTÓ: Deveselu másik nevezetessége a NATO-bázis mellett: a kúria romja. Fotó: Anca Raluca Majaru / Wikimedia Commons

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek