Tíz napja meghalt Covidban, a romániai NATO-bázis faluja újra megszavazta polgármesternek

Szerző: Bukovics Martin
2020.09.27. 23:30

Annyira tisztelték a deveselui polgármestert, hogy annak ellenére is megszavazták, hogy tíz napja halott.

Tíz napja meghalt Covidban, a romániai NATO-bázis faluja újra megszavazta polgármesternek

Noha Ion Aliman, az olténiai Deveselu település polgármestere szeptember 17-én meghalt a koronavírus következtében, ám a falu lakói most vasárnap újra megszavazták polgármesternek – ezzel is kifejezve az iránta érzett tiszteletüket. A nevében szociáldemokrata PSD-ben politizáló Aliman 1020 voksot kapott az 1600 leadott szavazatból. A neve azért maradt rajta a szavazólapon, mert azt addigra már kinyomtatták. Mint a Digi24 írja: új választásokat kell kiírni a faluban.

Miről híres Deveselu?

Onnan, hogy a falu határában működik a NATO európai légvédelmi rendszerének egyik sarokpontját jelentő katonai támaszpont, amit 2016 májusában adtak át. Itt alkalmazták először élesben, szárazföldi környezetben az eredetileg hadihajókra tervezett Aegis légvédelmi rakétarendszer módosított verzióját. A kísérlet annyira sikeresnek bizonyult, hogy a japán kormány két ilyen komplexumot is rendelt az észak-koreai fenyegetés miatt. A deveselui bázis annyira csípi a Kreml szemét, hogy az orosz külügy tavaly februárban bekérette az Egyesült Államok moszkvai katonai attaséját, hogy – majd három évvel a deveselui légvédelmi rakétakomplexum szolgálatba állását követően – hivatalosan is bejelentsék igényüket az olténiai bázis felszámolására.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő az Azonnalinak ezt nemrég azzal magyarázta, hogy az oroszok úgy látják, a deveselui katonai bázis nemcsak az iráni fenyegetés ellen használható, hanem kibővítve akár Oroszország érdekeit is fenyegeti, hiszen a hatvanas évek óta kialakult szovjet-amerikai kölcsönös megsemmisítés egyensúlya további telepítéssel kibillenhet az amerikaiak javára. A NATO nem győzi hangsúlyozni: Deveselu kizárólag védelmi célokat szolgál.

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek