A Párbeszéd az a párt, ahol még a tisztújító kongresszuson se történik semmi

2020.09.13. 18:07

Semmi meglepetés nem történt a Párbeszéd tisztújító kongresszusán: az eddigi társelnökök, Karácsony Gergely és Szabó Tímea maradtak a vezetők, a sajtót pedig az udvarra engedték csak be. Ott megtudtuk: a ellenzék 2022-es közös programjába beraknák a havi 100 ezer forintos alapjövedelmet.

A Párbeszéd az a párt, ahol még a tisztújító kongresszuson se történik semmi

Vasárnap tartotta tisztújító kongresszusát a Párbeszéd, hogy a küldöttek döntsenek a következő társelnökök személyéről. A pártot eddig Karácsony Gergely budapesti főpolgármester és Szabó Tímea országgyűlési képviselő vezették. A kongresszuson csak a sajtótájékoztató volt nyilvános, így az épületbe nem is engedtek be, ezért a kiszolgálásról és a kávé hiányáról való beszámolóm elmarad.

SZELFIZÉS MÉG A TÁRSELNÖKÖK ÉRKEZTE ELŐTT

Mintegy negyven-ötven fő gyűlt össze a kongresszus helyszínének helyt adó épület kertjében, így bármennyire is szerettem volna élcelődni azon, hogy a sajtó munkatársai többen voltak, mint a párbeszédesek, ez végül nem teljesülhetett. Az viszont könnyen lehet, hogy a kongresszusi delegáltak egyben a Párbeszéd teljes párttagságát is jelentették.

A résztvevők a Párbeszéd-feliratos, pártlogós fehér pólójukban a szokásos öltönyös-nyakkendős politikusok antitézisét jelentették.

A TÁRSELNÖKÖK, AZ ELNÖKSÉG ÉS A PÁRTTAGOK

Már örültem is ennek, amikor hirtelen eszembe jutott: várjunk csak, hiszen a fehérpólós párbeszédesek mellett ott vannak velük pártszövetségben másik kedvenceim, a vörösszegfűs MSZP-sek, akiknek a támogatottsága lassan a P-ét súrolja. Ekkor minden illúzióm és naivitásom elszállt a Párbeszéddel kapcsolatban és visszazökkentem a magyar valóságba, amelynek mágikus ereje az ellenzéki összefogás, Karácsony Gergelytől Gyurcsány Ferencig, Fekete-Győr Andrástól Jakab Péterig.

A vasárnapi kongresszuson minden maradt a régiben, a párt társelnökei Karácsony Gergely és Szabó Tímea maradtak.

A Párbeszéd a 2022-es választásokra készülve a korábban ötfős elnökségét héttagúvá bővítette. Ennek értelmében az elnökség tagjai: Béres András óbudai-békásmegyeri alpolgármester, Dorosz Dávid főpolgármester-helyettes, Erőss Gábor VIII. kerületi alpolgármester, Jakál Adrienn soproni önkormányzati képviselő, Szabó Zsolt dunaújvárosi alpolgármester, Tordai Bence országgyűlési képviselő és V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester lettek.

A kongresszuson újraválasztott férfi társelnök beszéde valójában semmiről nem szólt: Karácsony Gergely felsorolta a megválasztott új vezetőségi tagokat, majd ismertette pártja javaslatait a következő, 2022-es parlamenti választásokra.

KARÁCSONY GERGELY, A RÉGI/ÚJ FÉRFI TÁRSELNÖK

A Párbeszéd három javaslatot tett az ellenzéki pártoknak a közös indulás kapcsán.

Karácsonyék szerint előválasztással kell döntenie az ellenzéki összefogás pártjainak a közös miniszterelnök-jelölt személyéről.

A főpolgármester szerint ugyancsak előválasztással kell dönteni a 106 választási körzetben elinduló közös ellenzéki jelöltekről is. Ez nem meglepő a párt részéről, hiszen Karácsony Gergely is így lehetett 2018-as bukott MSZP-PM miniszterelnök-jelöltből az ellenzéki összefogás 2019-es budapesti főpolgármester-jelöltje, majd Budapest főpolgármestere.

SZABÓ TÍMEA, A RÉGI/ÚJ NŐI TÁRSELNÖK

A párt harmadik javaslata az alapjövedelem bevezetése, erről az újraválasztott női társelnök, Szabó Tímea beszélt többet. Szerinte 2022 után nemcsak kormányt kell váltaniuk, hanem modellt is. Társadalmi egyenlőség kell, meg kívánják szüntetni a létbizonytalanságot, mégpedig az alapjövedelem nevű csodafegyverrel.

Az alapjövedelem minden felnőtt magyar állampolgárnak havi 100 ezer forintos jövedelmet,

minden gyerekkorú magyar állampolgárnak havi 50 ezer forintot biztosítana. Az alapjövedelem mellett a havi minimálbért is növelnék úgy, hogy egy dolgozó havi nettó 166 ezer forintot vihessen haza. (Ma a minimálbér bruttó 161 ezer forint.) Mindezt egy 3300 milliárd forintos költségvetés iátcsoportosítással oldanák meg.

FOTÓK: Antal Róbert-István / Azonnali

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek