„Talán egy kicsit túl sokáig maradtam” – vallotta Lukasenka orosz újságíróknak

Szerző: Illés Gergő
2020.09.08. 17:40

Jelenleg csak ő tudja megvédeni Belaruszt, rezsimváltást Amerika és a burzsujok akartak, és a rohamrendőrök csak a hazájukat védték a blitzkriegtől – vallja a belarusz elnök az orosz újságíróknak adott interjújában.

„Talán egy kicsit túl sokáig maradtam” – vallotta Lukasenka orosz újságíróknak

„Igen, talán egy kicsit túl sokáig maradtam.

Talán már nemcsak a tévében, hanem a vasalóban és a vízforralóban is engem adnak. Igen. De valójában most csak én tudom megvédeni a belaruszokat”

így vallott kétes elnökválasztási győzelméről és huszonhat éve tartó, megszakítás nélküli hatalmáról Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök hétfőn, a vele interjút készítő négy orosz újságírónak.

Burzsujok és amerikaiak Lukasenka ellen

Az elnököt Margarita Szimonjan, az RT (korábban Russia Today) hírcsatorna főszerkesztője, az orosz Egyes Csatorna tudósítója, Anton Vernyickij, a Rosszija 1 állami csatorna híradójának főszerkesztője, Jevgenyij Rozskov, valamint Roman Babajan, a „Moszkva beszél” nevű rádióadó főszerkesztője faggatták. Bár az interjút teljes terjedelmében még egyik orgánum sem közölte, Rozskov és Babajan több témában is közvetlenül idézték az elnököt, többek között a belarusz elnök fent idézett kijelentése is így került nyilvánosságra.

Persze Lukasenka – aki ellen Belarusz utcáin már lassan egy hónapja tüntet több százezer ember az elcsalt elnökválasztás miatt – ennél tovább is ment. Jevgenyij Rozskov a köztévétől arról tudósít: az elnök szerint a hatalma alatt felnövő két generációban

van egy szűk, „burzsujokból” álló kör, amely „hatalmat akar”, és annak megszerzéséért tüntetnek ellene.

A másik ok Lukasenka szerint természetesen külső: az elnök a tüntetések mögött az amerikaiakat véli felfedezni, akik lengyel és csehországi központokon keresztül tevékenykednek - idézi az elnököt Bozskov.

A blitzkriegtől védték az országot a rohamrendőrök?

A tüntetések ellenére viszont lemondani semmiképp sem fog, idézi az elnököt Babajan a „Moszkva beszél” rádiótól: „nem fogok egyszerűen elmenni. Negyed évszázadon át fejlesztettem Belaruszt. Nem fogom csak úgy feladni.

Ráadásul, ha távoznék, a támogatóimat lefejeznék! Készek vagyunk az alkotmány reformjára, azt követően egy előrehozott elnökválasztást sem zárok ki”.

Mindebből tehát egyértelmű: Lukasenka elsősorban kivárásra játszik, arra, hogy az ellene szóló tüntetések lassan lecsillapodjanak, majd – csakúgy, mint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök – egy alkotmányos reform után próbálná meg a hatalmát valamilyen formában átmenteni. Mindenesetre Lukasenka nem gondolja, hogy a különös brutalitással eljáró belarusz rohamrendőröknek bármi felelősségük lett volna: szerinte őket azért sem lehet hibáztatni, mert ők védték meg az országot a „blitzkriegtől". Túlkapások persze voltak, de Rozskov szerint Lukasenka megígérte: ezeket kivizsgálja, különösen az újságírókat ért attrocitásokat.

Nem koordinál, hanem elfogy a koordinációs tanács

Az elnök az ellenzék által létrehozott, úgynevezett „koordinációs tanácsról” sem volt túl jól véleménnyel, amelyet azért állítottak fel, hogy a hatalom békés átadásáról tárgyaljon Lukasenka körével. „Nem beszélek az ellenzék koordinációs tanácsáról, mert azt sem tudom, kik ezek az emberek.

Ők még csak nem is ellenzék. Belarusz és a belarusz emberek számára csakis katasztrófát kínálnak.

Szét akarják szakítani a kapcsolatunkat a testvéri Oroszországgal, azt akarják, hogy fizetős legyen az oktatás és a gyógyszerek. Szét akarják verni az összes ipari vállalatunkat és akkor a munkások munkanélkülivé válnának!” – idézte Babajan az elnököt.

A koordinációs tanács fő feladatát egyelőre nem igazán tudta betölteni, hiszen a hatalom nem tárgyalt az ellenzékiekkel. Sőt,

a tanácsban részt vevő ellenzékiek sorra tünedeznek el, vagy kényszerülnek emigrációba

– Pavel Latuska korábbi kulturális miniszter például a KGB nyomására elhagyta az országot, Marija Kalesznyikavát, a bebörtönzött ellenzéki elnökjelölt, Viktar Babarika kampányfőnökét pedig hétfőn hajnalban rabolták el ismeretlenek. A héttagú tanácsból jelenleg csak ketten szabadok és tartózkodnak jelenleg is Belaruszban: Makszim Znak ügyvéd, és Szvjatlana Alekszijevics Nobel-díjas belarusz író.

Kalesznyikavát egyébként a belarusz állami határtanács képviselője szerint a belarusz-ukrán határon letartóztatta a határőrség, mikor egy BMW-vel próbált a koordinációs tanács másik két tagjával átjutni Ukrajnába. Állítólag Kalesznyikavát még a határ belarusz oldalán kilökték az autóból, a belarusz határőrök ezt követően letartóztatták - ugyanis az ukrán határőrség szerint az ukrán ellenőrzőpontig a politikus már nem ért el. Az ügyről Lukasenka az orosz újságíróknak csak annyit mondott: szerinte Kalesznyikava azért akart átjutni Ukrajnába, mert ott állítólag van egy testvére.

BORÍTÓKÉP: Kreml

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek