Már a belarusz IT-seknek is elegük van Lukasenkából

2020.09.02. 10:57

A rezsim folyamatos internetlekapcsolásai miatt főként Ukrajnába és Lengyelországba teszik át székhelyüket.

Már a belarusz IT-seknek is elegük van Lukasenkából

Az augusztus 9-i elcsalt belarusz elnökválasztást követően újabb fordulóponthoz érkezett Európa utolsó diktatúrája. A korábbi munkástüntetések mellett, az ország egyre gyarapodó IT-szektorának is elege lett Aljakszandr Lukasenka elnökből, írja a Politico. Tizenkét belarusz IT-cég költözése éppen folyamatban van, ötvenkilenc cég már elköltözött, és további 112 cég keresi a költözés lehetőségét, tudósít a dev.by. Úgy tudni, főleg Lengyelországot és Ukrajnát nézték ki maguknak az IT-sek.

Mint ahogy általában más foglalkozási rétegekkel, az IT-iparban dolgozókkal is létezett egy hallgatólagos megegyezés Lukasenka uralma alatt.

Ha nem foglalkoztak politikai kérdésekkel, akkor Lukasenka hagyta őket békésen dolgozni.

Sőt, az ország technológiai szektora az egyik legnagyobb volt Kelet-Európában. A belarusz IT-szektor adókedvezményeket élvezett és jelentősen hozzájárult az ország iparának a modernizáláshoz. Lukasenka tervei közé tartozott, hogy az országból tech-nagyhatalmat hoz létre.

Ez az állapot megváltozott az augusztusi elnökválasztásokat követően. A hivatalosan a regnáló Lukasenka által 80 százalékkal megnyert, de valójában elcsalt választások után mintegy háromszáz IT-cég igazgatója fenyegette meg az ország vezetését, hogy elköltöztetik cégeiket az országból, ha a tüntetések brutális szétverése folytatódik. A közzétett nyílt levélben egyúttal új választások kiírását követelték Lukasenkatól.

A cégek közül nemcsak nyugati nagy cégek leányvállalatai, hanem belarusz, az elnökhöz korábban lojális cégek képviselői is felemelték a szavukat. Ilyen volt például az EPAM, és annak igazgatója, Arkadij Dobkin is. Ennek a cégnek a munkatársai odáig mentek az elnökválasztáson közös ellenzéki jelöltként indult Szvjatlana Tihanovszkaja támogatásában, hogy egy alternatív szavazatszámláló szoftvert is létrehoztak, amellyel azt akarták bebizonyítani, hogy Aljakszandr Lukasenka mégsem szerzett 80 százalékot a választásokon.

Az IT-szektor elköltözésének másik fontos oka a tüntetések szétverése mellett a folyamatos belső instabilitás, valamint a dolgozóik biztonságának hiánya is.

Az internet rendszeres lekapcsolása gátolja az IT-szektor működését.

Ráadásul több cég munkatársát (például a Viber két programozóját) a tüntetések során – amelyen belarusz civilekként vettek részt – letartóztatták és megverték.

NYITÓKÉP: Aljakszandr Lukasenka egy céges eseményen. Serge Serebro / Solvay Student Review

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek