Polgárháború veszélyére figyelmeztetett, nem engedték vissza Belaruszba az érseket

Szerző: Galavits Patrik
2020.09.01. 09:41

Tadevusz Kondruszievics érsek Lengyelországból tért volna haza, de a határon indoklás nélkül megtagadták tőle a belépést. Közben új ellenzéki párt alakult, és rögtön tömeges sztrájkra buzdítja a belaruszokat.

Polgárháború veszélyére figyelmeztetett, nem engedték vissza Belaruszba az érseket

Augusztus 31-én a határőrség nem engedte be az országba a Belarusz Katolikus Püspöki Konferencia elnökét, Tadevusz Kondruszievics érseket – írja a Minszk-Mahijlovi érsekségre hivatkozva a catholic.by belarusz egyházi oldal.

Kondruszievics Lengyelországból tért volna haza, de egyelőre nem léphet be Belaruszba. A hivatalos szervek pedig nem indokolták meg, miért.
 

„Nem engedtek át a Kuznica-Białystok határátkelőn. Nem magyarázták el, miért, holott belarusz állampolgár vagyok. Egyszerűen annyit mondtak, megtiltották nekem, hogy belépjek Belaruszba” – mondta az egyébként lengyel nemzetiségű Kondruszievics a catholicphilly.com tudósítása szerint.

Lukasenkának van oka haragudni az érsekre

Habár hivatalos magyarázatot a katolikus vezető nem kapott, nem lenne meglepő, ha az augusztus 9-i belarusz választáson csalással hatalmas fölénnyel nyerő Aljakszandr Lukasenka elnök több megnyilvánulását is nehezményezné. Kondruszevics például augusztus 30-án úgy fogalmazott, a belarusz társadalom „spirituálisan beteg”, valamint elítélte a Belaruszban uralkodó erőszakot.

„Hazánk példátlan társadalmi és politikai válságot él át, amely napról napra egyre mélyül. A békés és toleráns Belaruszban testvérek emeltek egymásra kezet, ez pedig vérfürdőhöz és sok-sok sérüléshez vezetett” – utalt az érsek az elmúlt majdnem egy hónap sokszor eldurvuló tüntetéseire.

Kondruszievics arra is emlékeztetett, hogy a katolikus egyház már a tüntetések kezdetekor „imára és párbeszédre szólított fel” a problémák megoldása érdekében, de félreérthetetlenül üzent Lukasenkának is.

„A mostani válság törvénytelenségek elkövetésének elkerülhetetlen következménye.

Ezért életünk megváltoztatása érdekében szükséges személyes és közös bűnök bevallása és megbánása. A hazugság helyett az igazságnak, a gonosz helyett a jónak, a gyűlölet helyett a szeretetnek, a megbélyegzés helyett a megbocsátásnak, a megosztottság helyett az egységnek kell győznie” – fogalmazott augusztus 30-án kelt levelében Kondruszievics érsek.

Augusztus 14-én pedig közvetlenül is üzent a belarusz vezetésnek a tüntetőkkel szembeni brutális fellépés miatt, amelyekről mi is írtunk. „Békés, az igazságot tudni akaró demonstrálók megverése, a velük való borzalmas bánásmód és embertelen fogvatartásuk súlyos bűne azoknak, akik ezeket a parancsokat adják és erőszakot követnek el.”

Az érsek emellett augusztus 26-án elítélte a minszki Szent Simon és Heléna templom hatóságok általi lezárását, miután az épületben tartóztattak le oda menekülő tüntetőket.

A SZENT SIMON ÉS HELÉNA TEMPLOM MINSZKBEN FOTÓ: HANNA ZELENKO / WIKIMEDIA

Lukasenka szemét az is szúrhatja, hogy Kondruszievics is kifejtette véleményét az augusztus 9-i választásokról.

„Van okunk azt feltételezni, hogy a választás tisztességtelen volt. A püspöki konferencia nevében többször is felszólaltam a helyzet békés és megértő rendezése érdekében” – mondta az érsek, aki szerint egyébként a belarusz ellenzéknek nincs egyértelmű vezetője és értékei, de úgy gondolja, új generáció jelent meg Belaruszban, amely „felnőtt ahhoz, hogy megvédje a jogait”.

„A szenvedések ellenére a keresztény hozzáállásnak a megbocsátásnak kell lennie. Az emberek azonban gyakran nem hallják meg az egyház hangját, és

attól tartok, ha elmarad a megnyugvás, az polgárháborúval fenyeget” – fejezte ki aggodalmait Kondruszievics.

Új ellenzéki párt alakult

Lukasenka egyelőre úgy tűnik, nem igazán kapható a békés fellépésre. Egyik legutóbbi, nagy visszhangot kiváltó tette az volt, hogy miközben az országban tömegek tüntettek ellene, őt gépfegyverrel a kezében videózták. Mindenesetre a tüntetők már majdnem egy hónapja kitartanak, és bár Szvjatlana Tihanovszkaja, az ellenzék legnépszerűbb alakja elmondása szerint nem indulna újabb elnökválasztáson, a nyomás nem enyhül Lukasenkán.

Keddre az ellenzék az ország valaha volt legnagyobb sztrájkját hirdette meg, azt akarják, hogy senki ne menjen dolgozni.

Egyúttal egy másik ellenzéki, Maria Kolesnikova új párt megalakulását is bejelentette: a belarusz civil mozgalom egyik legnépszerűbb alakja Vmesztye (Együtt) néven alakít párot, amellyel rögtön felhívott a sztrájkban való részvételre. Kolesnikova Viktar Babarika korábbi bankelnök kampányfőnöke lett volna, ha elindulhat a választáson, de az üzletembertől ezt a lehetőséget a hatalom megtagadta. Később aztán Kolesnikova is Tihanovszkaja mögé állt be.

A 38 éves ellenzéki most azt mondja, az új formáció kiutat tud mutatni az ország gazdasági és társadalmi válságából.

  NYITÓKÉP: Tadevusz Kondruszievics érsek FOTÓ: Pawel Wiszniewski / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek