Kamuflázsmintás katonai reverendákat mutattak be Oroszországban

Szerző: Illés Gergő
2020.08.26. 13:10

Sajnos az unortodox-ortodox újításra az egyház nem adta áldását. De te hordanád-e a katonai papi viseletet?

Kamuflázsmintás katonai reverendákat mutattak be Oroszországban

A Gazeta.ru arról számol be, hogy óriási divatújítással jelentkeztek az orosz védelmi minisztérium által rendezett „Hadsereg 2020” konferencián:

többféle, katonai álcamintával ellátott papi reverendát is bemutattak,

de ezen felül például khakiszínű katonai gyertyákról is lerántották a leplet a militaryexpón.

Egy átlagos ortodox papi reverendától eltérően a katonai változat nem fekete, hanem zöld színű, és jókora zsebeket, cipzárakat és gombokat is varrtak rájuk, hiszen a harcmezőn nemcsak Isten segítsége, de a praktikum is jól jön.

Az unortodox-ortodox katonai reverendákkal egy baj van csak: mégpedig az, hogy ezekre az orosz ortodox egyház nem adta áldását. Mint azt Sztefan püspök, az egyház fegyveres erőkkel és a rendfenntartó szervekkel való együttműködésért felelős zsinati osztályának vezetője is közölte az Interfax hírügynökségnek:

minden ilyesmi ügyet – mint például a katonai reverendákat – is az osztályon keresztül kell intézni, ez pedig a mostani esetben nem történt meg.

Pedig a katonai reverendák sem lennének már precedens nélküliek – emlékeztet az Interfax –, hiszen ezeket az egyház papjai már 2016 óta elkezdték használni a kelet-ukrajnai konfliktus során. Csakhogy akkor valószínűleg mindezt egyeztették az egyház fegyveres erőkkel és a rendfenntartó szervekkel való együttműködésért felelős zsinati osztályával, így az ellen nem volt semmilyen kifogás.

A „Hadsereg 2020” expo egyébként már a hatodik nemzetközi haditechnikai konferencia, amelyet az orosz védelmi minisztérium évről évre megrendez már 2015 óta.

BORÍTÓKÉP: Nyezaviszimij Vzgljad / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek