Összefog a belarusz ellenzék egy része Lukasenka ellen

2020.07.20. 21:21

Az ellenzék annak ellenére sem adta fel a reményt, hogy leválthatják Európa utolsó diktátorát, Aljakszandr Lukasenkát, hogy a két legerősebb jelöltet elkaszálta a választási bizottság. Most a két elkaszált jelölt kampánycsapata állt ki a férje helyett elinduló Szvjatlana Tihanovszkaja mellett, akit állítólag megfenyegettek, hogyha nem lép vissza, elveszik tőle a gyerekeit.

Összefog a belarusz ellenzék egy része Lukasenka ellen

Még mindig nem adta fel a belarusz ellenzék, hogy az augusztus 9-i elnökválasztáson nyugdíjazzák Európa utolsó diktátorának tartott, az elnöki széket már 1994 óta elfoglaló Aljakszandr Lukasenkát: ugyanis bejelentették, hogy

az egyik ellenzéki jelölt, Szjvatlana Tihanovszkaja mögé beállt az indulástól eltiltott két legerősebb ellenzéki jelölt csapata, a korábbi bankár Viktar Babarika és az üzletember, Valerij Capkala

tudósít róla a Moscow Times.

A bejelentésre azután került sor, miután a belarusz választási bizottság mondvacsinált okokkal nem engedélyezte Lukasenka legesélyesebb kihívóinak tartott jelöltek regisztrálását: Viktar Babarika elindulását ugyanis annak ellenére utasították vissza, hogy az elinduláshoz szükséges 100 ezer aláírásnál többet adott le, azonban a hatóságok pénzmosással és külföldi finanszírozással vádolják, amiatt jelenleg is a KGB-börténében tartják fogva. 

Míg a korábbi amerikai nagykövetet és a belarusz Szílicum-völgynek tartott high-tech parkot irányító üzletembert, Valerij Capkalát azért nem regisztrálták elnökjelöltként, mert a választási bizottság szerint nem adott le elegendő aláírást, mivel a több mint 160 ezer leadott aláírásból mindössze 75 ezer szignót tartottak érvényesnek. (Ezekről részletesen korábban itt írtunk.)

A két eltiltott jelölt csapata ezért most arra buzdítja az embereket, hogy helyettük Szvjatlana Tihanovszkajára szavazzanak majd. MIndezt egy sajtótájékoztató keretében jelentették be, ahol Tihanovszkaja mellett még két másik nő állt a színpadra: Babarika kampányfönőke, Maria Kolesnikova és Capkala felesége, Veronika Capkala.

Tihanovszkaja: a nők nem másodrangú állampolgárok

A sajtótájékoztatón Tihanovszkaja elmondta, hogy csak férje miatt indul, akinek korábban szintén voltak elnöki ambíciói, azonban amikor bejelentette indulását, akkor a hatóságok egy tavalyi ellenzéki tüntetésen való részvétele miatt letartóztatták és azóta is fogva tartják – Belaruszban ugyanis csak a választások alatt lehet gyűléseket tartani.

Tihanovszkaja, aki korábban nyelvtanárként dolgozott, elmondta, hogy meglepődött, hogy a hatóságok végül engedélyezték az indulását, majd hozzátette, hogy sosem volt erőssége a nyilvános beszéd.

Ezután elmondta, hogy azért két másik nővel állt színpadra, hogy megmutassák:

Belaruszban a nők nem másodrangú állampolgárok, hanem egyenlőek a férfiakkal és szerinte képesek akár győzni is.

Ezzel az állítással azonban már nem mindenki ért egyet. Az Amnesty International egy tanulmánya szerint Belaruszban a nők helyzete, pláne, ha a politikáról van szó, egyáltalán nem egyenlő: például egy Tihanovszkajának aláírást gyűjtő női aktivistát korábban a rendőrök azzal fenyegettek meg, hogy akár meg is erőszakolhatják, úgyse lesz bizonyítéka ellenük. Emellett a hatóságok gyakran azzal fenyegetik meg a gyerekes nőket, hogy állami gondozásba helyezik a gyerekeket, mondván, a politikai aktivizmusukkal rosszra nevelik őket.

Tihanovszkaja ezért már külföldre is menekítette gyerekeit, mivel állítólag már többször is megfenyegették, hogyha nem lép vissza, akkor őt börtönbe zárják, a gyerekeit pedig állami gondozásba helyezik.

Lukasenka szerint a nőknek nem való a politika

Lukasenka már korábban is ócsárolta a női politikusokat, azonban Tihanovszkaja jelöltségének elfogadása után elmondta, hogy szerinte a belarusz nép még nem érett meg arra, hogy női politikusra szavazzon, emellett kijelentette, hogy szerinte a nők nem is alkalmasak a politzálásra, mondván, egy női elnök összeomlana lelkileg.

A jelenleg regnáló elnök már korábban is többször beszólt a női politikusoknak: legutóbb májusban jelentette ki, hogy egy nő azért sem lenne képes vezetni Belaruszt, mert az alkotmány nem kedvez a nőknek, mivel az erős hatalommal ruházza fel az elnököt. Majd példaként, hogy miért nem szerencsés a női elnök, a korábbi litván elnököt, Dalia Grybauskaitét hozta fel, aki 2009 és 2019 között volt a litván államfő. Lukasenka azonban a hosszú hivatali ideje ellenére nem tartja sikeres politikusnak Grybauskaitét, aki szerinte „ugyan szépen mosolygott és integetett a képeken, de semmiért sem ő volt a felelős, hanem a parlament. Litvániában parlamentáris köztársaság van, viszont Belaruszban nem. Teljesen biztos vagyok, hogy egy férfi lesz a következő elnök.” – zárta gondolatait Lukasenka.

A Belarusz elnökválasztásra augusztus 9-én kerül sor, ahol Lukasenka mellett még összesen 4 másik jelölt regisztrációját fogadta el a választási bizottság, miután a két legtámogatottabb ellenzéki jelöltet, Babarikát és Capkalát nem engedték indulni. Mivel Belarusz már régóta nem számít demokráciának, így Lukasenka választási sikerét már előre lehet borítékolni, azonban kérdés, hogy az ellene indult papucsos tüntetések, illetve a különböző, az ellenzéki elnökjelöltek indulását ellehetetlenítő döntések után is kreatív megoldásokkal tüntető belaruszok mennyire fogadják majd el  Lukasenka választási győzelmét.

FOTÓ: Babarika kampányfönőke, Maria Kolesnikova (balra) az elnökjelölt Szvjatlana Tihanovszkaja (középen) és Capkala felesége, Veronika Capkala. Forrás: Tadeusz Giczan / Twitter

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek