Már Magyarországon is slágertermék az olcsó Putyin-póló

Szerző: Bukovics Martin
2020.07.05. 12:34

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti magán Oroszország urát.

Már Magyarországon is slágertermék az olcsó Putyin-póló

Noha alapvetően Szerbiára, illetve a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaságra (Republika Srpska) jellemző, hogy a szuvenírárusok a mindenféle hűtőmágnesek, különböző méretű szerb zászlók és ajándéktárgyak mellett Vlagyimir Putyin orosz elnököt erős, tiszteletteljes személyiségként ábrázoló ruhadarabokat áruljanak, ez a kulturális hatás nem állt meg a déli határkerítésnél.

Szerbiában régi hagyomány az Oroszországgal ápolt szoros kapcsolat: a közös cirillbetűs írásmód és az ortodox vallás mellett ehhez hozzájárul Putyinnak a szerbek körében meglévő óriási népszerűsége is – nem véletlenül lehetett azzal eladni lapokat a június 21-i szerbiai választás előtt pár nappal, hogy Putyin személyesen ellátogat ősszel Belgrádba, hogy megnézze minden idők legnagyobb szerb katonai parádéját. Csakhogy az orosz elnök a utóbbi években a legnépszerűbb külföldi vezetővé avanzsált Magyarországon is: egy 2018 tavaszi itthoni közvélemény-kutatásból  Angela Merkel német kancellár, Donald Trump amerikai elnök, Emmanuel Macron francia elnökkel versenyezve Putyin került ki győztesen.

Így is meglepő volt a koronavírus-járvány után újra kinyitott pécsi vásárban megpillantani a székely, a kávéfoltos horvát és magyar zászlók mellé slágertermékként kihelyezett putyinos pólókat. Volt magabiztos-napszemüveges Mr. President feliratú, és persze a cirillbetűs Oroszország feliratos Putyin sem hiányzott.

Mint azt az eladótól megtudtam, lényegében mindenféle méretben meg lehet vásárolni őket, a standra XL-eseket helyezett ki.

Darabjuk 1900 forint, és rengetegen viszik őket. Szerbek, magyarok? – kérdeztem. Mindenféle népek, tényleg sokan, igaz, a járvány előtt ezekből is több fogyott a mostanihoz képest, válaszolta.

A pécsi vásári pólós standon azért volt Putyinnál is erősebb darab, és mint azt az árus állította, ilyen csak náluk van. Mutatom!

FOTÓK: Bukovics Martin / Azonnali

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek