Sajtótörténelem: a KESMA-lap nem migránsozza, hanem menekültezi a tranzitzónából Balassagyarmatra szállított embereket

Szerző: Illés Gergő
2020.05.22. 12:50

A Nógrád Megyei Hírlap eddig nem ment a szomszédba egy kis migránsozásért, de a lapban most menekültekké avanzsáltak azok, akiket a röszkei tranzitzónából Nógrád megyébe szállítottak.

Sajtótörténelem: a KESMA-lap nem migránsozza, hanem menekültezi a tranzitzónából Balassagyarmatra szállított embereket
87 menekültet szállítottak át Balassagyarmatra

– áll a Nógrád Megyei Hírlap pénteki számában (és csütörtök este online is megjelent hírében) a cím. A cikken persze egyáltalán nem kéne meglepődnünk, hiszen abszolút tárgyilagosan beszámol arról, hogy a röszkei és a tompai tranzitzónából Vámosszabadiba, illetve Balassagyarmatra vitték a menedékkérőket.

Ennél meglepőbb viszont az, hogy a kormánypárti sajtóbirodalomba, a KESMA-ba tartozó Nógrád Megyei Hírlap, illetve online kiadása, a NOOL.hu számára rögtön menekültté avanzsáltak azok az emberek, akiket a kormánysajtóban eddig a sokkal rémisztőbben hangzó „migráns” szóval illettek.

A cikk pedig olyan természetességgel fogalmaz a nyolcvanhét Balassagyarmatra érkezett menekültről,

mintha csak nem azzal telt volna el az elmúlt öt év, hogy a kormánykommunikáció migránsokkal riogat,

és azt állítja, hogy a kormány megvédi a tőlük az országot, továbbá Magyarországnak joga van eldönteni, kikkel hajlandó együttélni. Az írás még azt is kiemeli: nagy családok érkeztek Balassagyarmatra, több, mint negyven gyermekkel, és mindenki egészséges –  a részükre kijelölt szállón pedig rendelkezésre állnak a védőeszközök.

De mire fel a nagy paradigmaváltás?

Az egész a luxembourgi székhelyű Európai Bíróság május 14-i ítéletén alapul, amely kimondta: megfelelő jogalap nélküli őrizetnek minősül a menedékkérők ideiglenes elhelyezése a röszkei tranzitzónában, és az is ellentétes az uniós joggal, hogy a menekültkérelem elutasítása esetén fellebbezéskor a bíróság nem változtathatja meg az elutasító határozatot, csak visszadobhatja azt az elsőfokú menekütügyi hatóságnak. Az Európai Bíróság azt is kimondta az ítéletben, hogy 28 nap elteltével senkit nem szabad a tranzitzónában fogvatartani, ehelyett be kell az érintetteket engedni Magyarországra, és menedékügyi kérelmük elbírálásáig gondoskodni kell az elhelyezésükről is.

A kormány eleinte arról beszélt, nem fogadják el a luxembourgi székhelyű bíróság ítéletét. Ez precedensértékű lett volna, hiszen az európai jog a nemzeti jogrendszereken felül áll az EU-n belül, az Európai Bíróságon meghozott döntés ellen pedig nem lehet fellebbezni.

Nem véletlen, hogy a csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely bejelentette, az ítélet értelmében a tranzitzónákat megszüntetik, ezentúl pedig menekültügyi kérelmet csak Magyarország külképviseletein lehet majd beadni. Így viszont a tranzitzónában várakozó, körülbelül háromszáz embert be kellett engedni az ország területére és ellátást biztosítani nekik. Ez történt a balassagyarmati esetben is, ahol tehát jogilag továbbra sem menekültekről, hanem menedékkérőkről van szó: 

menekültekről akkor beszélhetünk, ha a menekültügyi kérelmüket elfogadják, de ezt a Nógrád Megyei Hírlap már megelőlegezte számukra.

Eddig jól ment a migránsozás

Pedig a Nógrád Megyei Hírlap eddig nem ment a szomszédba, ha picit uszítani kellett a migránsok ellen, például az Európai Bíróság ítélete előtt még a NOOL.hu Soros emberének nevezte az Európai Bíróság észt főtanácsnokát, Priit Pikamäe-t. De alább szemezgettünk a KESMA-csoport alá tartozó megyei lap az elmúlt pár hétben született, migránsozós címeiből:

CÍMLAPKÉP: Kiss Brigi / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek