Egy komplett megyeszékhelyt karantén alá helyeztek Romániában

Szerző: Bukovics Martin
2020.03.31. 09:30

A bukovinai Szucsávában korábban egy kórházat is be kellett zárni: a romániai koronavírusosok negyede innen származik.

Egy komplett megyeszékhelyt karantén alá helyeztek Romániában

Vesztegzár alá vonták a bukovinai Szucsáva várost és a vonzáskörzetébe tartozó nyolc községet a román nemzeti hírügynökség, az Agerpres tájékoztatása szerint. Szucsáva egy szebb múlttal, mint jelennel rendelkező százezres város, a leghíresebb látnivaló itt ma a vár, valamint a Monarchia-korabeli városháza, ezen túl itt gyártják a Románia-szerte népszerű Betty Ice-jégkrémeket is. 

A román belügyminiszter, Marcel Vela közölte, a Szucsáva megyében regisztrált koronavírusos esetek nagy száma miatt karantén alá vonják a megyeközpontot, annak nyolc környékbeli községét, és védelmi övezetet alakítanak ki a megye több más településén. A vesztegzár Szucsávára és a következő környező településekre vonatkozik: Adâncata, Salcea, Ipoteşti, Bosanci, Moara, Şcheia, Pătrăuţi és Mitocu Dragomirnei.

Szucsávában napokkal ezelőtt már egy kórházat is be kellett zárni 48 órára, mert 34 orvos és 49 asszisztens kapta el ott a koronavírust – az előző romániai egészségügyi miniszter lemondatásához ez is hozzájárult.

A védelmi övezetet a karantén alatt lévő települések körül alakítják ki. A karanténban levő területekre be- és kijárhat a gazdasági tevékenységhez, valamint a lakosság ellátásához szükséges árut szállító teherforgalom. Ugyanakkor bejárást biztosítanak a más településen lakó, de valamely karantén alá vont településen dolgozó személyek számára is. Az érintett településeket tilos más úton megközelíteni az európai, ország-, megyei vagy községi utakon kívül. A szucsávai nemzetközi repülőtéren csak az állami tulajdonban lévő gépek, a teherszállító, postai, humanitárius, orvosi sürgősségi szolgálatot teljesítő, illetve a műszaki feladatokat ellátó gépek szállhatnak le és fel.

Raed Arafat romániai belügyi államtitkár korábban bejelentette, hogy

a hétfő estig Covid-19-cel diagnosztizált 2109 személy közül 593 Szucsáva megyei.

Hétfőn este a laboratóriumi eredmények alapján az is bebizonyosodott, hogy 13 (40 és 80 év közötti) személy, akik a napokban elhunytak a szucsávai megyei sürgősségi kórház különböző részlegeinek pácienseként, koronavírussal fertőzött volt. A páciensek március 22-e és 29-e között haltak meg, de csak március 30-án készültek el a Covid-19-re utaló pozitív teszteredmények.

Ha érdekel, milyen Szucsáva környéke amúgy, nézd meg a videónkat!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek