Friss kutatás: a nyugdíjasok gondolják a legkevésbé, hogy elkapják a koronavírust

Szerző: Bukovics Martin
2020.03.24. 08:38

Ugyan a 65 év felettiek tartják a legkevésbé valószínűnek, hogy elkapják a vírust, ők félnek tőle a leginkább, derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

Friss kutatás: a nyugdíjasok gondolják a legkevésbé, hogy elkapják a koronavírust

A Publicus Intézet a koronavírusról és annak politikai hatásairól készített  reprezentatív közvélemény-kutatást a Népszava megbízásából. Ebből kiderül, hogy a koronavírus-járványról a megkérdezettek 100 százaléka hallott, és háromnegyedük szerint hazánkban is tömegessé fog válni a koronavírussal fertőzöttek száma, azonban

mindössze a megkérdezettek harmada tartja valószínűnek, hogy elkapja a vírust, és majd' kétharmad azt gondolja: valószínűleg nem.

Mindebben a legizgalmasabb az, ha korcsoport szerinti bontásban nézzük a válaszokat:

Mindez azért is különösen érdekes, mert nagyjából minden felületen arról próbálja tájékoztatni mind a kormány, mind a média, és lényegében mindenki az időseket, hogy az eddigi adatok alapján ők vannak leginkább kitéve a járvány veszélyeinek. 

A megkérdezettek 16 százaléka nagyon, 45 százaléka pedig kicsit fél attól, hogy elkapja a koronavírust és beteg lesz – 39 százalék nem fél ettől. Mindez így néz ki részletesebb bontásban:

A Publicus kíváncsi volt arra, hogy mit gondolnak a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetről is. A válaszadók kétharmada szerint hazánkban a korlátozó intézkedések két-három hónapig fognak tartani, 17 százalék szerint egy hónapig, míg minden tizedik megkérdezett szerint akár fél évig is. Egy esetleges kijárási tilalom valamilyen szintjét tízből kilencen, majdnem ennyien a nagyobb (nem élelmiszer) boltok, plázák bezárását is elképzelhetőnek gondolják.

Az egyik nemrég felmerült slágertémát, a koronavírus által leginkább veszélyeztetett idősek karanténba helyezését a lakosság kétharmada szükségesnek látja, legkevésbé a 60 év felettiek, és a nyugdíjasok.

A vírus eredetére és az ehhez kapcsolódó összeesküvés-elméletek népszerűségére is rákérdeztek. A közvélemény-kutatás szerint tíz magyarból négyen úgy tudják, hogy a Covid-19 Kína egyik tartományában egy állatról átterjedt egy emberre, majd onnét szét a világban. Tízből ketten úgy gondolják, hogy a kínaiak szabadították rá a világra a vírust, míg tízből egy fő szerint az amerikaiak szabadították rá Kínára, hogy aztán onnan terjedjen el. A legtöbb konteóhívő a kutatás szerint a kormánypártok táborában van.

KÉPEK: Publicus Intézet

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek