Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, a konkrétumok majd a rendeletekből derülnek ki

Szerző: Hutter Marianna
2020.03.11. 15:31

Az operatív törzs javaslatára szerdától kezdve határozatlan ideig veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus miatt: határellenőrzés az osztrák és a szlovén határon, beutazási tilalom a koronavírus gócpontjaiból, távoktatás a felsőoktatás. Pontosabb információk a később megszülető kormányrendeletekből derülnek majd ki. Az Azonnali Gulyás Gergely minisztert kérdezte.

Veszélyhelyzetet hirdetett a kormány, a konkrétumok majd a rendeletekből derülnek ki

Határozatlan időre veszélyhelyzetet hirdetett a kormány a koronavírus miatt – jelentette be szerdán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Az intézkedést az operatív törzs javasolta.

Ezek a konkrét intézkedések eddig:

határellenőrzést vezetnek be a szlovén és osztrák határon legkésőbb ma éjféltől,

bezárnak az egyetemek épületei, távoktatásban folyhat tovább az oktatás, ez legelőbb csütörtöktől, legkésőbb hétfőtől lép életbe,

beutazási tilalmat vezetnek be Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából és Iránból, leállítják az onnan érkező vonatokat, buszokat, repülőket,

100 fő fölött nem lehet beltéri rendezvényeket megtartani, míg 500 fő fölött kültérieket sem, de ez olyan intézményekre vonatkozik, mint a színházak, mozik, de például a bevásárlóközpontoknak nem kell bezárniuk.

Hogy még pontosan mit fog jelenteni a veszélyhelyzet, azt a napokban megjelenő kormányrendeletek fogják szabályozni, de például az áruszállítással kapcsolatban nem merültek fel tilalmak. Könnyítés lesz, hogy a lejáró okmányokat a veszélyhelyzet visszavonásáig nem kötelező meghosszabbítani.

A miniszter kitért arra is: az iskolák bezárását is mérlegelték, ám elvetették. Mint elmondta, ha ezt most meglépnék, az akár a második féléves tanév megismétlését is vonhatná maga után.

A beutazási tilalommal sújtott országokból csak és kizárólag magyar állampolgárok jöhetnek be Magyarországra, ám nekik is érkezésüket követően otthoni karanténban kell lenniük  (tehát vegyesházasság esetén, amennyiben a házastárs nem magyar állampolgár, úgy ő nem jöhet Magyarországra a veszélyhelyzet visszavonásáig). 

A helyzetről egyébként Gulyás Gergely Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezetővel közösen tájékoztatja csütörtök délután az ellenzéki pártokat.

A miniszter hozzátette: az Országgyűlés a százfős korlátozástól függetlenül össze fog ülni, az „nem rendezvény”, hanem egy alkotmányos intézmény, amelynek még háború esetén is üléseznie kell.

Az Azonnali is több témában kérdezte a minisztert

+ Mit is jelent az otthoni karantén? Gulyás Gergely elmondta, az otthoni karantén azt jelenti a gyakorlatban, hogy egyáltalán nem lehet elhagyni a lakást, vagyis sem a kisboltba, sem a gyógyszertárba nem lehet menni, még egy egészségügyi sétára sem. A kérdésre, hogy aki olyan országban járt, ami nincs a beutazási tilalommal sújtott országok listáján, annak a biztonság kedvéért érdemes-e otthon maradnia, arra azt mondta: attól függ, honnan tért vissza az illető.

+ A misékre is vonatkozik a százfős korlátozás? Azt még nem döntötték el, hogy a templomok is függesszék-e fel a miséket, ám az Azonnali kérdésére elmondta Gulyás, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes már tárgyal ennek kapcsán az egyházakkal.

+ Visszaállítanák-e a határőrséget? Gulyás Gergely azt mondta, nem, ez kiválóan funkcionált az elmúlt években, ugyanis ez az intézmény – amit a Jobbik akar egy ideje újra felállítani – gyakorlatilag most is működik, csak épp nem önállóan, hanem a rendőrség berkein belül. 

+ Állami, önkormányzati dolgozók is kapnak-e majd védőfelszerelést? Ezt azért kérdeztük, mert miután például az esküvőket nem kell lemondani, ám a rendszeresen sok emberrel találkozó anyakönyvvezetők azért aggódhatnak. Gulyás elmondta: természetesen figyelemmel vannak az igényekre, az operatív törzs véleménye számukra a mérvadó, hogy mi az, ami indokolt, és mi az, ami nem, de ilyen kérés még nem érkezett hozzájuk.

+ Kapnak-e kompenzálást a színházak, mozik, amik most nem nyithatnak ki? Erre úgy felelt Gulyás, hogy itt még nem tartanak, egyelőre egészségügyi intézkedéseket tesznek, de hozzátette a római jogra és a Lex Rhodiára hivatkozva, hogy nyilván közös veszélyben a kár is közös. (Magyarországon egyébként nem a miniszter által emlegetett Lex Rhodia, hanem a Fidesz-többség által elfogadott Ptk. van hatályban, amely külön szabályozza a közhatalom gyakorlásával okozott kárért való felelősséget; persze az is benne van a pakliban, hogy az állam ilyenkor elkerülhetetlen vis maiorra hivatkozna.)

+ Mikor lenne indokolt az iskolák bezárása? Amikor az orvosszakmai vélemény, illetve az operatív törzs véleménye alátámasztja ezt Gulyás szerint. 

A veszélyhelyzet fogalma nagyon sokféle korlátozást megenged, hogy ezek konkrétan mik lesznek, az kormányrendeletekből fognak kiderülni. Miután megjelennek, az Azonnali részletesen elemzi őket.

FOTÓ: Koszticsák Szilárd / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek