Jobbik-tisztújítás: Jakab Péter elnök, emberei többségbe kerültek az elnökségben

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.25. 20:44

Mind a hat alelnöki helyre Jakab Péter embereit választották meg.

Jobbik-tisztújítás: Jakab Péter elnök, emberei többségbe kerültek az elnökségben

Hónapok óta tartó bizonytalanság végére került pont a Jobbikban: nemcsak, hogy Jakab Pétert választották a Jobbikban elnökké, de teljesült a kívánsága is, többségbe kerültek emberei a párt elnökségében szombati tisztújító kongresszusukon – tudta meg az Alfahír. Arról, hogy mi is zajlott a Jobbikon belül az elmúlt időszakban, itt írtunk részletesebben, de a lényeg, hogy valódi verseny csak az alelnöki posztokért folyt, ennek tétje pedig az volt, hogy Jakab Péter feltétlen támogatói kerülnek-e többségbe a vezetőségben, vagy pedig a párt hagyományosabb jobboldal felé húzó szárnya.

Na de kik lettek az alelnökök?

A Jobbik elnökségéből három posztra már eleve megvoltak a tuti befutók, miután a jelölés végső fordulójára vagy egyedüliként maradtak állva, vagy eleve ellenfelük sem volt. Így az biztos volt, hogy Jakab Péter pártelnöki, Gyöngyösi Márton elnökhelyettes, míg Szabó Gábor a párt országos választmányának elnöke lesz.

Jakab Pétert egyébként 87,8 százalékkal választották végül a párt elnökévé.

A hat alelnöki posztra pedig az alábbi módon alakultak a helyek:

1. Z. Kárpát Dániel

2. Szilágyi György

3. Ander Balázs

4. Potocskáné Kőrösi Anita

5. Dudás Róbert

6. Lukács László

Vagyis a mostani elnökségi tagok közül egyedül Szabó Gábor volt pártigazgató az, aki nem Jakab Péter köréhez sorolható.

Hoppon maradhat Sneider Tamás

„Bizton állíthatom, hogy a Jobbik új lendületet fog venni” – erről beszélt Jakab Péter első pártelnökkét megtartott sajtótájékoztatóján, amely a szavazatszámlálás elhúzódása miatt mintegy négyórás csúszással kezdődött este kilenckor. Jakab szerint a tisztújításon sok problémát átbeszéltek, és többek közt arra jutottak, érdemelvű pártnak kell lennie a Jobbiknak, mindenkinek meg kell adni az előrejutás lehetőségét, aki tehetséges. Miközben fontos az ideológia, hogy ők jobboldali párt, de emellett emberközpontúnak kell lenni, hogy összehozzák a magyar társadalmat. „Aki Magyarországon minőségi munkát végez, az minőségi munkabért kapjon” – sorolta elképzeléseit Jakab.

Jakab leszögezte: nem tartják szövetségeseiknek azokat, akik az elmúlt harminc évben részt vettek az ország kifosztásában.

Vagyis a 2022-es választáshoz a Jobbiknak úgy kell eljutnia, hogy ne 2010-hez térjenek vissza. „Olyan ellenzéki összefogás kell, ami Orbánt leváltja, de nem hozza vissza a múltat.”

Az Azonnali kérdésére, hogy külön listát szeretnének-e 2022-re, Jakab azt mondta, majd döntenek az emberek az ország sorsáról, olyan konstrukciót kell kialakítani, hogy ne fussuk ugyanazokat a köröket. Hogy megerősíti-e az Azonnali információját, mely szerint arról beszélt a tagság előtt, hogy Gyurcsány Ferenccel nincs kormányváltás 2022-ben, arra azt mondta: a politikus személye megosztó, miközben az elmúlt negyedévben azt látni, lett félmillió a Fideszben csalódott választó.

Fel kell tenni a kérdést, hogy ez a félmillió csalódott fideszes hajlandó-e Gyurcsány Ferencre szavazni, és azt is, hogy ez a félmillió szavazó nélkülözhetetlen-e a kormányváltáshoz.

Jakab szerint persze a csalódott kormánypártiak nem szavaznának a DK vezetőjére, és voksuk nem is nélkülözhető.

A kérdésre, hogy Sneider Tamás volt elnök lesz-e a párt új igazgatója – amely posztról az új elnökségnek kell döntenie –  úgy válaszolt az Azonnalinak: először az elnökségnek hivatalosan is fel kell állnia. Hogy ő személyesen támogatná-e Sneidert, arra pedig úgy felelt, meg kell vizsgálni, kinek mire van ambíciója a pártban, ha már arról beszélnek, érdemelvű közösséget szeretnének. 

FOTÓ: Jakab Péter / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek