Budapest nem küld pénzt Ausztráliának, Zalaegerszeg igen

2020.01.17. 14:53

Székesfehérvár tízezer eurót küld az ausztrál bozóttüzek okozta károk enyhítésére. De adakozik-e a főváros és a többi önkormányzat? Körbekérdeztünk!

Budapest nem küld pénzt Ausztráliának, Zalaegerszeg igen

Akárcsak a Cser-Palkovics András fideszes polgármester vezette Székesfehérvár, úgy a szintén fideszes Zalaegerszeg is adakozik az ausztrál tűzvész okozta károk enyhítésére. Más önkormányzatok viszont, úgy tűnik, nem kívánnak beszállni az akcióba – tudta meg az Azonnali.

Cser-Palkovics csütörtökön jelentette be: tízezer eurót – ami több mint 3,1 millió forintnak felel meg – ajánl fel a város a hónapok óta tomboló ausztrál tűzvész megfékezésére. A polgármester posztjában arra is felszólította kollégáit, erejük szerint csatlakozzanak a felajánláshoz. Az adakozás nem előzmény nélküli: tavaly még a Botka László vezette Szeged jelezte elsőként, segít a leégett Notre-Dame helyreállításában, amely kezdeményezéshez többek közt Székesfehérvár is csatlakozott.

Karácsony: Nincs az ügy napirenden

Ugyan az Azonnali több mint három tucat önkormányzatot – vidéki nagyvárosokat és fővárosi kerületeket – megkérdezett, hogy mit szólnak a kezdeményezéshez, a beérkező válaszok alapján úgy tűnik, nem feltétlenül aratott sikert az elgondolás.

Karácsony Gergely főpolgármester pénteki sajtótájékoztatóján az Azonnali kérdésére azt mondta: nincs a Fővárosi Közgyűlés napirendjén, hogy adakozzanak az ausztráloknak.

(Tavaly, az akkor még Fidesz támogatta Tarlós István főpolgármestersége alatt álló Budapest állította, adakozott a Notre-Dame újjáépítéséhez. Igaz, azt Tarlós már pont nem árulta el, mennyivel, mert a „misén sem lobogtatja meg, hogy mennyit dob a perselybe”.)

Szintén negatív választ kaptuk a fővárosi kerületektől is – már amelyek válaszoltak egyáltalán – vidékről pedig egyedül a miskolci önkormányzat válaszolt a kérdésünkre, szintén nemlegesen.

A fideszes ökováros már a braziloknak is adakozott

Egyedül a fideszes Balaicz Zoltán vezette Zalaegerszeg jelezte nekünk a megkérdezettek közül, hogy csatlakoznak az adakozáshoz.

„A vállalásainkkal összhangban korábban 1 millió forintot ajánlottunk fel a Notre-Dame újjáépítésére, 1 millió forintot a brazíliai erdőtüzek elleni küzdelemre, és természetesen ezúttal is szívesen csatlakozunk Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesterhez: 1 millió forintot ajánlunk fel Ausztrália számára az országot sújtó tűzvész miatt” – írta Balaicz Zoltán polgármester az Azonnalinak.

Válaszuk szerint azért döntöttek így, mert fontos feladatnak tekintik a klímaváltozás elleni küzdelmet, ami miatt tavaly „Ökováros program, Zalaegerszeg a klímavédelemért” címmel projektet is indítottak.

Na de mi a baja a többieknek, talán nem szeretik a koalákat? :(

Nem, egyáltalán nem erről van szó. Ugyanis szinte mindegyik önkormányzat válaszában közös elem volt: szolidárisak az ausztrálokkal, ám ettől függetlenül első sorban saját lakosaik életkörülményeit szeretnék javítani.

Lássuk, ki miért nem fog pénzt küldeni az ausztráloknak:

+ II. kerület

A szocialista Őrsi Gergely vezette önkormányzat azt hangsúlyozta, ők is adománygyűjtések szervezését tűzték ki célul, de magyarországi rászorulóknak. Ennek első lépéseként borsodi és szabolcsi gyerekeket kérdeztek arról, mit szeretnének kapni karácsonyra, és a II. kerületi lakosok tevékeny hozzájárulása révén konkrét kívánságokat teljesítettek.

III. kerület

 „Január 12-én este a III. kerületi Dinamó utcában négy ház leégett, több család elveszítette lakóhelyét”

– emlékeztett az MSZP-s Kiss László vezette önkormányzat. Így Óbuda a tragédiában érintett családok ideiglenes lakhatásának megszervezésére, a rendkívüli segélyezésük megoldására koncentrál, és tárgyadományok gyűjtését is megszervezte a részükre. Aki úgy érzi, maga is segítene a családokon, itt tájékozódhat a részletekről. 

VI. kerület

A kerületi, momentumos Soproni Tamás vezette önkormányzat ugyan nagyra értékelik Székesfehérvár felajánlását, de a nemzetközi segélyezést elsősorban a központi kormányzatok feladatának tekinti.

+ IX.kerület

A független Baranyi Krisztina vezette önkormányzat örül, hogy Cser-Palkovics segít, és annak is, hogy ezzel elismerte, a zöld ügyekre oda kell figyelni. Ugyan „sajnos a kilencedik kerület nem engedheti meg magának, hogy Ausztráliába küldjön közpénzt”, de ettől még prioritásuk  a környezetvédelem.

XVIII. kerület

Az MSZP-s Szaniszló Sándor irányította kerület azzal érvelt, ők 2019. decemberében elfogadták a klímavészhelyzet kihirdetésére vonatkozó előterjesztést, amely miatt a jövőben csak olyan döntéseket hozhatnak, amelyek a klímát a lehető legkisebb mértékben vagy egyáltalán nem terhelik. Azt remélik, ezzel hosszú távon ők is hozzájárultak a Föld és rajta Ausztrália megmentéséhez.

XXII. kerület

A fideszes Karsay Ferenc vezette, de ellenzéki többségű képviselőtestülettel bíró 22. kerület is arra hívta fel a figyelmet, szűkös anyagi forrásaik nem teszik lehetővé, hogy egy ekkora léptékű katasztrófa esetén hathatós pénzügyi segítséget nyújtsanak. Főleg, hogy a kerületben is akadnak olyan nem várt helyzetek, amelyeket azonnal kell megoldaniuk, például ilyen lehet a rászoruló családok soron kívüli támogatása krízis esetén.

Miskolc

A független Veres Pál vezette város is szívesen segítene, de ezt most a város anyagi helyzete nem teszi lehetővé. „Éppen a napokban látott napvilágot, hogy az önkormányzatnak és a Miskolc Holdingnak (...) mekkora adóssággal kell megküzdenie, ezért a városvezetés takarékos gazdálkodásban kell, hogy gondolkodjon.”

Szerintetek jó ötlet, hogy a magyar önkormányzatok segítsenek Ausztráliának? Szavazzatok!
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek