Nem ad kegyelmet a korruptaknak az egyik legkorruptabb diktatúra

Szerző: Fekő Ádám
2019.12.14. 08:47

Türkmenisztán elnöke megunta, hogy a közvetlen beosztottjai bevallottan korrumpálódtak, ezért mostantól ő maga sem kegyelmezhet meg senkinek, akit elér a botrány.

Nem ad kegyelmet a korruptaknak az egyik legkorruptabb diktatúra

Aláírta pénteken Gurbanguly Berdimukhammedow türkmén elnök azt a törvényt, ami szerint a továbbiakban nem kaphat közkegyelmet az, akit korrupció miatt ítéltek el. Az országban teljhatalommal rendelkező Berdimukhammedow ezzel egy kategóriába helyezte a korrumpálódott embereket a drogosokkal, őket ugyanis 2015 óta nem részesítheti közkegyedelemben még ő sem – írja a Federal News Network.

A diktátor úgy tűnik, megunta, hogy Türkmenisztán az egyik legkorruptabb országnak számít a világon, ezért két hónapja a saját belügyminiszterét és a bevándorlási hivatal vezetőjét is kirúgta,

miután nyilvánosan ismerték el, hogy kenőpénzeket fogadtak el, majd utasította a nemzetbiztonsági tanácsot korrupcióellenes program kidolgozására.

Azért attól mindenki tartsa magát távol, hogy Türkmenisztánt irigyelje: az egy dolog, hogy Észak-Korea mellett a világ talán legelzártabb országáról van szó, de a Freedom House jelentései alapján az országban élni is nagyjából annyi szabadsággal jár, mint Észak-Koreában. 2018 márciusában Berdimukhammedow pártja, a Türkmenisztáni Demokrata Párt a türkmén parlament összes helyét megnyerte,

ezek után pedig talán nem is meglepő, hogy az elnök úr pont a csak Türkménbasi becenévre hallgató előző türkmén elnök, Saparmyrat Nyýazow fia.

Az országban se ellenzék, se független sajtó, se érvényesíthető polgárjogok nem nagyon léteznek, csak tavaly 30 ezer embert tiltottak el teljesen attól, hogy külföldre utazzon, de még az országon belüli utazás is szabályozva van. Itt érdemes külön kiemelni a török diák, Omriuzak Omarkulyev történetét, aki Törökországból költözött vissza az országba a kormány kifejezett hívására, hogy aztán előbb megtiltsák neki az ország elhagyását, majd a biztonság kedvéért húsz évre börtönbe is zárták.

Arról, hogy ettől függetlenül milyen Disneylandet sikerült építeni az ország fővárosából, Aşgabatból, ez a cikk mondja el talán a legtöbbet magyarul.

FOTÓ: Gurbanguly Berdimukhammedow / Wikipedia

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek