Egy éjszakába se telt, hogy levegyék az orosz képernyőkről az ukrán elnök sorozatát

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.13. 09:16

A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne a döntéshez.

Egy éjszakába se telt, hogy levegyék az orosz képernyőkről az ukrán elnök sorozatát

„- Patek Philippe, Vacheron Constantin, Hublot. Tudod, ki visel ilyen órákat?

- Kicsoda?

- Putyin.

- Putyin Hublotja?”

Így hangzik a párbeszéd Vaszil Petrovics Goloborogyko, frissen megválasztott ukrán elnök és egy stábtagja között, aki próbálja rendbe szedni az elnök megjelenését, és például márkás karórát adni rá, mielőtt az ország új vezetőjeként a nyilvánosság elé áll.  

A jelenet a Nép Szolgája című, ukrán vígjátéksorozat nyitórészében látható. Ez az a sorozat, amelyben maga Volodimir Zelenszkij játszotta Ukrajna egy középiskolai történelemtanárból lett, kicsit csetledező-botladozó, de azért mégis nagyon szerethető elnökét, Vaszil Petrovics Goloborogykót. Ez az a sorozat, ami áprilisban a valóban az ország elnökévé választott Zelenszkij sikeréhez hozzájárult. És egyúttal

ez az a sorozat, aminek sugárzását az orosz Comedy Central, a vígjátékokra és szórakoztató műsorokra specializálódott TNT tévéadó bevállalta, majd viharos gyorsasággal le is vette műsoráról.

Miért kellett levenni a Nép Szolgáját?

A TNT döntéséhez a fent leírt párbeszéd is hozzájárulhatott, hiszen az egy belsős, szatirikus nyelvi humort tartalmaz: a Hublot fordítása az orosz trágár szlengben kísértetiesen hasonlít a „faszfej” szóra.

Azaz a jelenetben áthallásosan kijelentik, „Putyin egy faszfej”, ami kifejezés ráadásul az utóbbi években elterjedt szlogenné is vált az ukrán-orosz konfliktusban az ukrán kormányt támogatók körében.

„PUTYIN EGY FASZFEJ!” – HIRDETI EZ A KELET-UKRAJNÁBAN TALÁLHATÓ GRAFFITI. FORRÁS: WIKIPEDIA

Ezt a jelenetet ki is vágta az orosz Gazprom leányvállalata, a Gazprom Media tulajdonában álló TNT a szerdai premier előtt, ám úgy tűnik, ez sem volt elég ahhoz, hogy a Nép Szolgája műsoron maradhasson: már aznap este bejelentették, hogy leveszik a sorozatot a műsorról, és helyére orosz sitcomokat tesznek. A tévéadó így hiába szerezte meg a jogot a huszonhárom részes évad első három részének levetítéséhez, azt már nem láthatja az orosz közönség.

Kivéve, ha előfizet a TNT online műsorszolgáltató platformjára, a Premierre: ott még továbbra is megnézhető a cenzúrázott rész. „A teljes első évadot eredetileg is a Premieren akartuk leadni” – kommentálta a döntést a TNT szóvivője a Vedomosti nevű, orosz gazdasági lapnak.

A szóvivő elmondása szerint a hirtelen váltás célja kifejezetten az is volt, hogy az online platformjukat reklámozzák, annak láthatóságát növeljék.

Kreml: semmi közünk az egészhez

Bár a TNT tulajdonosi háttere a Gazpromon keresztül erősen kötődik az államhoz, Putyin sajtótitkára, Dmitry Peskov állítja, a TNT magánadóként maga dönt arról, hogy mit tűz műsorra, így az államnak semmi köze nincs ahhoz, hogy a Nép Szolgáját a fizetős online platformra helyezték át. Peszkov úgyszint az illetékesség hiányára hivatkozva nem felelt arra a kérdésre, hogy helyes volt-e cenzúrázni a nyitórészt: szerinte erre választ adni a TNT dolga.

Azt pedig tagadta, hogy az utóbbi időben megerősödött volna a cenzúra Oroszországban, és már nem lehet viccelni Putyinnal.

A három évadot megélt sorozat első részének levetítésére közvetlen azután került sor, hogy Putyin és Zelenszkij hétfőn első ízben találkozott személyesen Párizsban, az Élysée-palotában. A találkozón a felek – enyhítendő a kelet-ukrajnai konfliktust – december 31-i határidővel fogolycseréről állapodtak meg, valamint ígéretet tettek arra, hogy 2020. március végéig beszüntetik a katonai akciókat a harcok sújtotta területek három régiójában. Hogy pontosan melyekben, arról nem szól a felek által közösen kiadott nyilatkozat.

MONTÁZS: Petróczi Rafael / Azonnali a Nép Szolgája egy kivágott jelente alapján, amiben Volodimir Zelenszkij éppen ukrán elnököt játszik

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek