Ezekkel a népszavazási kérdésekkel mentene meg minket az LMP a klímaválságtól

Szerző: Bakó Bea
2019.11.29. 12:44

Első körben öt kérdést adtak be, de ötösével jön majd a többi is, sőt, azt kérik az emberektől: adjanak ők is ötleteket, miről lehetne klímaváltozás-ügyben népszavazni. De nem devalválják-e ezzel a népszavazás intézményét? Hogyan fogják elvinni a választók több, mint felét szavazni? Adnának-e aláírásgyűjtő ívet a fideszeseknek, ha ők is beszállnának a népszavazásba? Kendernay János, az LMP társelnöke elmondta az Azonnalinak.

Ezekkel a népszavazási kérdésekkel mentene meg minket az LMP a klímaválságtól

Öt népszavazási kérdést adott be csütörtökön a Nemzeti Választási Bizottsághoz Kendernay János, az LMP társelnöke. A kérdések mind klímavédelmi intézkedésekre irányulnak, egész pontosan ezekről szeretnének népszavaztatni:

1. Csak az éghajlatváltozásra gyakorolt hatás vizsgálata alapján dönthessenek-e az állami szervek minden olyasmiről, ami közvetlenül vagy közvetve kihat a széndioxid-kibocsátásra?

2-3. Csak olyan, villamosenergiát előállító erőműveket engedélyezzenek, amelyek megújuló energiával termelnek? Ez a kérdés két változatban szerepel a radikális és a mérsékelt klímavédők ízléséhez igazítva: 2022-es, illetve 2030-as kezdő dátummal.

4. 2025. január elsejétől ne legyen forgalomba hozható nem visszaváltható műanyag csomagolószer, kivéve a megújuló forrásból származó, teljes mértékben lebomló műanyag kivételével?

5. Az állami vagy önkormányzati cégek ne szerezhessenek be fosszilis üzemanyaggal működő járműveket utasszállítási célra?

A népszavazás kezdeményezéséhez először is meg kell várni, hogy az NVB rábólintson a kérdésekre: itt csak azt vizsgálják, hogy azok nem ütköznek-e alkotmányosan tiltott tárgyba, például nem igényelnek-e alkotmánymódosítást, vagy nincs-e hatásuk a költségvetésre. Ha az NVB hitelesíti a kérdéseket, utána négy hónap van arra, hogy kérdésenként kétszázezer aláírást összegyűjtsenek. Ha ez megvan, utána ki kell írni a népszavazást, aminek az érvényességéhez azonban az kell, hogy a választópolgárok több, mint fele elmenjen szavazni.

Mivel ezt az érvényességi küszöböt még a minden propagandaeszközzel agyonreklámozott, a kormány által kiírt menekültkvóta-ellenes népszavazásnak sem sikerült elérnie, az volt az első kérdésünk Kendernay Jánoshoz, hogy miből gondolják, hogy az LMP kis, EP-eredménye alapján kétszázalékos pártként képes lesz arra, hogy ennyi embert elvigyen szavazni.

Ez nem az LMP-ről szól, hanem a jövő generációról – mondta erre az LMP társelnöke, aki szerint Magyarországon a zöld ügyek iránt egyre nagyobb a támogatottság az LMP EP-választási eredményétől függetlenül is. Ő abban bízik, hogy nem csak ellenzéki, de Fidesz-szavazók is támogatják majd az aláírásukkal a kezdeményezést. (Arról, hogy például maguk a Fidesz-szavazók hogyan viszonyulnak a Fidesz zöld ügyekben folytatott politikájához, arról itt egy érdekes kutatás.)

Arra a kérdésre, hogy elvárnák-e más pártok segítségét az aláírásgyűjtésben, és majd ha népszavazásra kerül a sor, a mozgósításban, azt mondta: persze, ez közös ügy. És hogy a Fidesz segítségére is számítanak-e? Ez egy nemzeti ügy, amin a nemzet jövője múlik – mondta Kendernay, aki azt is hozzátette:

elég ellentmondásos, hogy a Fidesz a családpolitikában támogatja, hogy minél több gyerek szülessen, de azzal meg nem törődik, hogy ezek a gyerekek milyen környezetben fognak felnőni. Így félkarú óriás a családpolitika szerinte.

Ők segíteni, motiválni akarják a kormányt abban, hogy klímavédelmi intézkedéseket hozzon, ha ez nem megy, akkor kikényszeríteni ezt a népszavazás által. Tehát ha egy fideszes aktivista odamenne, és elkérné az aláírásgyűjtő íveket, hogy ő is menjen gyűjteni, odaadnák neki? – kérdeztük, mire Kendernay azt válaszolta: minden további nélkül. 

Mivel Kendernay a kérdések beadásának apropóján tartott sajtótájékoztatóján arról is beszélt: ötösével további kérdéseket fognak benyújtani, és létrehoztak egy honlapot is, amin keresztül az állampolgárok kérdésötleteit várják, felvetettük: nem devalválja-e ennyi kérdés a népszavazás intézményét?

Nincsen varázsmegoldás, nem egy-egy kérdéssel lehet ezt megoldani – válaszolta. A beadott kérdések konkrét intézkedési  javaslatokat kínálnak, és mindnek relevanciája van a klímavédelem érdekében.

És hogy sikerként könyvelnék-e el, ha a Fidesz jogalkotással legalább az intézkedések egy részének elébe menne?

Ezeket nem lehet félig-meddig megvalósítani, mert folyamatos intézkedéseket kíván az ügy, de jelenleg azt látják, hogy a kormány erről nem akar egyáltalán beszélni

– mondta Kendernay, hozzátéve, hogy annak is örülnének, ha már a parlamentben elindulna erről valami vita.

Végezetül arra voltunk kíváncsiak, mi lesz, ha nem sikerül kétszázezer aláírást összegyűjteni. Kendernay nem tart ettől: felidézte a kormány által elhallgatott klímakérdőívet, amit egy hét alatt kétszázezren töltöttek ki. Szerinte ez is mutatja, hogy van igény arra Magyarországon, hogy az emberek elmondják, mit tartanak klímaügyben fontos lépésnek.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek