Rágalmazásért kell fizetnie több ezer eurót a franciaországi #metoo élharcosának

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.25. 21:16

Egy francia újságírónő szexuális zaklatással vádolta meg az egyik helyi televízió volt vezetőjét – ez indította be Franciaországban a #metoo-mozgalmat. A bíróság viszont úgy ítélte meg: a nő rágalmazott.

Rágalmazásért kell fizetnie több ezer eurót a franciaországi #metoo élharcosának

Összesen húszezer eurót kell fizetnie rágalmazásért egy újságírónak, Sandra Mullernek, miután azt állította: Eric Brion, az egyik francia televízió volt vezetője szexuálisan zaklatta egy összejövetelen. Az összeg több mint 6,2 millió forintnak felel meg.

Mint az AFP írja, Franciaországban Sandra Muller volt az egyik első, aki helyben elindította a #metoo mozgalmat 2017-ben. Muller a #balancetonporc hashtag kíséretében – amely magyarul olyasmit jelent, „leplezd le a disznódat” – arról írt Twitterén, Brion állítólagosan hogyan zaklatta.  Ezzel pedig arra kívánt buzdítani más nőket, ők is osszák meg, ha van szexuális zaklatással kapcsolatos történetük, és nevezzék meg zaklatójukat.

Brion maga sosem tagadta, hogy helytelen megjegyzéseket tett az újságírónak, ezekért elnézést is kért tőle később sms-ben. Azt viszont már visszautasította, hogy szexuális bűnelkövetőként állították be, ráadásul az ügy körüli felhajtás szerinte a karrierjét is tönkretette.

A szerdán meghozott ítélet szerint Mullernek tizenötezer eurót (közel 4,7 millió forintot) kell fizetnie Brionnak kártérítésként, míg további ötezer eurót (több mint másfélmillió forintot) pedig a férfi jogi költségeinek megtérítésére.

Ezen felül törölnie kell a Brionról szóló tweetjét, míg közzé kell tennie a bírósági ítéletet Twitterén, illetve két sajtótermékben. 

A nő ügyédje, Francis Szpine azt nyilatkozta: fellebbezni fognak az ítélet ellen. Maga Muller pedig úgy kommentálta a bíróság döntését: az számára „érthetetlen”, és azt az üzenetet hordozza, hogy az áldozatok „fogják be a szájukat”. Ő ettől függetlenül nem bánta meg a mozgalom elindítását.

Eric Brion ügyvédje, Nicolas Benoit pedig úgy értékelt az AFP-nek: ügyfele bizonyos fokú megkönnyebbüléssel vette tudomásul az ítéletet, és az megerősítette őt abban, hogy sosem zaklatta Sandra Mullert.

FOTÓ: Wolfmann / Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek