Kurzust építek, aztán abból majd kinőhet egy párt – Puzsér Róbert az Azonnalinak

2019.09.23. 07:05

Szavazz fasszal, mert az a jó jelölt! Lesznek kerületek, ahol csak ezt tudja tanácsolni a híveinek Puzsér Róbert. A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Kik vannak még Puzséron és Schifferen kívül a centrumban, és hogyan nőhet ki onnan egy párt? Nagyinterjú Puzsér Róberttel, aki már nem érzi magát titánnak.

Kurzust építek, aztán abból majd kinőhet egy párt – Puzsér Róbert az Azonnalinak

Most már mindketten felnőtt politikusok lettek a Berki Krisztiánnal? Mert lassan már úgy viselkednek egymással.

Önök meg úgy viselkednek, mintha a NER revolvermédiája lennének.

Ha a Lokál kérdezné ezt, azt még érteném.

Azért kérdezzük ezt, mert most nagyon elkezdték egymást revolverezni.

Nem kezdtük el egymást revolverezni, ez egy hazugság. Az én kampánycsapatom beperelte Berki Krisztiánt, mert az ajánlásai bűzlenek a csalástól. Erre válaszul Berki Krisztián feljelentett engem a rendőrségen, mert nem tetszett neki a videó, amit csináltam róla. Rakják egymás mellé a két ügyet!

De azzal, hogy vele foglalkozik, úgy tűnik mintha az óvodások játszanának a homokozóban, eközben meg a nagyok ligájában Tarlós és Karácsony nyugodtan foglalkozhatnak egymással.

Tehát arról van szó, hogy a NER rám küldi Berki Krisztiánt, és én erről ne vegyek tudomást! Inkább ragaszkodjak hozzá, mint egy jó marketinges, hogy „na, ez hogyan fogja magát kivenni a nyilvánosságban”, és mondjak le arról, hogy leleplezzem, mert minél többet foglalkozom vele, annál jobban összeberkiződöm.

De ez a helyzet, nem?

Nem hiszem. Az egy éven keresztül tartó Hajdú Péter elleni harc össze-hajdúpéterezett? Nem vagyok megkülönböztethető Hajdú Pétertől?

De az nem egy politikai harc volt.

Az egy kulturális harc volt. De ugyanezeket megkaptam, hogy össze-hajdúpétereződöm. Arról van szó, hogy legyek bokszzsák. Rám küldik a proteinsámánt, hogy összeberkizzen, én meg ne vegyek róla tudomást, és akkor ő nincs is. Legyek szíves, és viselkedjek úgy Berki Krisztiánnal, ahogy Karácsony Gergely viselkedik velem: nem veszi észre, hogy szarrá verik. Odamegyek Karácsony Gergelyhez, a szó képletes értelmében pofán verem, ő meg néz, mint a plakátokról, hogy „jó ez a profilom?” Úgy csinál, mintha észre se venné.

Ez a nagy marketingbölcselet: tagadd a valóságot, és akkor az nincs is. Tényleg azt kéne tennem Berki Krisztiánnal, amit a jobboldal a klímaváltozással, a baloldal meg a bevándorlással?

De Karácsony nem fog nyerni ezzel a stratégiával?

Úgy gondolom, hogy nem. Ha meg nyerni fog, nem ezért fog. De ha mégis ezért fog nyerni, akkor abból vajon az következik, hogy hiba volt ezt tenni, mert Karácsony Gergely ezért nyert? Szarok a taktikára. Harminc éve az összes politikus így gondolkodik, hogy spekuláljunk, miként gondolkodnak a választók, és azt szolgáljuk ki ügyesen, és akkor megszerezzük a hatalmat. Csakhogy miközben a ravaszkodásuk nyomán megszerzik a hatalmat, alkalmatlanná válnak arra, hogy gyakorolják. Én nem akarok jól kijönni a kommunikációs helyzetekből, frontálisan és őszintén mondom azt, amit gondolok, és vállalom a következményeit.

Ön azért a fiatalabb, átlagnál képzettebb szavazókra hajt, őket gondolja a centrum bázisának. Nekik se feltétlenül fog tetszeni, hogy ön egy olyan alakkal leáll veszekedni, mint Berki Krisztián, és egy hétig erről szól a kampánya, nem?

Nem állok le veszekedni, hanem leleplezem. Gyártottam egy videót, ami arról szól, hogy ki ez a Berki Krisztián, ki küldte, mi a szerepe. Ha ezt nem tenném meg, és úgy csinálnék, mintha Berki Krisztián nem is lenne, akkor Berki sokkal könnyebben tudná tényleges politikai tényezőként feltüntetni magát a nyilvános térben, mert senki sem alacsonyodna le hozzá, nehogy összeberkiződjék. Ennek nyomán aztán jelölként tudna parádézni. Nekem nem derogál nyilvánosságra hozni, ki is Berki Krisztián. Odamegyek hozzá, leszedem róla a leplet, amit Rogán Antal ráterített, és igen, közben bizonyára összeberkiződöm.

Ha lenne egy normális sajtó, amelyik ezt elvégzi, akkor nem nekem kéne. Csakhogy nincs senki, aki ezt megtegye, mert a nyilvánosság jobboldali fele felölti a trollface-t, és élvezkedik, hogy „rátok indult a Berki, most jól megkaptátok a cirkuszt, rohadékok!”; a nyilvánosság baloldali fele meg kényszeredetten úgy tesz, mintha nem venné észre, hogy itt van ez a vasalt here az asztalon. Rogán Antal csak egy kávét kér.

A sajtó csak arról csinál videót, amit tud bizonyítani.

Tényleg így működik a sajtó? És hogy nem röhögik el magukat, miközben ezt mondják?

Mi így működünk.

Nem így működik a sajtó. A sajtó igenis írhat véleményt, és nem igaz, hogy önök csak tényeket közölnek. Az nem vélemény, hogy Berki jelöltsége bűzlik? Hogy minden bizonnyal Kubatov Gábor listájából származnak az ajánlásai? Rogán Antal bejelentette a Fidelitas plakátkampányát, megjelentek a plakátok velem, Karácsony Gergellyel és Berki Krisztiánnal. Majd csodák csodája: Thürmer Gyula nem tudta összegyűjteni a szükséges ajánlószelvényeket, Berki Krisztián meg igen. Hogy tudták előre! Milyen érdekes, hogy már tíz nappal korábban kint voltak a plakátok, amin nem volt rajta Thürmer Gyula, de Berki Krisztián és én meg igen.

Azt is biztosra veszem, hogy

ha én nem tudtam volna összegyűjteni a szükséges számú ajánlást, akkor Berki Krisztián sem adta volna le, mert Rogán Antalnak többé semmi szüksége nem lett volna rá.

A plakátok eltűntek volna négy nap múlva, és a kommunikációs és propagandaminisztériumban Rogán Antalék új stratégiát találtak volna ki egy Karácsony-Tarlós narratívával.

Szóval azt mondja, hogy le se adta volna Berki az ajánlóíveket, ha önnek nem jön össze a szükséges aláírás?

Igen, ezt mondom. Nem érdekes, hogy én leadom pénteken, ő meg hétfőn, a határidő napján adja le a szükséges ajánlások dupláját, tízezer aláírást? Miért nem adta le korábban, amikor már bőven megvolt a szükséges számú ajánlás? A fidelitasos plakátkampány már kész volt.

Önnek úgysincs saját plakátja. Így legalább rajta van egyen, ez nem jó?

Nekünk nincs pénzünk óriásplakátokra, így viszont meg szét van varrva a város az arcommal. Ilyen értelemben ez jó. Csakhogy közben a hitvány trashceleb Berki Krisztián is rajta van a plakáton, és az a narratíva, hogy ez az egész egy nyomorult cirkusz, itt is vannak a bohócok. Ez az értelmezés nyilvánvalóan nem jó.

De még az is lehet, hogy megéri.

Lehet, hogy megéri, de akkor is riasztó, hogy a nemzeti együttműködés rendszere megint átlép egy határt, és ebbe úgy érzem, mi hajtottuk bele. A rendszer elkezdte a saját intézményeibe vetett közbizalmat rombolni. Az önkormányzati választás a NER egyik intézménye. Orbán Viktor rendezi, ha nem akarná ezt a választást, akkor nem lenne. Tudjuk, hogy ebben az országban az történik, amit Orbán Viktor akar, ő kétharmaddal írja át az Alaptörvényt a konyhapulton.

Orbán Viktor megszüntetné az önkormányzati választásokat?

Miért ne tenné? Eddig voltak gátlásai, amikor úgy érezte, hogy jogállami intézményeket kell csonkolnia?

Azért az, hogy haverokat neveznek ki alkotmánybírónak, meg az, hogy egy választást nem tartanak meg, nem ugyanaz.

Tényleg? Mert akkor mi történne, ha nem rendezné meg az önkormányzati választást, hanem helytartókat nevezne ki?

Ön szerint mi történne? Akkor lenne országos sztrájk, amit a múltkor szeretett volna?

Semmi nem lenne. Orbán Viktor az utolsó hónapokig lebegtette, hogy eltörli a főpolgármester-választást. Láttak az utcán százezres tömegeket?

Az Európai Unió nem szabadítana fel minket, mert a német autógyárak nagyon kedvezően dolgoztatnak Magyarországon, és ez az EU és Angela Merkel fő szempontja. Amíg a német autógyárak extraprofithoz jutnak a magyar munkaerő révén, Orbán Viktor nyugodt lehet.

Az Európai Uniónak kell minket felszabadítani? Nem a szabad állampolgároknak?

Megfogalmazhatjuk a kérdést így is, úgy is, de a válasz ugyanaz: mindegy, mert egyik sem tesz semmit.

Eszerint haragszik az Európai Unióra?

Határozottan. Ugyanolyan gazember bagázs, mint a NER, és Orbán Viktor ezzel is jól is kalkulál. Juncker egy másik offshore-lovag, aki Orbán számára nem jelent kihívást. Neki semmiféle erkölcsi alapja nincs Orbán Viktort és a rendszerét megkérdőjelezni. Ezért Orbán Viktor számára ő egy ideális célpont a szabadságharchoz.

És a Bizottság új elnöke, von der Leyen?

A jobboldal és a baloldal is úgy értelmezi, hogy az ő oldalukhoz tartozik. A bevándorlóbefogadás a baloldaliaknak tetszik, a hétgyerekes családanya pedig a jobboldalnak. Von der Leyen ezt persze nagyon élvezi. Ilyen könnyű konszenzusra jutni ebben a korrupt unióban.

De a plakátokra visszatérve:

a rendszer most azt üzeni, hogy a népszuverenitás, a politikai pluralizmus és a szabad választás mind egy cirkusz, és a felvilágosult abszolutizmus a helyes válasz. A jó király, Orbán Viktor bölcsen dönt, erre a cirkuszra meg nincs semmi szükség.

Ha már a cirkusznál tartunk, mit szól Tarlós megafonos akciójához?

Nekem ez nagyon fura. Felkerülök az óriásplakát bal oldalára vörös pólóban, vörös megafonnal. A NER azt is mindjárt kifejezésre juttatja, hogy én vagyok a kommunista fenyegetés, ezzel azt kommunikálják, hogy ahonnan ők nézik, én Gulyás Márton vagyok. Aztán egy hétre rá Tarlós István egy sajtótájékoztatón megafonba ordibál, bele Tordai Bence arcába. Honnan került elő ez a megafon? Nekem úgy tűnik, hogy valaki a kezébe adta.

De ez jó ötlet volt? Hoz Tarlósnak, vagy visz tőle?

Ez a hoz vagy visz a legkorruptabb nézőpont, de akkor legyünk egy pillanatra marketingesek! Szerintem nem kellene megafonba kiabálnia Tarlós Istvánnak. Most megy a „Budapest nem cirkusz” kampány, ő pedig ennek a megafonba üvöltözős, ócska cirkusznak az alternatívája kellene, hogy legyen: a valódi, hiteles, az Orbán Viktor által megbecsült vezető.

Ő nem a cirkusz porondmestere, ugye! Most mit csinál ez az ember? Lehet, hogy már olyan ideges, hogy nem ura a saját cselekedeteinek?

Ön szerint?

Szerintem az öregúr idegrendszere nem biztos, hogy bírja a nyomást. Karácsonyék érzékelik ezt, és úgy tűnik, az a kampánystratégiájuk, hogy Tarlóst egyre nagyobb nyomás alá helyezik.

De akkor ez jó húzás, nem?

Egynek jó volt, de azt gondolom, hogy a Tarlós mellett is vannak emberek, akik elmagyarázzák neki, hogy „István, ezt ne csináljad többet! Van egy szabad szemmel jól látható előnyöd, de a rendszeres megafonozással ezt le tudod dolgozni”. Ha még egyszer meglátjuk megafonnal, akkor ez tuti, hogy kampánystratégia. De lehet, hogy nem is egy marketinges adta a kezébe, hanem meglátott a plakáton a megafonnal engem – aki amúgy nem is megafonozom, csak Rogán marketingesei adták a kezembe –, és úgy érezte, hogy „na, ilyen egy igazi politikai aktivista, ez az igazi politika”. Imponált neki, elirigyelte, és eldöntötte, hogy ez neki is jár. Aztán ezt meglátta az Árpád és a Tóni, és gondolom, szóltak neki, hogy „István, mi nem ezért szeretünk téged”.

Tarlós István ön szerint hallgat Habony Árpádra vagy Rogán Antalra?

Attól függ, hogyan mondják ezt el neki. Ha úgy, hogy „István, faszságot csinálsz, szedd össze magad!”, akkor a Tarlós nyilvánvalóan csak azért is még egyszer megcsinálja, hogy az autonómiáját önmaga számára igazolja. De ha normálisan, segítő szándékkal elmagyarázzák neki, hogy ez nem volt annyira jó húzás, abból alighanem értenie kell.

Egyébként beszélt vele?

Még réges-régen 2006-ban készítettem vele rádiós interjút, amikor még Óbuda polgármestere, illetve főpolgármester-jelölt volt.

És akkor milyen volt?

Arrogáns, fölényes, pökhendi.

Ez egy ilyen szakma, nem?

Nem hiszem, hogy bármilyen szakma ilyen lenne. Ez maga a hozzáromlás a politikához, amikor értelmiségek ilyeneket bírnak kimondani. Normává válik az abnormális – ennek nem lenne szabad megtörténnie.

De ön is arrogáns általában, a műsoraiban és a kampányában is.

Nem gondolnám, hogy így volna.

Akkor milyen? Szelíd és szerény?

Nem, de

nem gondolnám magam arrogánsnak.

Indulatos, harsány, frontális vagyok, ez igaz. Az arrogancia alapja azonban a lekezelés, én pedig nem kezelek le senkit. Tarlós István mást sem tesz. Az biztos, hogy nem a szokványos, a Karácsony Gergely által is reprezentált jólfésült, nyálkás, marketing-semmitmondást adom elő.

Körülbelül egy éve jelentette be, hogy indul főpolgármester-jelöltként. Megérte, vagy megbánta már?

Olyan mennyiségű csapást szenvedtem el ezalatt az egy év alatt, amennyit a korábbi tíz évben nem.

Számított arra, hogy ez lesz?

Nem. Egy éve még hatalmas kedvvel és lelkesedéssel vágtam bele. Nem tudtam elképzelni, hogy bármi rossz történhet. Aztán megtörtént mindaz, amit nem tudtam elképzelni.

Például?

Kiszakadt a gerincsérvem, ezért megműtöttek. Rá tíz napra pánikrohamom volt. Ezek oly mértékig sérülékennyé tettek, hogy

mára eloszlott az a naiv elképzelésem, hogy semmi rossz nem történhet. Már nem érzem magam titánnak.

Abban bízom, hogy mire legközelebb négy év múlva bejelentem, hogy újra elindulok, a mostani elgyengültségem edzettséggé válik.

Ha most kéne döntenie, hogy elindulna, akkor eszerint most is elindulna mindezek ellenére?

Elindulnék, mert ezt a történetet el kell kezdeni írni valamikor. Így, hogy egy éve elkezdtem írni, amikor négy év múlva újra elindulnok, egy fejezete már meg lesz írva. Lesznek előzményei a kulturális és a politikai térben, az aktivistahálózatban, a közös emlékezetben, a fejekben és a lelkekben. Lesz honnan folytatni, és nem a nulláról kell elkezdeni.

Azért is kezdtem el egy éve, mert már nincs mire várni. Már nem ott tartunk, hogy jobboldali újságírók állnak fel, mert nem akarnak Orbán Viktor felügyelete alatt működni és tömegpropagandát gyártani. Most már a baloldali és liberális szerkesztőségekben állnak fel újságírók, mondván, hogy nem akarnak Orbán Viktornak álellenzéki médiát gyártani. Ez történt a 168 óra szerkesztőségében. Orbán Viktor ma már a baloldali médiát vásárolja fel. Mire kell itt még várni? Minél előbb elkezdjük, annál előbb telik ki a rendszer ideje.

És mit fog csinálni a választás után? Az egyik célja az volt, hogy összehoz egy centrumot a Jobbikkal, az LMP-vel és a Momentummal. A választás előtt ez nem jött össze, de a választás után ennek újra neki fog futni?

Nem, mert ezek pártok a jelenlegi állapotukban alkalmatlanok a centrumpolitikára. Végzetes mértékben hozzárothadtak a politikai osztályhoz: az MSZP-hez, a DK-hoz, a Fideszhez. Ez sajnos mindhárom pártra vonatkozik. Persze ha a helyzet változik, ha észhez térnek, s kilépnek Gyurcsány Ferenc és az MSZP szövetségéből, én nyitott leszek.

Pedig az V. kerületben Losonczy Pál plakátján fent van a Sétáló Budapest logója, pedig ő a Jobbik tagja.

Anélkül rakták fel, hogy erre tőlünk engedélyt kaptak volna. Megkértük, hogy szedjék le, de ők azt mondták, hogy erre nincs kapacitásuk. Abban maradtunk, hogy tartunk egy közös sajtótájékoztatót, hogy elmondjuk, ki mit gondol a bulinegyedről, mert mi pont nem azt a házmesterpopulizmust képviseljük, ami a plakáton van, miszerint „a belváros nem lesz bulinegyed”.

Ennek ellenére mi abban a kerületben őt támogatjuk, mert ő a harmadik alternatíva. Mellette ott van a NER-oligarcha Leisztinger Tamás volt élettársa, gyermekeinek édesanyja, Tüttő Kata, és ott van a jelenlegi polgármester, Rogán Antal táskahordozója. Ezek között számunkra Losonczy Pál egy főnyeremény, még akkor is, ha a plakátjára azt írja, amit mi speciel pont nem gondolunk a bulinegyedről.

Mi van a többi kerülettel? A Sétáló Budapest a XI. kerületben például indít saját polgármesterjelöltet, de a XII. kerületben nem. Egy Puzsér-szavazó ott kire szavazzon? A fideszes Pokorni Zoltánra? Vagy a DK-s Élő Norbertre?

Az a tervünk, hogy minden kerületben ajánlással élünk majd a támogatóink felé, hogy melyik kerületi polgármesterjelöltre szavazzanak. Vannak kerületek, ahol ez pofonegyszerű. A XIV. kerületben Horváth Csaba az ellenzékinek mondott jelölt, mellette ott van a NER jelöltje, és ezzel szemben ott áll Várnai László, a Civilzugló Egyesület polgármesterjelöltje. Tök egyértelmű, hogy Zuglóban Várnai a helyes válasz.

Az ellenzék szerint ő is NER-bérenc.

Azért, mert leleplezte Karácsony parkolási üzelmeit? Nyilván azért NER-bérenc, mert nem a csodálatos összefogás jelöltje, mert nem állapodott meg Horváth Csabával, és nem elégedett meg egy kerületi alpolgármesteri pozícióval. Ez a balliberális network hazugsága. Várnai egy XIV. kerületi lokálpatrióta, és nem NER-bérenc.

Na és akkor a XII. kerületben kire szavazzon egy Puzsér-szimpatizáns? Pokorni Zoltánra vagy Élő Norbertre? Egy emberarcú fideszes vagy egy DK-s a jobb?

Ne hozzanak engem ilyen helyzetbe, hogy erre most mondanom kelljen valamit. A választás előtt egy héttel ki fogunk adni egy közleményt, amiben benne lesz, hogy szerintünk a budapesti kerületekben kire kell szavazni. És

igen, lesznek olyan kerületek, ahol azt fogjuk mondani, hogy érvénytelenül kell szavazni. Szavazz fasszal, mert a fasz a jó jelölt ebben a kerületben!

De mondjuk Ferencváros elég jó hely számunkra: jó lelkiismerettel tudjuk azt mondani, hogy a helyes választás Baranyi Krisztina. Ő a parkolási maffiával szemben olyan keményen és következetesen lépett fel, mint Várnai Zuglóban. Nekünk a legfontosabb ez a három, a parkolási panama által leginkább sújtott kerület. Zuglóban és Újbudán egyaránt veszteséges a pénzbehajtás. Nem szolgáltatnak semmit, kirakják ezeket a parkolóórákat, folyamatosan büntetnek, szedik ki az aprópénzt az órákból, plusz még az sms-díjfizetésből is kaszálnak. Három csatornán keresztül ömlik a pénz, és így veszteséges a parkolási pénzbehajtás. Mennyit kell lopni, hogy ez veszteséges legyen?

Tehát lemondott erről a három pártról, az LMP-ről, a Jobbikról és a Momentumról. Hogyan fog így építkezni az elkövetkező években?

A saját szervezetünket fogjuk építeni. Ami nem egy párt.

És nem is lesz az?

Nem.

Mit fog csinálni az Állampolgárok a Centrumban Egyesület? Most ön mögött jelölőszervezet, de mi lesz a jövőbeni funkciója?

Tényleges, valódi civilséget szeretnénk megvalósítani. A civilségünk azt jelenti, hogy egyikünk sem akar sem közpénzből, sem befektetők pénzéből élni. Én például nem kérek magamnak semmilyen pozíciót – de másnak sem. Ha nem leszek főpolgármester október 13-án – amire azért jól látható esély van –, akkor én nem ülök be a fővárosi közgyűlésbe, hogy a választók adójából jól megéljen a kis család.

Ha nem nyerek, megyek vissza a kulturális térbe tartalmat gyártani, ahogy eddig tettem. Civilek vagyunk, akik nem akarnak a politikából élni, így aztán megengedhetjük magunknak az igazmondás luxusát, amit Karácsony Gergely és az MSZP például nem engedhet meg. Az kéne még csak, hogy a polgármester úr elmenjen dolgozni!

Megcsinálja akkor a magyar Öt Csillag Mozgalmat?

Az Öt Csillag párt lett.

Ráadásul a régi baloldallal szövetkezve maradt kormányon Olaszországban. Csalódott bennük?

Nem. Ők megpróbáltak együtt kormányozni Matteo Salvinivel, és kiderült, hogy nem lehet. Salvini ki akarta nyírni a saját koalíciós partnerét, meg akarta puccsolni a saját kormányát csak mert épp jól állt a pártja a közvélemény-kutatások szerint. Ezek után nyilvánvaló, hogy az Öt Csillagnak új koalíciót kellett kötnie, és összefogtak a szocikkal. Én innen nem látok bele abba, hogy az olasz MSZP, a PD mennyire martaléka a rothadásnak.

Azért az Öt Csillag is egy bázisdemokratikus mozgalomként kezdte.

Lehet, hogy egy nap a mi szervezetünk is párttá szerveződik majd, én meg majd azt mondom, hogy „köszönöm gyerekek, ebben nem veszek részt”. Ezt mondta Beppe Grillo is, és visszatért a kulturális térbe. Ez kifejezetten imponál nekem, és becsülöm érte Grillot. Én úgy gondolom, hogy nem pártot, hanem kurzust kell szervezni.

A két nagy szekértábor között van egy iszonyatos vákuum, ahonnan mindenki menekül. A senkiföldjének lakóit mindkét oldalon pozícióval, megélhetéssel, szerkesztőséggel kecsegtetik, kinek mit tudnak fölkínálni. És amikor úgy látják, hogy ez nem működik, akkor jön a kegyetlen lejáratás és karaktermészárlás, majd az illető átüldözése a másik oldalra. Így bántak el Szél Dettivel és Schiffer Andrással is.

Schiffer átment a másik oldalra? Ő nem középen van?

Schiffer András középen áll, ugyanakkor tagadhatatlan, hogy érzelmileg nagyon is bevonódott a hideg polgárháborúba. Szabályosan traumatizálta a balliberális network azzal a folyamatos mocskolással és rettenetes vegzálással, amit többek közt az Élet Menetén vonuló DK-s nyugdíjasok rendeztek vele. Hiába áll középen, annyi benne a sérelem, hogy sokszor mintha úgy állna hozzá, hogy ezek csak pusztuljanak. Minél rosszabb nekik, annál jobb neki. Ez a hozzáállás sajnos nem kedvez a centrumpolitikának.

Akkor nem működne vele együtt?

De, persze, hogy együttműködnék. Csak én azt szeretném, ha ez a jól látható harag, ez az elfogódott düh csillapodna benne.

Szokott vele beszélgetni?

Szoktam. Szél Dettivel ugyanez sikeresebben zajlott, 

a baloldal addig mocskolta meg Fidesz-ügynöközte, míg a Detti meg nem tanulta, mit várnak el tőle. A tévészékházban Kunhalmival előadott közös mártírkodás aztán helyreállította a renoméját a baloldalon.

Ugyanez történt Vona Gáborral. Ő is középen áll, csak benne épp az őt karaktermészároló NER-rel szemben él nagy fokú sértettség és érthető indulat..

Túl közel sodródott Vona Gábor a baloldalhoz?

Bizonyos pillanatokban igen. Mondjuk amikor Rangos Katalinnal beszélgetett a Spinoza Házban.

De azért ezt megbocsátja neki, elvégre közösen standupol vele.

Megbocsátom neki? Ezt nem is értem. Nekem az a véleményem, hogy nem kellett volna Rangos Katalinnál vendégeskednie, mert nem az a centrum, de megértem a gesztust. Ebben a két kurzus közti vákuumban senki nem tud berendezkedni, a körülmények rettenetesen mostohák. Itt egy Mars-bázist kéne létrehozni.

De hogyan? Mit kell tenni, hogy ez a vákuum megszűnjön?

Csak civil alapon lehet ezt megvalósítani. Az első öt évben biztos, hogy nem fogunk tudni egzisztenciát kínálni senkinek. És ez jó is, mert el fognak kerülni minket a megélhetési újságírók és azok a politikusok, akik karriert akarnak. Helyettük meggyőződésből fognak csatlakozni hozzánk az emberek. Ezekből a civilekből, állampolgárokból kell ügyek mentén sűrű hálózatot szőnünk.

Mondjuk közösen szednek szemetet, hogy szebb legyen a kerület?

Önnek az az ügye, hogy össze kéne szedni a szemetet a kerületben. Nekem meg a Sétáló Budapest. Mi, mint két civil, szerződünk: én magaménak tekintem az ön ügyét, ön az enyémet; összeszedjük a szemetet, és közösen képviseljük a Sétáló Budapest koncepcióját. Ezt jelenti a civilség. Nem azt, hogy én megfizetem önt, hogy hazudja magáénak az én ügyemet, ahogy azt az álcivil szervezetek teszik. Mint akár a CÖF, akár Soros György szervezetei. Ott sajnos nem civilek, hanem fizetett alkalmazottak tevékenykednek, ez a szomorú helyzet.

Mindössze elkezdték használni magukra a civil megnevezést, mert a civileknek járó tiszteletet ők is igénylik. Csakhogy civilnek lenni azért annyira nem jó, mert az azt jelenti, hogy a munkád mellett csinálsz valamit ingyen – ehhez senkinek nem fűlik a foga. Inkább úgy akarnak civilek lenni, hogy megmondja nekik Orbán Viktor vagy Soros György, hogy mit csináljanak, és még fizetést is kapnak érte.

Ha változást akar elérni, ahhoz hatalom kell. Egy törvény vagy egy önkormányzati rendelet módosításához is. Hatalmat pedig úgy kaphat, ha megnyer egy választást. És ehhez végső soron pártok kellenek; egy idő után nem lehet kikerülni, hogy a civilség ne kompromittálódjon a politika által.

Ez sajnos így van. Ezért

az a célom, hogy a centrumban megképzendő kurzus, szekértábor ne párttá váljon, hanem – ha másként nem megy – ebből nőjön ki egy párt. Arra azért igényt tartanék, hogy ennek a pártnak új struktúrát és új működést szabjak.

Schiffer András és Vona Gábor pont most hagyja ott a pártját, aminek eddig az életüket szentelték, mert látják, hogy a kipróbált struktúrák nem működnek. A pártstruktúra, a párthierarchia kontraproduktív, az alkalmatlanságot, az autoriter arroganciát és a szemérmetlen hazudozást, a gyurcsányságot, rogánságot, lázárságot jutalmazza. Ezek a szociopátiás, ragadozó cégvezetőszerű politikusok versengenek ma már a hatalomért, a párt pedig elvesztette egykori szerepét. A párt eredeti tartalma az ideológia volt, ennek híján a pártok ma már cégszerűen működő szervezetek: a párt öncéllá vált.

Azért van a Coca-Cola, hogy a tikkadt emberek felüdüljenek? Ugye ezt senki se gondolja komolyan?! A Coca-Cola a Coca-Coláért van, egyetlen célja, hogy a cég még hatalmasabb legyen. Sajnos a pártok is ilyenné váltak, ma már szörnyetegek. Lett volna magasabb céljuk, ezek voltak az elvek, amelyekkel azonban elvesztették a kapcsolatukat. Itt jövünk a képbe mi, civilek, akiknek még vannak elveink, így ránk vár, hogy visszavezessük a politikát az eredeti funkciójához.

Akkor mi a működőképes struktúra?

A céges hierarchiát nélkülöző belső felépítés, s még inkább a pártbürokrácia és az autonómiát felszámoló pártfegyelem kiiktatása. Felnőtt, autonóm emberek szerződése ügyekre, s nem a hazug, képmutató testvériség és elvtársiasság, ami rendszerint az első hátbadöfésig tart.

Ebben Schiffer András biztos nem lenne segítségére. Ő egyszer már kiábrándult ebből a bázisdemokratikus működésből, amit az LMP is gyakorol, nem?

Maradjunk annyiban, hogy azt a pártot ő rakta össze olyanra, amilyen.

Ha Schiffer kiábrándult a bázisdemokráciából, akkor a saját bázisdemokratikusságából ábrándult ki. Ő aknásította el az LMP-t annyira, hogy aztán ne lehessen vezetni. Láthatóak a következmények.

Egy hierarchia nélküli pártot nem lehet vezetni.

Pont az a lényeg, hogy ne érvényesüljön céges, bürokratikus hierarchia, mert az rontja meg a politikát, az jutalmazza a törtetést, az intrikát, az érdekcsoportok közti leszámolásokat.

Az EP-választás azt mutatta meg, hogy az tud nyerni az ellenzéki oldalon, aki hangosabban orbánozik: a Momentum és a DK. Úgy tűnik, erre van igény, így meg különösen nehéz centrumot építeni.

És ha erre van igény, akkor ez lesz a helyes?

Ezt nem mondtuk, csak azt, hogy máshogy nem tud sikeres lenni.

Bocs, de én nem a sikerhez rendelem az identitást, hanem az identitáshoz a sikert. Miért kéne állandóan azt méricskélnem, hogy mire van a tömegnek igénye, és ahhoz alkalmazkodnom? Én nem szolgálni, hanem formálni akarom az igényeket.

De hogyan formálja olyasvalakinek az igényét, aki az alapján szavaz, hogy ki orbánozik hangosabban?

Szembemegyek ezekkel az igényekkel és trendekkel. Igen, most 2019-ben nem kedvező a klíma a cemtrumpolitikának, ezért árral szemben evezek, ugyanakkor hiszek abban, hogy ez a precedens ragadós lesz. Ez a pillanatnyi, polarizációt gerjesztő közhangulat tényleg nem optimális, de ezért nekem fel kellene adnom a centrumidentitásomat?

Nem, csak gondolkodhatna azon is, hogy hogyan tudja az igényeket alakítani.

Úgy, hogy a polarizációval ellentétes politikát képviselem és vonzóvá teszem. Az ellenállásból, a kurzusokon kívüliségből, az identitásnak és az ügyeknek a felvállalásából, a komolyan vett programból, az autonómiából és a függetlenségből gyártok rock 'n' rollt.

Csak közben a programját meg nem látni, mindössze azt, hogy üt jobb- és baloldalon is, akit ér.

Hogyhogy nem látni? Fenn van a neten!

De nem azzal foglalkozik a kampányban.

Nem azzal foglalkozom? Egy év alatt a Sétáló Budapest programját referenciává tettem: pontosan tudják a budapestiek, hogy mit ajánlok. Tarlós István, a Betonember fákat ültet, a tavaly még forradalmi szocialista Karácsony Gergely zöldpolitikusnak áll. Ezek azért csak szemmel látható eredmények.

Sajnos az ellenzékiek zömét Budapest nem nagyon érdekli, hanem mindig és csakis Orbán Viktor. Nem hajlandóak tudomásul venni, hogy ez a választás most nem az ő megbuktatásáról szól. Őt legközelebb 2022-ben lehet megbuktatni.

Az Orbán-hívek értelemszerűen Orbánt akarják megvédeni minden választáson, az Orbán-gyűlölők pedig úgy gondolkodnak, hogy Orbán ellen le kell szavazni az esélyes jelöltre – ő most épp Karácsony Gergely, aki víziót, programot és identitást lop tőlem, s még a szóhasználatomat is ellopja.

Karácsony azért nem szokott annyit káromkodni, mint ön.

Azt valóban nem. A politikai marketing nagy igazságait, minthogy nem káromkodunk, ő soha nem merné megkérdőjelezni. De mit kínál valójában Karácsony Gergely? Azt, hogy ő az esélyes jelölt. Másképp megfogalmazva: ő az a Puzsér Róbert, aki nyerhet. Átveszi a Budapestről szóló narratívámat, aztán azt mondja, hogy sajnos ő az esélyes, de bárcsak a Robi nyerhetne, ő már itt se lenne, neki a zuglói polgármesteri hivatal tökéletes volna, csak hát a Robi sajnos nem elég integratív, Závecz Tibor megmérte, és ez jött ki. Ő semmit se akar, már a parlamenti képviselőséget meg Zuglót sem akarta, tavaly se akart miniszterelnök-jelölt lenni, és idén se főpolgármester-jelölt lenni.

„Ha lenne még egy olyan integratív ember a nyomorult ellenzékben, mint én, akkor nekem nem is kéne indulnom. Bár békén hagynának, mennék haza a gyerekekkel játszani. Az integrativitás sajnos nagy terhet ró az emberre, újabb és újabb pozíciókért kell bejelentkeznem, ezzel vert meg engem a Molnár Zsolt… ja nem is ő, hanem az Úristen.”

Ezt adja elő Karácsony Gergely, ez az émelyítően álságos és hazug gazember. Csakhogy ez a Karácsony Gergely az elképesztően konszenzuális és integratív lényével Budapesten a hatvan százaléknyi ellenzéki közül még Závecz Tibor szerint is csak negyvenöt százaléknyi budapestit tud meggyőzni arról, hogy rá szavazzanak. Van tehát a fővárosban tizenöt százaléknyi állampolgár, akik hiába ellenzéki érzelműek, nem hajlandóak Karácsony Gergelyre szavazni.

Visszatérve Beppe Grillora, azt írta róla Facebookon, hogy inspiratív személy, de nem a példaképe. Ha nem ő, akkor ki a példaképe?

Az olyan médiaművészek, mint Orson Welles, Andy Kaufman, Sacha Baron Cohen vagy Ricky Gervais.

Miért ők?

Mert a valósághamisító médiát meghekkelve művészetet gyártottak és gyártanak a propagandából. A médiahack művelete a kettős tagadásra épül: a médiaművészek a hazugságból gyártanak igazságot úgy, hogy azt meghamisítják. Az én szememben nincs is ennél magasabb szintű művészi önkifejezés ebben a szélsőségesen mediatizált korban.

Mi okozna nagyobb csalódást, ha Tarlós vagy ha Karácsony nyerne?

Másképp lennék csalódott a két esetben, de ne kelljen már erre a kérdésre válaszolnom!

Ez olyan, mintha megkérdezném öntől, hogy lóval szamárral dugna-e inkább.

Nem korrekt a kérdés, és ezért nem korrekt elvárni a választ, hogy ön erre most mondjon lovat. És akkor én leírnám, hogy lóval dugna.

Mit fog csinálni október 14-én feltehetően arra ébredve, hogy nem lett főpolgármester? Mi lesz az első dolga?

Inni egy gyógysört, mert nyilván másnapos leszek. Mindenképp be fogunk rúgni a választás éjszakáján, mert egy ilyen kampány hatalmas, feszültséggel jár, amit ki kell engedni az eredménytől függetlenül. Ezután új időszak kezdődik. Mint mondtam, én visszatérek a kulturális térbe, és emellett marad egy civil szervezetünk, amely Budapestet akarja továbbra is autóról emberre újratervezni. És teszünk arról, hogy amikor eljön a 2023-as önkormányzati választás, akkor ne az öt évvel korábbit, hanem egy friss és aktuális programot kínáljunk fel.

Az aktivistahálózatát hogyan fogja tudni megtartani?

Nem fogok tudni mindenkit megtartani. A kampány erősen mozgósít, és amikor annak vége, az emberek óhatatlanul elfordulnak a politikától, és visszatérnek az életükhöz. Abban bízom, hogy azért lesznek, akik folytatják a velünk megkezdett munkát. Velük kell elkezdeni civil alapon, szívós erőfeszítéssel, alulról megszervezni a politikai centrumot.

FOTÓK: Bakó Bea / Azonnali

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek