Miben reménykedik és mitől fél az MSZP Budapesten? Elárulták

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.29. 15:33

Pénteken adják le Karácsony Gergely ajánlóíveit, rajta lesz a ferencvárosi ellenzéki kompenzációs listán az a szocialista Pál Tibor, aki Baranyi Krisztina szerint összejátszhat a NER-rel, és Hunvald György jelöltségétől komolyan tartanak az ellenzéki pártok – ezekről is beszélt Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Miben reménykedik és mitől fél az MSZP Budapesten? Elárulták

Legalább 13-15 kerületben győzelemre számít az ellenzék, és arra is számítanak, főpolgármester-jelöltjük, Karácsony Gergely is nyerni fog októberben – erről beszélt Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke egy csütörtöki háttérbeszélgetésen.

Molnár szerint az ellenzéknek „néhány marginális vadhajtást leszámítva” sikerült komplex megállapodásra jutnia, ennél többet nem tehettek volna a szervezeti együttműködésért.

Ugyan ő személyesen korábban azt gondolta, a fővárosban nem feltétlenül szükséges együttműködniük a Jobbikkal, de méréseik szerint mára a Jobbik szavazóinál is erősebb az elkötelezettség a Fidesz leváltására.

Az érvágástól a kompromisszumig

Molnár kitért néhány olyan kerületre is, amelyeket az elmúlt hónapokban fokozottabb sajtófigyelem kísért.

+ Soroksár (XXIII. kerület)

Itt egyedülálló módon nemcsak a Jobbik támogatja jelölőszervezetként polgármesterjelöltjét, Bereczki Miklóst, hanem a Momentum, az MSZP-Párbeszéd és az LMP is. Míg a DK jelölőszervezetként nem áll a politikus mögé, külső támogatóként ők is őt ajánlják. Annak oka, hogy nem függetlenként indítják a politikust, az is volt, hogy két másik hozzá hasonló nevű független jelölt is indul, így szerették volna őt közülük kiemelni, nehogy összezavarja ez a választókat.

+ Csepel (XXI. kerület)

Itt a Momentum először nem akart belemenni az ellenzéki megállapodásba, miután kifogásolták a rágalmazás miatt jogerősen, illetve hűtlen kezelés miatt első fokon elítélt szocialista Szenteczky János indulását. Végül a Momentum azt követően szállt be a megállapodásba, hogy eldőlt: Szenteczky nem lesz alpolgármester, illetve rendezték a további kérdéseket is. 

+ Pesterzsébet (XX. kerület)

Molnár szerint „nagy érvágás volt” és „döbbenetet okozott” az ellenzéknek, hogy az addigi polgármester, Szabados Ákos, aki korábban MSZP-s volt, elfogadta a Fidesz támogatását, hiszen a kormánypártnak a kerületben évek óta nem volt esélye a győzelemre. Ezt követően új jelöltet kellett találniuk, aki végül Balog Róbert lett. Ugyan a jobbikos Bencsik János indulásáról is szó volt, de ő végül visszalépett. Hogy mivel sikerült ezt elérni, arra Molnár úgy válaszolt: Bencsik egy pragmatikus politikus, akivel ugyan sok mindenben nem ért egyet, de „bizonyítottan demokrata”, így belátva, hogy nincs esélye, visszalépett.

+ Zugló (XIV. kerület)

Itt Molnár arra számít, mind a tizenöt egyéni választókerületben nyernek az ellenzéki jelöltek. Szerinte az, hogy a Kétfarkú Kutya Párt és a Várnai László-féle Civil Zugló is elindul, azt jelenti, hogy ez a két erő csak a Fidesztől vehet el helyeket a kompenzációs listán.

+ Angyalföld (XIII. kerület)

Az erősen szocialista kerületben annyi nyitás történt az ellenzéki pártok felé, hogy itt egy-egy körzetet megkapott a DK és a Momentum.

+ Mi a közös Kőbányában (X. kerület) és a Belvárosban (V. kerület)?

Az, hogy mindkét kerületben indít polgármesterjelöltet a Jobbik úgy, hogy egyébként lesz egy másik, összellenzéki jelölt is. Ugyanakkor arra számít Molnár Zsolt, ez a Fidesztől vesz el szavazókat.

Ferencváros (IX. kerület)

Kiderült, felkerült az ellenzéki pártok kompenzációs listájára az a szocialista Pál Tibor, aki ellen korábban a ferencvárosi ellenzéki előválasztást nagy fölénnyel megnyerő Baranyi Krisztina tiltakozott, miután azt gyanítja, összejátszott Pál a NER-rel. Molnár szerint viszont Pál Tiborról csak vélelmek vannak, nem konkrét bizonyítékok ellene, vagyis ismeretük szerint a politikus nem tett semmi olyat, ami miatt ne lehetne rajta a listán.

Az Azonnali kérdésére, hogy nem tartanak-e attól, hogy emiatt Baranyi Krisztina tiltakozni fog, Molnár azt mondta: nem, hiszen azzal, hogy részt vett az előválasztáson, elfogadta, hogy az ellenzéki pártok maguk döntsék el, kiket tesznek a kompenzációs listára. „A politika a kompromisszumokról szól, ezt Baranyi Krisztina is megtanulta, és nagyszerű polgármester lesz.” Méréseik szerint egyébként Ferencvárosban is szoros verseny lesz, és jó kampánnyal nyerhető a kerület. 

Erzsébetváros (VII. kerület)

Molnár Zsolt szerint ez a legnehezebb terep.

HUNVALD GYÖRGY ÁRNYÉKÁBAN A KERÜLETI MSZP. FOTÓ: BAKÓ BEA / AZONNALI

Eredetileg ezt is a nyerhető kerületek közé sorolták, ami már csak azért is fontos, mert előállhat az a helyzet, hogy ezen múlik, lesz-e ellenzéki többség a fővárosi közgyűlésben. Éppen ezért érinti rosszul az ellenzéket, hogy közös jelöltjük, a DK-s Niedermüller Péter mellett elindul a helyben jól beágyazott, MSZP-ből kilépett politikus, Erzsébetváros volt polgármestere, Hunvald György is, akit korábban jogerősen elítéltek, és aki nemrég adott interjút az Azonnalinak

Molnár utóbbi kapcsán azt mondta: fontosabb megegyezni Hunvalddal a Fidesz legyőzése érdekében, mint eldönteni azt az erkölcsi kérdést, induljon-e újra egy jogerősen elítélt politikus.

Emiatt egyébként Molnárék azt az ajánlatot tették Hunvaldnak, hogy ha visszalép a polgármesterségtől, támogatják őt egyéni választókerületében és visszaléptetik az ottani ellenzéki jelöltet. Azzal kapcsolatban, hogy az LMP-ből a nyáron kilépett Moldován László is elindul, Molnár azt mondta: az ő személye kevésbé fenyegeti az ellenzéki győzelmet, mint Hunvaldé, aki nyolc évig volt polgármester a kerületben, és sokan a lakosok között csak „a mi Gyurinkként” emlegetik.

Az MSZP budapesti elnöke szerint egyébként nagy esély van a győzelemre még például Újpesten, Óbudán, a II. kerületben és a VI. kerületben is, míg az I. kerületről szólva úgy fogalmazott: az a kerület „sötét ló”, nehéz megjósolni, de a jelölt, a párbeszédes V. Naszályi Márta sokat tesz a győzelemért.

Jön fel Karácsony Tarlósra

Ami Karácsony Gergely összellenzéki főpolgármester-jelöltet illeti, pénteken fogják leadni az ajánlóíveit, amelyeken hozzávetőlegesen tizenötezer aláírást sikerült összegyűjteniük. Molnár Zsolt arról beszélt: méréseik alapján nagyon kiélezett a verseny Tarlós és Karácsony között, a legutóbbi közvélemény-kutatás szerint Tarlós csak hibahatáron belül vezetett az ellenzéki jelölttel szemben. Ezzel kapcsolatban a politikus arra hívta fel a figyelmet: az aktuális, hivatalban lévő polgármestereket mindig felülmérik a közvélemény-kutatások. Szerinte már Tarlós népszerűsége sem a régi, míg 2014 körül 6-8 százalékponttal volt népszerűbb, mint támogató pártja, a Fidesz, ez mára 2-3 százalékpontra olvadt. 

Arról is beszélt, teljes az ellenzéki egység Karácsony mögött, főleg azt követően, hogy a liberális Sermer Ádám nemrég visszalépett a javára, ő ugyanis „talán okozhatott volna némi zavart” a szavazóknál. Puzsér Róbert jelöltsége nem aggasztja Molnárékat, miután méréseik szerint is inkább a Fidesztől tud megszólítani szavazókat, mint az ellenzéktől. Hogy mennyiből fognak kampányolni, arra azt mondta: kevés pénzük lesz erre az ellenzéki pártoknak, a kerületek 5-10 millió forintokból tudnak majd kampányolni, míg Karácsony Gergely kampányára néhány tízmillió jut.

Az Azonnali kérdésére Molnár ismertette az ellenzéki fővárosi kompenzációs listát is, amely az alábbi módon fog eloszlani a pártok között az első hat helyen: 1. Párbeszéd, 2. MSZP, 3. DK, 4. Momentum, 5. DK, 6. MSZP

Molnár Zsolt kérdésünkre elmondta, a Párbeszéd Karácsony Gergelyt, míg az MSZP a második helyen Tüttő Katát, a hatodikon pedig Kiss Lászlót indítja a kompenzációs listán. Bár Molnár a többi párt jelöltjeire nem tért ki, de például az Azonnali információi szerint igen meglepő lenne, ha a DK nem Gy. Németh Erzsébet politikusukra, az MSZP 2002-es, akkor a harmadik helyet elért főpolgármester-jelöltjére számítana a harmadik helyen. 

CÍMLAPFOTÓ: MSZP / Faebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek