Antirasszista csoport ment neki egy belga fesztiválnak

Szerző: Petróczi Rafael
2019.08.20. 18:43

Azt követelik, hogy a középkor óta megtartott Ducasse D'Ath felvonulást távolítsák el az UNESCO világörökségi listájáról a feketére mázolt vadember figurája miatt.

Antirasszista csoport ment neki egy belga fesztiválnak

Augusztus 24-én kezdődik Belgium egyik hagyományőrző fesztiválja, a Ducasse d'Ath, amin hatalmas figurákkal vonulnak fel az emberek Ath városában, az ország vallón részén. A Brüsszeli Párducok nevű antirasszista szervezet azonban most azt követeli, hogy a fesztivált vegyék le az UNESCO világörökségi listájáról, mert szerintük annak egyik figurája sérti a színesbőrű közösséget.

Maga a fesztivál középkori eredetű, a helyi Saint-Julien templom védőszentjének ünnepéhez kapcsolódik. A vallási jelleg aztán fokozatosan eltűnt, a körmenetben azonban még mindig hatalmas, akár hónapokig épített bábfigurák és beöltözött emberek járják a várost.

A Brüsszeli Párducok által kifogásolt alak a Belgium gyarmati múltját szimbolizáló „vadember”, aki minden évben éjfeketére mázolva, nyakában lánckarikával, orrában gyűrűvel fogadja a fesztiválozókat, fekete festéket kenve az odakeveredők arcára.  

A VADEMBER. FORRÁS: DUCASSE D'ATH / FACEBOOK

De miért is rasszizmus, ha a vadember felvonul?

Az antirasszista csoport nyílt levelében – amit másik 13 antirasszista csoport is aláírt tucatnyi aktivistával és tudóssal egyetemben – azzal indokolta az UNESCO-nak megfogalmazott kérését, hogy a vadember pont azokat a megalázó jeleket hordozza magán (kezdve a feketére mázolt arccal egészen a láncokig), amiket a történelem során a rasszisták rájuk vetítettek. Ezért szerintük

a figura a belga színesbőrű közösség elleni „szimbolikus erőszakként” írható le, ami tükrözi mindazt a fizikai erőszakot és gazdasági diszkriminációt, amit ezeknek az embereknek el kell szenvedniük.

Laurent Dubuisson történész, a fesztiválon használatos kosztümöket készítő Ath Óriásainak Múzeuma igazgatója visszautasítja a rasszista vádat. Ahogy elmondta: „Az egész város meglepődött egy picit a polémián, mert a vadember az egyik legnépszerűbb figurája a fesztiválnak. Ez a karakter egy igazi sztár a fesztiválon” – monda, hozzá téve, hogy

a fekete smink, illetve az, hogy a vadember a fesztiválozók arcát is fekete festékkel mázolja össze, pont nem a gyűlölködés, hanem a szeretet jelképe.

A történész arra is felhívta a figyelmet, hogy a vadember karaktere nem valami új dolog, az a ma is látható formájában jelen volt a felvonuláson már 2005-ben is, amikor az UNESCO a világörökség részének nyilvánította a fesztivált.

A fesztiválnak van egy másik „gonosz” alakja is, az ördög, aki fekete köpenybe burkolózva, vörös szarvakkal ékesítve vonul a tömegben. Laurent Dubuisson szerint az ördög és a vadember karakterei ugyanúgy részei a belga örökségnek, mint a bármelyik katolikus templomban vagy múzeumban megtalálható több száz éves, mai szemmel sokkoló szobrok és festmények.

A Brüsszeli Párducok hangsúlyozzák, hogy nem kívánják az embereket megfosztani a szórakozástól, de arra kérik a szervezőket, gondolják át újra, akarnak-e feketére festett arcú embereket felvonultatni a fesztiválon.

NYITÓKÉP: Ducasse D'Ath / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek