Az ukrán elnök bejelentette, hogy vége lehet a háborúnak, másnap támadtak az oroszok

2019.07.02. 16:03

Hiába egyezett meg Volodimir Zelenszkij az orosz szeparatistákkal a csapatkivonásról, két nap alatt két atrocitás is történt a felek között.

Az ukrán elnök bejelentette, hogy vége lehet a háborúnak, másnap támadtak az oroszok

Azután, hogy Oroszország kizsarolta szavazati jogának visszaállítását az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésben, nem telt el sok idő, hogy a döntéshozók megint oroszokról olvashassanak. 

Július 1-én helyi idő szerint 10 óra 50 perckor támadás érte egy ukrán sebesültszállító járművet a frontvonal közelében, ami következtében két ukrán katona vesztette életét, közölte a Kyiv Post.

A támadás során az épp egy szeparatista mesterlövész által meglőtt sebesültet szállító járművet támadták meg egy tankelhárító rakétával, ami a támadás következtében porig égett, amiről képeket is közölt az Unian hírportál.

Az ukrán katonai parancsnokság közleményben kijelentette, hogy

az orvosi terepjáró megtámadása nemzetközi humanitárius szerződéseket sért, és „az aljas támadás egy újabb bizonyítéka, hogy megszállók semmibe veszik a nemzetközi jogi normákat.”

A támadás másnapján, július 2-án sem enyhültek a kedélyek, mivel akkor szeparatista támadás miatt két ukrán önkéntes sérült meg Donyeckben. Az Ukrán Rendőrség jelentése szerint az önkéntesek autóját akkor érte találat, amikor az autópályára hajtottak. A két sebesültet jelenleg a pokrovszki katonai kórházban ápolják.

A támadások azután történtek, hogy az új ukrán elnök,

A csapatkivonásokat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) fogja majd ellenőrizni. Az ukrán elnök akkor a csapatkivonást úgy értékelte, hogy ugyan ez nem számít győzelemnek, de ez Ukrajna első igazi sikere a konfliktusban, és egy törékeny remény él a végleges békére, de legalább egy tartós tűzszünetre.

Az ukrán elnök kijelentését éles kritikák fogadták belföldön, mert szerintük ezzel az új elnök elárulta az ukrán nemzeti érdekeket, és ebből a következő lépés az lehet, hogy Ukrajna végül lemond a jelenleg orosz támogatással rendelkező, a szeparatisták által megszállt területek egy részéről.

Akkor nyugalomra intette az ukránokat kérvén, hogy a diplomaták és a katonák nyugodtan végezhessék a munkájukat, mert nem holnapra lesz vége a háborúnak. Úgy látszik, viszont a törékeny reménynek már másnap vége is lett.

Az ukrajnai konfliktus 2014 óta tart, miután a Krím félsziget orosz annektálása után harcok robbantak ki Kelet-Ukrajnában az oroszajkú szeparatisták és az ukrán hadsereg tagjai között. Ugyan Oroszország tagadja a konfliktusban való részvételét, de támogatja a szeparatista mozgalmakat, és a megszállt területek Ukrajnától való elszakadását, illetve olykor maga is megtámadja az ukrán hadsereget. Ugyan a felek 2015-ben fegyverszünetet kötöttek Minszkben, azt azóta is folyamatosan megsértik mindkét oldalról.

FOTÓ: Ukrajnai Elnöki HivatalFacebook

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek