Mesut Özil esküvőjén a török szélsőjobb himnusza is felcsendült

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.01. 08:52

Ha akármilyen szinten is tudatos volt a világ egykori csúcsfocistájának dalválasztása, akkor sokkal közelebb van a török szélsőjobbhoz, mint eddig bárki gondolta volna.

Mesut Özil esküvőjén a török szélsőjobb himnusza is felcsendült

Bár az elmúlt egy évben meg lehetett próbálni optimistán látni a nem is olyan régen még a világ egyik legjobb focistájának, mellette a multikulti győzelmének is számított Mesut Özil összeborulását a Recep Tayyip Erdoğan-féle Törökországgal, mostanra egyre egyértelműbb, hogy az utóbbi idők legnagyobb sport-világnézeti botrányát kirobbantó focista nem az árral sodródott, hanem tényleg nem vallja annyira erőteljesen a nyugati nézeteket, mint azt hitte róla a világ.

Az egy dolog, hogy Özil esküvői tanúja Erdoğan volt, de most a német Taz felhívta a figyelmet egy újabb sokatmondó adatra: Özil esküvőjén Mustafa Yıldızdoğan dala szólt, az Ölürüm Türkiyem, aminek a címe „Meghalnék Törökországért.”

Ez persze lehetne egyszerű hazafias dal is, de nem az: az Ölürüm Türkiyem a török szélsőjobb egyik himnusza, Mustafa Yıldızdoğan lelkes támogatója volt Alparslan Türkeşnek, a Nacionalista Mozgalom (MHP) névre hallgató párt alapítójának. Az MHP a szélsőjobb legszélén állt, nyíltan antiszemita, homofób és rasszista üzeneteket terjesztve, a hozzájuk közel álló Szürke Farkasok ifjúsági szervezet pedig több kurdok, újságírók és kommunisták ellen elkövetett gyilkosságért is felelős.

A témában persze a továbbiakban sem nyilatkozott a 30 éves Mesut Özil. Bár hat napja Instagramon ítélte el az előítéleteket és bármiféle rasszizmust, egyre nehezebben elképzelhető, hogy nem tudatos a közeledése a török nacionalizmushoz.

2018 nyarán politikai botrányt csinált azzal, hogy német válogatott focistaként fényképezkedett és kampányolt kicsit Erdoğannal. Nem a politikába való beleavatkozás volt a gond, hanem az, hogy a török elnök finoman szólva sem túl népszerű Németországban.

Mindeközben Özil mindig a német válogatott focistája volt, többek közt neki köszönhetően lett világbajnok az ország 2014-ben, így a közeg értelemszerűen kiakadt, amikor az ellenséggel parolázott.
 

Többek közt ennek a botránynak is köszönhető, hogy a német válogatott a 2018-as világbajnokságra teljesen szétesett, ráadásul Özil példáján keresztül újra előkerült a multikulti kérdés: a focista arról panaszkodott, hogy a német társadalom képmutató, és ha ő jól játszik, akkor németnek számít, de ha nem, akkor csak egy bevándorlónak.

Összesen három nyílt levélben fakadt ki, a harmadikban lemondta a válogatottságot.

Érdekes, hogy Özil mintha egyszerre rombolta volna németországi szobrával a sportszakmai szobrát is: az Arsenal focistájaként már cserének sem mindig állítják be, de megvenni sem akarja egy másik klub sem, mivel iszonyatosan magas fizetési igényei vannak, ezt a pénzt pedig akkor is megkapja, ha csak a cserepadon ül Londonban.

FOTÓ: Mesut Özil / Instagram

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek