Újabb amerikai rakétavédelmi rendszert telepítenek nyáron Romániába

Szerző: Bakodi Péter
2019.04.12. 12:54

A THAAD kódnéven futó fegyverrendszer a deveselui NATO-bázis feladatait fogja átvenni rövid időre.

Újabb amerikai rakétavédelmi rendszert telepítenek nyáron Romániába

A tervek szerint hónapokon belül megérkezhet Romániába az amerikai haderő legmodernebb, THAAD kódnévre hallgató mobil légvédelmi rakétarendszere, amit az Egyesült Államokon kívül korábban csak Kelet-Ázsiában és a Közel-keleten próbáltak ki – számolt be a Defense News. A telepítendő fegyverrendszer

képes rövid, közepes és nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták megsemmisítésére a legkritikusabb – a várható becsapódást közvetlenül megelőző – időszakban.

A védelempolitikai szakportál úgy értesült, hogy rövid időre a THAAD fogja átvenni a Bukaresttől 150 kilométerrel nyugatra fekvő deveselui rakétavédelmi komplexum feladatait, amíg a NATO-bázis átesik a tervezett karbantartási és fejlesztési munkálatokon.

Az átmeneti időszakban az amerikai fegyverrendszer a NATO parancsnoksága alatt fog állni.

Az észak-atlanti szövetség európai rakétavédelmi rendszerének egyik sarokpontjaként számon tartott romániai támaszpont – a törökországi radarállomásokkal együttműködésben – 2016 óta védelmezi a szervezet tagjait, az esetleges ballisztikus rakétatámadásoktól. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, az orosz külügy februárban bekérette az Egyesült Államok moszkvai katonai attaséját, hogy – majd három évvel a deveselui légvédelmi rakétakomplexum szolgálatba állását követően – hivatalosan is bejelentsék igényüket bázis felszámolására.

A THAAD MŰKÖDÉSI ALAPELVÉT BEMUTATÓ KISFILM

A THAAD várható telepítése erős üzenetet közvetít Moszkva irányába:

hiába áll le ideiglenesen a deveselui légvédelmi rakétakomplexum, Washington nem hagyja biztonsági garanciák nélkül Európát.

A romániai bázis mellett az észak-lengyelországi Redzikowo-ban is épül egy légvédelmi rakétakomplexum is, mely ugyancsak a NATO európai légvédelmi rendszerébe lesz integrálva. Az ottani támaszpont várhatóan 2020-tól tudja majd ellátni a feladatát.

FOTÓ: Ralph Scott / U.S. Department of Defense

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek