Aznap mondott le a Momentum zuglói elnöke, mikor a párt összefogott a baloldallal

Szerző: Hutter Marianna
2019.04.07. 19:16

A zuglói Momentum elnökségéről lemondó Szücs Attila szerint távozása és a Momentum baloldali összefogással kapcsolatos bejelentése között ő nem keresne időbeli kapcsolatot.

Aznap mondott le a Momentum zuglói elnöke, mikor a párt összefogott a baloldallal

Lemondott a zuglói Momentum elnöke, Szücs Attila szombaton – értesült az Azonnali. A Momentum aznap jelentette be a baloldallal közös sajtótájékoztatón: összefognak az MSZP-vel, Párbeszéddel és a DK-val, és közösen állítanak polgármester-jelölteket a kerületekben. Zuglóban a jelölt éppen az az MSZP-s Horváth Csaba indul, aki tagadta, hogy veszteséges lenne a kerületben a parkolás, holott ezt a jelenlegi polgármester, Karácsony Gergely is elismerte, és azt is, hogy a kedvezőtlen szerződés MSZP-Fidesz háttéralku eredménye.

Szücs Attila érdeklődésünkre megerősítette, hogy tegnap lemondott a zuglói Momentum elnöki posztjáról.

Ezt azzal indokolta, 2015 óta dolgozik, és „az ember picit elfárad”, és akkor átadja a pozícióját olyan fiataloknak, akik lelkesek, tehetségesebbek és jobban tudják ezt csinálni nála.

Elmondta, nem csalódott, teljesen jól van, új céljai vannak. Hogy teljesen kiszáll-e a politikából és ott hagyja-e a Momentumot, arra úgy válaszolt: még nem lépett ki a pártból, de bármi elképzelhető a jövőben és annak ellenkezője is.

Felvetésünkre, hogy távozásának volt-e köze ahhoz, hogy Horváth Csaba lesz a zuglói jelölt, úgy reagált: lemondása és a polgármesterek bejelentése között ő nem keresne időbeli kapcsolatot. Hogy akkor véletlen-e, hogy pont az összefogást bejelentő sajtótájékoztató napján mondott le, arra azt felelte: „elképzelhető”, ő például még tegnap délelőtt is ajánlásokat gyűjtött a Momentumnak.

Horváth Csabával kapcsolatban Szücs Attila elmondta, ő nem ismeri személyesen a politikust, ezért nem tud hozzá viszonyulni.

Hogy zuglói lakosként szavazna-e rá, arra úgy válaszolt: inkább megtartaná magának, hogy mikor, kire szavaz. Egyébként a zuglói Momentum még áprilisban tisztújítást tart.

Nem mindenki boldog a Momentumban

Mint az Azonnali szombaton megírta: a Momentum küldöttei közül közel két tucatnyian levelet fogalmaztak az elnökségnek, melyben arra kérték őket: halasszák el az összefogás bejelentését a baloldallal. Ezt azzal indokolták: a döntést károsnak tartják, a pártnak vagy teljes körű – az LMP-t és a Jobbikot is magába foglaló – együttműködésben kellene részt vennie, vagy semmilyenben.

A Momentum egyébként öt helyet alkudott ki a kerületekben: a negyedik kerületben Déri Tibort, a hatodikban Soproni Tamást, a nyolcadikban Pikó Andrást, míg a huszonkettedikben Havasi Gábort indíthatják. Ugyancsak a párt állíthat polgármesterjelöltet a huszonharmadik kerületben, ám ott még nem döntöttek arról, ki legyen az.

Budapestet akarta, Zuglóval kell beérnie

Zuglóra egyébként érdemes lesz figyelni az önkormányzati választás során. Az eddigi párbeszédes Karácsony Gergelya baloldal támogatásával főpolgármester-jelölt, így egészen biztosan nem újrázhat a tizennegyedik kerületben. Ezért érkezik helyette zuglói jelöltnek az az MSZP-s Horváth Csaba, aki még – amíg még a baloldali előválasztás előtt ő maga is esélyes volt főpolgármester-jelöltnek – korábban nem tűnt kifejezetten lelkesnek, hogy a kerületi polgármesteri székért szálljon versenybe. Ugyanis már az előválasztás előtt is felröppent a pletyka: Horváthot Zuglóval kompenzálnák, és ezzel kapcsolatban az Azonnali meg is kereste Horváthot.

Akkori kérdésünkre, hogy ha Karácsony nyerné az előválasztást, egy zuglói megmérettetésnek örülne-e, úgy felelt:

„ilyen örömről nem tudok beszélni, mert ha az ember arra készül nagyjából 15 éve, hogy a fővárosban másképp menjenek a dolgok, akkor érdemes arra koncentrálni”.

Hogy egyébként van-e zuglói kötődése, arra úgy válaszolt: a családja révén igen, és sokáig dolgozott is a kerületben, „de ez önmagában még nem jelent sokat”. „Ilyen alapon én körbelaktam a várost, elég sok helyen van kötődésem, ami nyilván segít is engem, mint főpolgármester-jelöltet, mert a város sokféle problémáját ismerem”.

Az LMP még nem döntött

Zuglói polgármesternek korábban már Várnai László, a Civilzugló Egyesület vezetője is bejelentkezett a héten, erről az Azonnalinak adott interjújában beszélt, és kifejezte: örülne az LMP és a Momentum támogatásának. A zuglói LMP ugyanakkor még nem döntött arról, kit támogat a kerületben, csak annyi a biztos: helyben nem kérnek sem a Jobbikból, sem az egyébként az LMP támogatta főpolgármester-jelölt, Puzsér Róbert egyesületéből.

Az Azonnali egyébként szerdán Hajnal Miklóst, a Momentum elnökségi tagját is megkereste azzal kapcsolatban, támogatnák-e Várnait. Hajnal akkor még arról beszélt, Zuglóban „érdekes a helyzet, elég nehéz terep lesz”, és még zajlanak az egyeztetések a kerületben is. Sőt: azt is lehetségesnek tartotta, hogy csak az EP-választás után fognak dönteni a kérdésben. Ehhez képest figyelemre méltó, hogy alig pár napra rá, szombatra mégiscsak összejött a megállapodás.

FOTÓ: Momentum / Facebook-oldal

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek