Szexrabszolgaként tartott apácákról beszélt Ferenc pápa, közel-keleti útján

Szerző: Bakodi Péter
2019.02.06. 07:35

A jelenség ellen minden erejével harcol a Szentszék, de még nem sikerült teljesen megfékezniük. Franciaországban egy teljes kongregációt kellett felszámolnia XVI. Benedeknek a súlyos visszaélések miatt.

Szexrabszolgaként tartott apácákról beszélt Ferenc pápa, közel-keleti útján

Papok által apácák ellen elkövetett szexuális erőszakról beszélt újságírók előtt, a történelmi közel-keleti látogatáson résztvevő Ferenc pápa.

A katolikus egyház feje azt is elismerte, hogy volt olyan eset, amikor szabályosan szexrabszolgaként tartottak apácákat.

A szentatya elődje, XVI. Benedek pápa bátorságát dicsérte, hogy a visszaélésekről kapott információk után feloszlatta az egész érintett gyülekezetet.

Ferenc pápa részletekbe nem bocsátkozott az üggyel kapcsolatban, de a Vatikán sajtófőnöke elmondta, hogy az eset Franciaországban történt, még évekkel ezelőtt. A német származású XVI. Benedek pápa 2005-től 2013-ban történt lemondásáig vezette a katolikus egyházat.

Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy a Szentszék határozottan fellép az apácák elleni szexuális erőszakkal szemben, de a jelenség – mely elsősorban az újonnan létrehozott kongregációkat érinti – továbbra sem szűnt meg.

A katolikus egyház apácákkal foglalkozó szervezete tavaly novemberben elítélte a hallgatás és titkolózás egyházon belül tapasztalható kultúráját, ami sok áldozatot eltántorít attól, hogy beszéljen az őt ért sérelmekről. A napokban a Vatikán női magazinja is beszámolt a jelenségről, mely egyes esetekben ahhoz vezetett, hogy

az erőszak során fogant gyermekek miatt abortuszra kényszerítették az érintett apácákat.

Az abortuszt a katolikus egyház egyébként szigorúan tiltja.

FOTÓ: Marko Vombergar

Bakodi Péter
Bakodi Péter az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek