Aggódsz a műanyagszennyezés miatt és dohányzol? Van egy rossz hírünk

Szerző: Hutter Marianna
2019.01.25. 09:48

Ha zavarnak a zacskók és a szívószálak, itt az ideje, hogy zavarjanak a cigarettaszűrők is. Ugyanis évente körülbelül hat billió (!) cigaretta készül a világon, ezek több mint 90 százaléka tartalmaz műanyagból készült szűrőt.

Aggódsz a műanyagszennyezés miatt és dohányzol? Van egy rossz hírünk

Ha a műanyagok okozta környezetszennyezésről beszélünk, sokaknak elsőként a szívószálak és a zacskók ugranak be. Ám akad ezek mellett egy legalább akkora gondot jelentő szennyező is: a cigarettaszűrő – írja a CNN. A szűrők nagy része ugyanis cellulúz-acetátból készül, amelynek a lebomlása akár egy évtizedig is tarthat.

Évente körülbelül hat billió (!) cigaretta készül a világon, ezek több mint 90 százaléka tartalmaz műanyag szűrőt, ami több mint egy millió tonnányi műanyagot jelent. Ráadásul a WHO szerint a legelfogadottabb módja a szemetelésnek a cigarettacsikkek eldobálása, holott azok könnyen a folyókban, óceánokban köthetnek ki. Utóbbira jó példa, hogy egy washingtoni, az óceánok megőrzését célzó szervezet – az Ocean Conservatory – szerint tavaly több mint 2,4 millió csikket szedett össze a tengerpartokon, ezzel a cigaretta lett a gyakrabban előforduló szemét a strandokon.

Egyébként az unió egy olyan szabályozást készül bevezetni a műanyag használat visszaszorításának részeként, ami arra kényszeríti a dohánygyárakat, hogy finanszírozzák a cigarettacsikkek eltakarítását. Ami pedig a hazai szabályozást illeti, nagy port kavart tavaly ősszel, mikor Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosként bedobta: be kéne tiltani a dohányzást a 2020 után születetteknek. Lázár azt mondta a javaslatról az Azonnalinak, hogy „a javaslat nem a dohányosok ellen irányul, (...) mi nem törünk pálcát senki felett”. Ugyanakkor az ötlet nem nyerte el sem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, sem pedig Orbán Viktor miniszterelnök tetszését.

FOTÓ: Wikipedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek