Fegyelmi eljárást indított az UEFA a Budapesten zsidózó szurkolók miatt

2019.01.15. 18:04

Annyi mindenképp jó hír, hogy nem magyarokról van szó: a Chelsea drukkereinek megjegyzései keltettél fel az európai szövetség figyelmét.

Fegyelmi eljárást indított az UEFA a Budapesten zsidózó szurkolók miatt

Az ügy kivizsgálása után hivatalosan is elindította a fegyelmi eljárást az UEFA, miután az általunk is megtekintett Videoton-Chelsea Európa-liga meccsen a brit focicsapat szurkolói többször is szervezetten zsidóztak a vendégszektorból. Az antiszemita rigmusoknak nem a magyarok voltak a célpontjai, hanem az ősi rivális Tottenham szurkolói, ez nyilván nem enyhítő körülmény. Ezek után már biztos, hogy valamennyire megbüntetik a Chelsea-t, de a pontos büntetési tétel csak a fegyelmi bizottság következő ülésén, február 28-én derül ki.

Az angol csapat vezetése viszont már elébe ment a dolgoknak: nem csak közleményben határolódott fel a kicsi de hangos kisebbségtől, akik szégyent hoztak a csapatra, de a klub elindította a saját anti-antiszemita kurzusait a szurkolók körében, aminek keretei közt akár személyesen is felvilágosítják az elkövetőket, hova vezetett ez a gyűlölködés az 1940-es években. 

Bruce Buck, a Chelsea elnöke el is magyarázta, miért nem tiltják egyszerűen ki a renitenseket:

„Ha csak kitiltod őket, soha nem változik meg a viselkedésük”

– mondta Buck. 

Az angol csapat amúgy nagyon komolyan veszi az antiszemitizmus elleni harcot, nyáron összesen 150-en utaztak el szurkolókkal és egyéb dolgozókkal együtt szervezetten Auswitzba. 

A sztorinak az egyetlen szép része az, hogy az antiszemita rigmusokat kapott Tottenhamnek tényleg több zsidó kötődése is van, a szurkolóik magukat egyszerűen Yid Armynak, vagyis jiddis hadseregnek hívják.

via BBC

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek