Törölte a rádió a karácsonyi dalt, mert zaklatást lehet kihallani a szövegéből

2018.12.01. 18:45

Egy 1944-es dalt kérnek azon számon, hogy a szövege szerint a nem néha igent is jelenthet. Az emberek nagyrészét nem érdekelte, de a rádió levette a műsoráról.

Törölte a rádió a karácsonyi dalt, mert zaklatást lehet kihallani a szövegéből

A clevelandi Star 102 rádió levette műsoráról az amerikában a kötelező karácsonyi slágerek között lévő Baby It's Cold Outside című dalt, mivel a hallgatóik egy része szerint a párbeszéden alapuló dalban tulajdonképpen egy óriási #metoo mesélődik el, 2018-ban márpedig ilyen nem történhet.

A helyzet azért is érdekes, mert a csatorna Facebookon is megszavaztatta a követőit, ott összesen öt százaléknyi szavazó gondolta úgy, hogy helytelen egy ilyen dalt lejátszani.

A csatorna egyik műsorvezetőjeként dolgozó Glenn Anderson szerint viszont ez a helyes döntés: „A világ most különösen érzékeny, az embereket könnyű megbántani. Abban a világban, ahol a nőknek végre van  #metoo-ja nincs helye egy ilyen dalnak” – írta blogjára.

Az 1944-es dal azt meséli el, ahogy egy férfi egy bárban próbál rávenni egy nőt, hogy ne menjen haza ebben a rettentő hidegben, hanem inkább maradjon ott pár italra. A legzavaróbb rész az, ahol a nő konkrétan nemet mond, de a férfi nem fogadja azt el: 

I simply must go (But baby it's cold outside)
The answer is no (But baby it's cold outside).

A tiltás ellenzői szerint nem lehet elvárni egy 1944-es daltól, hogy megfeleljen a 2018-as normáknak, a közösségi média pedig természetsen felrobbant a témától az igenlők és a tagadók részéről is. A Baby It's Cold Outside-ot feldolgozta korábban Lady Gaga, Michael Bublé vagy Tom Jones is, de ők nyilván nem látták még át, miről szól a dolog. 

Hatalmas szerencse, hogy Magyarországnak nincs dugásról szóló karácsonyi dala!

(via BBC)

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek