Legalább pufimellények nem voltak: megnéztük a Momentum eredményváróját

Szerző: Fekő Ádám
2018.10.01. 11:38

Kőbányán mérkőzött meg a Momentum a Fidesszel: a történelmi esély köré bulit is szervezett a hangsúlyozottan fiatalos párt – a belvárosban.

Legalább pufimellények nem voltak: megnéztük a Momentum eredményváróját

Azért jók az új pártok, mert ameddig az MSZP-nél például azonnal tudjuk, mivel csinálnak majd magukból hülyét, Gyurcsány Ferenc pedig már tényleg csak akkor lepne meg bárkit, ha sajtótájékoztatón diktátorozás helyett végre rendesen belefingana a mikrofonba, addig az ifjabb politikusok egészen új utakat választanak a meglepetésre. Ott van az LMP a fegyelmi show-jával, de itt volt a vasárnapi kőbányai időközi választáson a szinte teljes ellenzéki támogatást behúzó Momentum, ami

annyira nyitni akart a Körúton Kívüli Emberek felé, hogy végül a Budapest belvárosának a belvárosában lévő Anker’tben szerveztek eredményváró bulit.

Persze érthető, hiszen a választás által valóban érintett Hős utcánál sokkal jobb a miliő a 6. kerületben, de így azért mégis nehéz lesz levetkőzni magukról Fekete-Győr Andráséknak a belvárosi gazdaggyerek imidzset.

Visszatérve kicsit ahhoz, kitől mit is lehetett várni: a Fidesz például hozta a kötelezőt azzal, hogy az egyik pártlapjában gyermekbántalmazó jelzőt aggatott a Momentum jelöltjére, Kovács Róbertre, amiért valamikor bottal kergetett meg egy tinédzsert. A hírbomba meglepő módon csak két nappal az időközi előtt robbant, ezért kicsit félő lehetett, hogy Szilágyi-Sándor András református lelkipásztor ellenfeléről nem terjed el kellőképp a fejekben a gyermekbántalmazás,

így aztán minden esélye megvolt a népszavazási kezdeményezés-rajongó pártnak, hogy behúzza első győzelmét bármilyen választáson. 

Az Anker’tben ennek megfelelően csillogó szemű szimpatizánsok és párttagok jelentek meg vasárnap este, úgyhogy többedmagammal leellenőriztem, milyen is az igazi Fideszváltó Hangulat 2018-ban egy olyan országban, ahol élő ember nem gondolja komolyan a NER leválthatóságát. Érkezésemkor meglepően nagy bulinak tűnt, de aztán gyorsan kiderült, hogy amit én néztem, az a Budapest Park szezonzáró céges eventje, a Momentum egy kicsit arrébb gyűlt össze várni a számokat.

Ha nem megyek közelebb, akár lehangolónak is tűnhetett volna az egész: egy rakás kicsit reménykedő fiatal kéri a számítógép előtt görnyedő kollégáját, hogy nézze már a számokat úgy, mintha egy kőbányai képviselői hely behúzása minimum köztársasági elnöki pozíciót jelentene majd, miközben a vasárnap miatt még rendesen piálni is csak a legelhivatottabbak mertek. 

De mivel közelebb mentem, kicsit megváltozott a kép. Focirajongó lévén pontosan tudom, hogy néz ki a vállalható vereség,

Kovács pedig 82 szavazattal kapott ki a Fidesztől,

ami a klasszikus győzelemmel felérő vereség egy olyan társaságnál, aminek se túl sok pénze, se túl sok embere nem volt azért a túlzott kampányoláshoz. Sőt: ennyire jól ritkán szerepel ellenzéki jelölt. Kovács vastapsot is kapott, miután elmondta köszönőbeszédét, megemlítve, hogy a kampány során egyszer fojtogatták is. Illetve azt is megtudtam, hogy: „jövőre megnyerjük, basszák meg”. 

A focihoz visszakanyarodva: azokra az örökké belém égő jelenetekre emlékeztetett, mikor sétálván haza a diósgyőri stadiontól elhangzott a „nem baj, majd jövőre, erősebbtől nem szégyen kikapni”, de valójában senki nem látja ennek az egésznek a végét. Sőt, mintha a szavazók se nagyon látnák:

a választási jogosultak mindössze ötöde vette a fáradtságot, hogy elmenjen szavazni, pedig Kovács Róbert tényleg annyira hiteles és true kőbányai, hogy nála már tényleg maximum a Kőbányai sör és a szintén kőbányai szopófantom lehet kőbányaibb,

ehhez képest tőle is csak egy vállalható vereségre futotta egyedüli ellenzéki jelöltként (plusz Munkáspárt, de azt nem számoljuk). 

A végén azért kicsit mosolyogva mentem haza, mert végül is egyetlen kőbányai képviselői hely már tényleg nem fog sokat dönteni az ország jövőjéről, viszont

láttam egy csomó fiatal és szép embert, akik úgy foglalkoznak politikával, hogy nincs pufimellényük és valószínűleg közbeszerzéseket sem nagyon fognak nyerni.

Még utoljára elmentek páran Orbán Viktor házához meggyászolni a régi gyülekezési törvényt, aminek a végével október 1-től már nem is lehet majd Orbán Viktor háza előtt gyülekezni. Ez mondjuk már nem csak a Momentum vállalható veresége, hanem az egész ország újabb vállalhatatlan bukása.

FOTÓK: Én lőttem őket, elnézést a minőségért.

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek