Egy táborba terelnék a populizmus-ellenes politikusokat az EP-választás előtt

2018.09.27. 08:56

Az 1930-as évek időszaka térhet vissza, ha nem erősödik tovább az európai projekt – vélik a szorosabb együttműködésben hívők.

Egy táborba terelnék a populizmus-ellenes politikusokat az EP-választás előtt

Közös véleménycikket jelentetett meg ma reggel az Európai Parlament liberális frakciójának (ALDE) vezetője és Emmanuel Macron francia elnök  La République En Marche mozgalmának első embere a nyugat-európai sajtóban. Guy Verhofstadt és Christope Castaner – több társszerzővel együtt – arra kéri az európai politikusokat a Guardian, az El País és a Libération hasábjain, hogy vegyék fel a harcot a populistákkal szemben.

Orbán, Le Pen és Salvini nem tudnak semmi mást, csak az Európai Uniót felelőssé tenni minden rosszért, anélkül, hogy konstruktív javaslataik lennének. Nekünk éppen ezért ezzel kell előállnunk.

– áll az írásban. 

A szerzők „újraalapítanák” az Európai Uniót, amihez a szövetség alapszerződéseit is hajlandóak megreformálni. A populista politikusokkal szemben büszkén vallják alapértékeiknek a békét, a szabadságot, a jólétet és a szolidaritást.

A megosztott és gyenge, a nagyhatalmak kegyelmének kiszolgáltatott Európa helyett, egy szuverén Európát követelünk, amely képes erővel cselekedni ott, ahol az elszigetelt államok tehetetlenek

– fogalmazták meg politikai krédójukat a véleménycikket jegyző politikusok. Úgy látják, hogy a gazdasági és monetáris politikák, a biztonság- és védelempolitika, a környezetben és agráriumban történő változások, a szociális politikák, a bevándorlás és az integráció, valamint a digitális forradalom mind olyan területek, ahol csak egységesen lehet hatékonyan fellépni.

FOTÓ: Flickr / Bobby Hidy

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek