Óriási hiány van képzett munkaerőből Németországban

2018.09.17. 09:15

Százezernél is több betöltetlen állás van a kisiparban, de az IT-ágazat is hasonló problémákkal küzd.

Óriási hiány van képzett munkaerőből Németországban

Számos német kisipari vállalatnak hónapokkal előre le vannak kötve a kapacitásai a munkaerőhiány miatt, és előfordul, hogy emiatt rendeléseket kell elutasítaniuk – hívta fel a figyelmet az ágazat szakmai szervezete (ZDH) a Spiegelnek nyilatkozva. A cégek közel fele nehézségekkel küzd az új munkatársak toborozása terén. 

A ZDH-nál regisztrált betöltetlen állások száma eléri a 150 ezret,

de összesen még ennél is nagyobb számban kereshetnek új munkaerőt a német kisiparban. A szakmai szervezet az oktatás reformjában látja a helyzet megoldásának kulcsát. 

A szakmai képzésnek vissza kell adni azt a társadalmi megbecsültségét, melyet megérdemel 

– hangsúlyozták a ZDH tisztviselői.

A kisipar mellett a német startupokat is jelentősen sújtja a munkaerőhiány a PwC felmérése szerint. A kis IT-vállalatok közel kétharmada küzd problémákkal a megfelelően képzett munkatársak felkutatása terén.

A nagy cégek gyakran kedvezőbb alternatívát nyújtanak a számítógépes szakembereknek, akik magas fizetési igénye a startupok harmadának problémát jelent. Éppen ezért sok vállalat a korábban tervezettnél lassabban növeli a munkavállalói számát. De 

a német IT-ágazatból így is mintegy 50 ezer főnyi képzett munkaerő hiányzik

– a Bitkom nevű szakmai szervezet tanulmánya szerint.

FOTÓ: Instagram / Schreinerlehre Graubünden

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek