Hadat üzent az olasz katolikus közélet Salvini belügyminiszternek

Szerző: Techet Péter
2018.07.29. 15:11

Miközben Matteo Salvini szélsőjobboldali olasz belügyminiszter az olasz köztereket, hivatalokat, iskolákat, kikötőket és reptereket is telepakolná keresztekkel, a katolikus közvélemény egyre határozottabban utasítja el, hogy a vallástalan politikus saját politikai céljaira használja fel a kereszténységet. A legnagyobb katolikus újság a sátánhoz hasonlította Salvinit e heti címlapján.

Hadat üzent az olasz katolikus közélet Salvini belügyminiszternek

Június végén a szélsőjobboldali olasz kormánypárt, a Liga egyik képviselője törvényjavaslatot nyújtott be, amelynek értelmében az új iskolai évtől kezdve valamennyi hivatalban, iskolában, kórházban, de még a reptereken és kikötőkben is jól láthatóan kereszteket kéne kihelyezni. Matteo Salvini ligás belügyminiszter, aki maga amúgy nem gyakorolja a vallását, ezzel a gesztussal akarná kifejezni, hogy Olaszország elutasítja a bevándorlást és keresztény ország akar maradni.

„Távozz tőlem, Salvini“

A katolikus közélet azonban felhorkant. A legnagyobb katolikus hetilap, a Famiglia Cristiana e heti címlapján gyakorlatilag lesátánozza a belügyminisztert.

Salvini fotója alatt ugyanis az a felirat szerepel, hogy „Távozz tőlem, Salvini“ („Vade retro Salvini“), ami a jézusi szavakra utal, amikor a sátán megkísértette:

„Távozz tőlem, Sátán“ („Vade retro Satana“). Luciano Regolo, az újság főszerkesztője külön videóban védte meg a címlapot, szerinte ugyanis az agresszív menekültellenességre, amit a jelenlegi római kormány mutat, a katolikusoknak határozottan nemet kell mondaniuk: „a hívőnek nincs más választása“.

Antonio Spadaro, az olasz jezsuiták főnöke, a befolyásos Civiltà Cattolica folyóirat főszerkesztője is üzent Salvininek: „a kereszt a bűn, az erőszak, az igazságtalanság és a halál elleni tiltakozás jelképe, semmiképp sem egy identitárius jelkép“.

Salvini ugyanis a keresztet nem vallási, hanem kulturális jelképként akarja felhasználni – azaz éppen nem a keresztény nyitottságot, hanem egy idegenellenes zártságot akarna vele megjeleníteni. Gian Carlo Perego ferrarai püspök pedig arra mutatott rá, hogy Salvini kezében hiteltelenek a keresztény jelképek, azokat ugyanis „tegnap a dél-olaszok, ma a külföldiek“ kirekesztésére használja.

„Benedek az én pápám“

Matteo Salvini a jelenlegi Ferenc pápa elleni támadásokkal próbál meg visszavágni. A Liga közismerten utálja Ferencet, és megpróbálja magát úgy beállítani, mint aki XVI. Benedek, korábbi pápa követője lenne a jelenlegivel szemben. A Liga gyűlésein olyan pólókat lehet például kapni, amelyeken egy megijedt arcú Ferenc látható – rajta a felirattal: „Az én pápám Benedek“.

A mostani vitákban is elővette Salvini, hogy csak a jelenlegi pápa állna ki a menekültek mellett, a korábbi nem – ami persze nem igaz. A katolikus napilap, az Avvenire keményen meg is támadta ezért a belügyminisztert, aki pedig az újságot gunyorosan „a püspökök lapjának“ nevezte.

A populista logikát, miszerint az elit és a nép áll egymással szemben, Salvini az egyházra is alkalmazni akarja: megpróbálja ugyanis a katolikus híveket a püspökökkel és a pápával szembefordítani.

Salvini azon is felháborodott, hogy Ferenc pápa nemrégi bolíviai látogatása alkalmával elfogadott egy keresztet Evo Morales szélsőbaloldali elnöktől. Salvini mindezt a kommunizmus elleni kirohanásra használta fel, mondván: a pápának nincs joga egy kommunistától keresztet átvenni.

Azt azonban elfelejtette hozzátenni, hogy a kereszt, amit Morales Ferenc pápának ajándékozott, egy jezsuita papé volt, akit 1980-ban a bolivíviai jobboldali diktatúrában öltek meg.

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek