Hány államtitkár is van Magyarországon?

Techet Péter

Szerző:
Techet Péter

2018.02.21. 12:32

Hétköznapi sajtótájékoztatóként indult az egész kedd kora délután.

Nada Murganić, horvát család-, demográfia-, fiatal- és szociálisügyi miniszter felmondta a szokásos blablát az elért sikerekről. De a realitás más. Horvátország lakossága rohamosan csökkent, egyrészről az alacsony születési szám, másrészről az elvándorlás miatt. 1991-ben 4 700 000 ember élt Horvátországban, idén a 4 400 000-at se fogják elérni – és ez nem csak a szerbek elüldözésével magyarázható.

Az országban perspektívátlanság uralkodik.

A konzervatív Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) ugyan nem épít autoriter rendszert, mint a Fidesz Magyarországon – de a struktúrák befagytak, a bürokrácia óriási és lassú, a korrupció és az urambátyám-rendszer mindent átsző. Az ellenzékben pedig olyanok ülnek, akik kormányon már bizonyították, hogy maguk sem jobbak. Az elégedetlenek a gazdaságilag liberális, társadalmilag klerikális Híd pártban bíztak, de nekik meg nincs elég emberük; vagy a szélsőbaloldali alapokon EU-ellenes Élő Falra szavaznak, de ők meg egyelőre csak abban biztosak, mit nem akarnak.

Nos, Murganić kiállt, és elmondta, milyen törvényeket nyújtanak be, és mi mindent remélnek mindettől. Nem untatunk senkit a részletekkel, mert három héttel korábban is volt már egy törvénycsomag, ami elvileg már akkor megmentette a horvát nemzetet. Erre a NovaTV újságírónője is rákérdezett, mondván ő már hallotta mindezt, ami ma megint elhangzott. És ekkor valami érdekes történt.

Az államtitkár, aki átvette a szót a minisztertől, komoly arccal azt válaszolta, hogy „igen, ez nagy folklór“, mármint néphülyítés. Majd elmondta, hogy egy év és négy hónapnyi államtitkárkodás után úgy érzi, Horvátország a függetlensége óta legrosszabb helyzetében van demográfiailag, és ő nem látja a mostani intézkedések pozitív oldalát.

Azaz lemond.

„Fiatalemberként, a Horvát Köztársaság állampolgáraként, polgárként, két gyerek apjaként, egy munkanélküli feleséggel és munkanélküli szülőkkel nem hiszem, hogy a probléma ilyen módon [mármint a miniszter terveivel] megoldható.“ Közben fel-fel nézett, hangja elcsuklott, és láthatóan a könnyeivel küszködött. Majd megköszönte a lehetőséget, és gyors léptekkel elhagyta a termet.

A miniszter ott maradt leforrázva, hadovált még valamit arról, hogy egy fiatal tudós türelmetlenségét láthattuk – de az internetes újságok címlapján már Marin Strmota neve állt. A fiatal államtitkáré, aki őszintén megválaszolt egy újságírói kérdést.

Hány államtitkár is van Magyarországon?

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek