Csendben tűri Brüsszel Orbán egyoldalú háborúját

Szerző: Bekker Balázs
2017.08.08. 08:30

Soros Györggyel, az általa irányított médiával és Brüsszellel fog megküzdeni a 2018-as választásokon a Fidesz, legalábbis Orbán Viktor ezt jelentette be idén Tusványoson. Az Azonnali megkérdezte, mit szól az elhangzottakhoz „Brüsszel”.

Csendben tűri Brüsszel Orbán egyoldalú háborúját

„Az előttünk álló kampányban elsősorban a külső erőkkel szemben kell helyt állnunk: Soros maffiahálózatával és a Brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdenünk” – így hangzik az a bizonyos részlet Orbán Viktor idei tusványosi beszédéből.

Hogy pontosan kit vagy mit értenek Brüsszel alatt a kormánypártok, sokáig nem volt világos, ám képviselőik idén tavasszal, az Állítsuk meg Brüsszelt-kampány kapcsán felvilágosították a közvéleményt az Azonnali kérdések című műsor kamerája előtt. Hollik István KDNP-s politikus tájékoztatása szerint az uniós intézmények vezetőit kell Brüsszel alatt érteni: az Európai Parlamentét, az Európai Tanácsét és az Európai Bizottságét.

Az Azonnali ezért megkereste az EP-t vezető Antonio Tajani, az Európai Tanács élén álló Donald Tusk és a Bizottságot irányító Jean-Claude Juncker irodáját, hogy kommentálják a magyar miniszterelnök szavait: mit szólnak ahhoz, hogy Orbán Viktor Brüsszelt és az uniós intézmények vezetőit tekinti a fő ellenfélnek a 2018-as választási kampányban?

Az Európai Tanács és a Bizottság elnökének válasza egybehangzó.

Donald Tusk (Európai Tanács) válasza

Az Európai Tanács sajtóirodájától hat nap múlva azt válaszolták: „I'm afraid we do not have any comment from President Tusk on this matter to share with you.”

„Attól tartok, az ügyben nincs Tusk elnök úr részéről semmilyen kommentár, amit megoszthatnék önnel.”

Jean-Claude Juncker (Európai Bizottság) válasza

A Bizottság sajtóirodája egy kicsit tovább gondolkodott a válaszon, ők tizenkét nap elteltével válaszoltak. „We have no comment to provide on this issue.”

„Nem tudunk nyilatkozattal szolgálni ebben a témában” – írták.

Az Európai Parlament ugyan már elfogadott egy állásfoglalást, amelyben Magyarország 7. cikk szerinti megbüntetését javasolják, de hogy ez a háború része-e, azt nem lehet tudni. Ha megkapjuk az EP-elnök Antonio Tajani válaszát, talán okosabbak leszünk – a válaszról mindenképp beszámolunk majd.

Fotók: dpa

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek