+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Nem másoktól kell védenünk a kultúránkat, hanem a saját közönyünktől

2019. 02. 11.
Hogy mi Európa? Regionalizmus, viszonylagos béke és jólét a provinciális magyar toporgás mellett is, a jólét ígérete és az ebből fakadó multikulti. Szóval mi magunk. Szabó Zoltán hosszúhetényi borász írása az Azonnali Európa-vitájában!

Szlovákokat, magyarokat, szerbeket és románokat toloncoltak ki legtöbbször Ausztriából tavaly

2019. 02. 04.
Főleg hajléktalanokat, tartósan munkanélkülieket, koldusokat és bűncselekményt elkövetőket raktak ki Ausztriából. Több mint hatvan százalékuk európai.

A bosnyákoknak nem tetszik Bosznia szerb részének a neve. Mi ez az újabb cirkusz?

2019. 01. 25.
Egy kis alkotmányos válság mindig jól jön a boszniai nacionalista pártoknak. Most éppen a bosnyák (muzulmán) nacionalisták akarják a szerb országrész nevét megváltoztatni. A látszólagos ellenfelükkel azonban közben meg kormányzásra készülnek.

A népességfogyásból csinálnak üzletet a bosnyákok

2019. 01. 23.
Bosznia-Hercegovina évente több százezer eurót keres azzal, hogy pénzt kér az állampolgárságról való lemondásért a nyugatra vándorlóktól.

Sírva vágta földhöz a horvát védelmi miniszter egy ellenzéki képviselő „ajándékát”

2019. 01. 16.
A horvát védelmi minisztériumot sokan bírálják, mert meghiúsult a tervezett izraeli katonai gépek vásárlása. Amikor egy szocdem ellenzéki képviselő az illetékes miniszternek egy játékrepülögépet akart ajándékozni, eltörött a mécses nála.

Itt egy kép, ami mindent elmond az egykori Jugoszláviáról

2019. 01. 15.
Mi a közös a bosnyákokban, a horvátokban és a szerbekben? Itt a megfejtés!

Azok tüntetnek hetek óta a szerb elnök ellen, akik maguk is hasonlítanak rá. Bemutatjuk a szerb ellenzéket!

2019. 01. 12.
Szerbia hat hete forrong: Vučićot és ellenzékét azonban sokkal több minden köti össze, mint amit maguk be mernének vallani. A frontvonalak a magyarországi helyzethez hasonlóan kuszák és egy (esetleg nem magyar) európai kívülállónak alig érthetőek. Az Azonnali bemutatja a tényleges frontvonalakat és a heterogén szerb ellenzéket.

Már csak a görögökön múlik, mikor vált nevet Macedónia

2019. 01. 11.
A macedón képviselők elfogadták az ország névváltoztatását, hamarosan megnyílhat az út az EU- és NATO-csatlakozás megkezdése előtt.

Alkotmányos válságot hozhat az albán elnök és kormányfő közti hatalmi harc

2019. 01. 11.
Edi Rama miniszterelnök indulatos hangon osztotta ki az elnök mellé álló újságírókat, akik szerinte „beleürítenek a nemzet iránt táplált szeretet folyóiba”.

Levágott fejjel kívánt boldog karácsonyt a szerbeknek egy horvát nacionalista képviselő fia

2019. 01. 09.
Ízléstelen Facebook-poszt miatt kell magyarázkodnia a horvát kormánypártnak.

Hogy nézett ki a mindennapi élet az Oszmán Birodalomban?

2019. 01. 07.
Több ezer régi fotót tett elérhetővé a Getty, amelyek elég jól bemutatják az összeomlás előtti évtizedek hangulatát.

A szerb ellenzéki összefogás lassan veri a magyart

2019. 01. 06.
Belgrádban sorozatban ötödször tüntetett Vučić szerb elnök ellen az eddigieknél még nagyobb tömeg, ami igencsak heterogén. Nacionalisták, putyinisták és liberálisok is tiltakoznak.

Vučić megtalálta a szerbiai kormányellenes tüntetések okát: a horvátok állnak mögötte

2019. 01. 02.
Most szombaton egymás után ötödik alkalommal vonulnak több tízezrek Belgrád utcáira Aleksandar Vučić szerb államfő politikája ellen. A kifelé EU-barát, befelé autoriter politikus megtalálta a tüntetések felelősét: a horvát televíziót és a horvát pártokat.

Kiszorította a horvát titkosszolgálat az államfő orbánista tanácsadóját

2018. 12. 31.
Horvátországban az államfő váratlanul letért az eddigi orbánista, nacionalista útról. Rájött: ha jövőre is elnök akar maradni, nem csúszhat le teljesen a széljobbra. A nacionalisták már dühöngenek is ellene.

Megint több tízezren tüntettek Vučić ellen – közben Bosznia is forrong már

2018. 12. 30.
Belgrádban a negyedik szombaton vonultak több tízezren az utcára Aleksandar Vučić politikája ellen. A szerb elnök boszniai szövetségese ellen is tüntetési hullám indult – Banja Lukától Zágrábon át Szarajevóig forrong a volt Jugoszlávia. Tévedés azonban csak liberális célokat látni a tüntetések mögött, az ellenállást sokszor a nacionalizmus is meghatározza.

9+1 dolog, ami fontos volt a világban 2018-ban

2018. 12. 28.
A történelem idén sem állt meg, sőt. Bebetonozta hatalmát Kína elnöke, az USA elnöke továbbra is porcelánboltba beszabadult elefántként viselkedett, megismerhettük Judith Sargentini nevét, és miközben Merkel megkezdte a taktikus visszavonulását, populista kormánya lett Olaszországnak. Az Azonnali összeszedte a legfontosabb külpolitikai eseményeket 2018-ból.

Sok boldogságot, egészséget, minden jót kívánnak az ortodox belgrádiak a katolikus horvátoknak karácsonyra

2018. 12. 25.
A szeretet ünnepén újra összeáll kicsit Jugoszlávia is.

Szobrot kapott Tito Montenegróban. De miért, és miért pont ott?

2018. 12. 19.
A kis balkáni ország fővárosát egykoron eleve Titovgradnak hívták. Ez az első szobor, amit a volt jugoszláv államfő a délszláv államalakulat szétesése óta kap. A többi jugoszláv államban ugyanis gőzerővel megy a titótlanítás.

Nobel-békedíjra jelölik a macedón és görög miniszterelnököt

2018. 12. 18.
A díj egyik 2015-ös győztese Zoran Zaevet és Alekszisz Cipraszt a két ország közti névvita megoldásáért javasolja.

Gruevszki idején se volt független az igazságszolgáltatás, de most se az – a Gruevszki-párt kommunikációs igazgatója az Azonnalinak

2018. 12. 13.
Mit szólnak Gruevszki saját pártjában ahhoz, hogy Magyarországra szökött, és szeretnék-e, hogy kiadjuk Gruevszkit? Egyáltalán lehetne-e újra pártelnök, ha visszatér Macedóniába? Ezt mind elmondja az Azonnalinak Ivo Kotevszki, a Magyarországra szökött macedón exminiszterelnök pártjának, a VMRO-DPMNE-nek a kommunikációs igazgatója.

Erős liberális alternatíva született Horvátországban

2018. 12. 12.
Miközben a szociáldemokrata ellenzék folyamatosan gyengül, a horvát balliberális pártok összeállnak, és a most kormányzó jobboldal alternatívája lehetnek. Az első főpróba a májusi európai parlamenti választás lesz.

Mit ér meg Macedónia? Minden, amit tudni akartál Orbán titokzatos barátjának hazájáról

2018. 12. 08.
Kik azok a macedónok? Mi közük van nekik Nagy Sándorhoz? Miért húzott fel Nikola Gruevszki csillagászati áron egy historizáló, giccses belvárost Szkopjébe? És legfőképp: a politikáért, vagy a jó kajákért és a gyönyörű tájakért érdemes inkább Macedóniába utazni? Az Azonnali stábja egyenesen a macedón fővárosból próbál válaszolni minderre!

Magyarország mutasson példát jogállamiságból! – a macedón miniszterelnök az Azonnalinak a Gruevszki-ügyről

2018. 12. 07.
EU- és NATO-tagként ezt várják hazánktól a helyi polgárok – mondta Zoran Zaev az Azonnalinak. A macedón kormányfő még nem kapott választ a magyar kormánytól jogerősen elítélt elődje kiadatásával kapcsolatban.

Hága után Bosznia is felmentette Srebrenica egykori bosnyák parancsnokát

2018. 12. 03.
November végén egy boszniai büntetőbíróság felmentette a háborús bűnök vádja alól Naser Orićot, akinek immáron nem csak Hágából van papírja arról: nem követett el háborús bűnöket. A boszniai polgárháború során szerb többségű falvakban gyilkolászó katona ezzel végleg a bosnyákok hőse lehet.

Zágráb nem engedi, hogy Fiume a magyar időkből származó zászlaját használhassa

2018. 12. 01.
A fiumei polgármester ki is akadt azon, hogy Zágráb az usztasákat tolerálja, de a fiumei zászlót továbbra is tiltja.

Nagy tüntetést tartott Gruevszki pártja Macedóniában

2018. 11. 29.
Utcára vitte híveit szerdán a Magyarországra szökött Nikola Gruevszki pártja a szociáldemokrata kormány ellen.

Orbánnak még nem volt ideje Gruevszkire. Sajnos, mondta az Azonnalinak

2018. 11. 26.
Még levegőt venni sincs ideje, nemhogy Gruevszkivel találkozni, panaszkodott Orbán Viktor a parlamentben az Azonnalinak.

Öt hasonlóság Nikola Gruevszki és Orbán Viktor között

2018. 11. 22.
Miért pont Magyarországra menekült Nikola Gruevszki, akinek Moszkvában, de Bécsben is lennének pártfogói? Talán éppen a jelentős hasonlóság miatt, ami Orbán Viktorral összekötötte. Az Azonnali ötöt is felsorol!

Pintér bedobta: maga Gruevszki is szivárogtathatott a Magyar Időknek

2018. 11. 21.
A Magyar Idők megtudhatta kedden Gruevszki menedékkérelmének eredményét, parlamenti képviselők nem. Hogy lehet ez? A belügyminiszter válaszolt a nemzetbiztonsági bizottságnak.

Senki ne politizálja át a Gruevszki-ügyet, írta az Európai Bizottság az Azonnalinak

2018. 11. 21.
A Jobbik bejelentette, hogy az Európai Bizottsághoz fordul a Gruevszki-ügy miatt, de a Bizottság pont ezzel egy időben írta meg az Azonnalinak, hogy nem szabad átpolitizálni az ügyet, azt várják el minden féltől, hogy szigorúan a szabályokkal összhangban cselekedjenek. A Bizottság szerint egyébként Macedónia egyre jobb jogállam.

összesen: 105 db | 30 db/oldal

1 2 3 4