+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Merkel horvátul állt ki a nacionalizmus ellen Zágrábban – Manfred Weber és Andrej Plenković oldalán

2019. 05. 19.
A német konzervatívok egyre inkább közelednek a horvát jobboldalhoz, amely ellentétben az eddig kivételezetten kedvelt magyarral nem fordult szembe az európai egység gondolatával. Ez felértékeli Zágráb és Andrej Plenković kormányfő szerepét. Ezt bizonyítja: szombaton az Európai Néppárt az egyik nagy kampányzáróját a horvát fővárosban tartotta. Ide még Angela Merkel is eljött kampányolni – horvátul.

Orosz titkosszolgák akarhatták megpuccsolni a montenegrói kormányt, hogy az ne csatlakozzon a NATO-hoz

2019. 05. 10.
Egy montenegrói bíróság mellettük szerb- és oroszbarát ellenzéki politikusokat is bűnösnek talált az állítólagos puccskísérlet ügyében.

Gruevszki pártja elhasalt az észak-macedón elnökválasztáson, a szocdemek adják az új államfőt

2019. 05. 05.
Nem sokakat mozgatott meg az észak-macedóniai elnökválasztás második fordulója, az albánok alig-alig mentek szavazni. Így alacsony részvétel mellett, de végül a szociáldemokrata jelölt győzött a Gruevszki-párt által is támogatott „sorosista” nemzetközi jogász ellen.

Nyissátok ki az ajtótokat a migránsok előtt, üzeni Ferenc pápa a bolgároknak

2019. 05. 05.
A katolikus egyházfő balkáni körútján azt kérte a bolgároktól, hogy ha ismerősen cseng nekik az elvándorlás, akkor legyenek szolidárisak a hozzájuk érkező menedékkérőkkel is is.

Budapest helyett inkább Zágráb és Szófia iránt érdeklődik a bajor miniszterelnök

2019. 04. 29.
Markus Söder, Bajorország keresztényszociális miniszterelnöke felkeresi a bajor gazdaság délkelet-európai nyúlványait. Ide tartozott eddig Magyarország is, de a CSU-s politikus szerint kicsit vissza kell fogni a Magyarország iránti érdeklődést. Ennek jegyében Bécs mellett Zágrábba és Szófiába látogat csak el délkelet-európai körútja kapcsán.

Márpedig a Wizz kész több járatot indítani Erdélybe, ha fizeti az állam

2019. 04. 23.
A balkáni útvonalakhoz hasonló mintára benne lenne a magyar fapados légitársaság az erdélyi-székelyföldi vonal erősítésében, bár Gulyás Gergely a kormányinfón azt állította, hogy ettől a cég eddig elzárkózott.

Fej-fej mellett a jelöltek az észak-macedóniai elnökválasztáson

2019. 04. 22.
Nikola Gruevszki pártjának „sorosista” jelöltje és a szocdem jogászprofesszor fej-fej mellett állnak az első forduló után. Két hét múlva lesz a második forduló, de nagyon alacsony a részvételi kedv.

Szerb sovinisztákra áldozta a nagypéntek estéjét Szijjártó Péter

2019. 04. 20.
Aleksandar Vučić szerb államfő mellett gyűlt össze százötvenezer ember Belgrád belvárosában, a kormánypárt buszokkal hozta az embereket az ország minden pontjáról. Szerb nacionalista énekesek, soviniszta politikusok és a magyar külügyminiszter – ez volt a program. Hogy mi a közös a szerb és a magyar kormány politikájában? Ennek nem csak az oroszokhoz, de a németekhez is köze van.

Hogy ízlik Trianon? Mutatjuk a legizgalmasabb szerbiai borokat!

2019. 04. 19.
Miért készítenek Trianon névvel bort Szerbiában? Mit szólnak hozzá a magyar borfogyasztók? Milyennek tartja azt egy magyarországi borász? És eleve, miben jók a szerbiai borászok? Az Azonnali egyenesen az újvidéki borszalonról jelentkezik!

Háborús bűnösök csodálóival közösen kampányol ma Szijjártó Péter a szerb elnök mellett

2019. 04. 19.
Belgrádba is megérkezett a békemenet: több mint négy hónapnyi ellenzéki tüntetés után Aleksandar Vučić szerb elnök péntekre utcára szólítja híveit. Az államfő karneváli hangulatot vár. Két fő szónok lesz még: Szijjártó Péter, magyar külügyminiszter és Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina szerb társállamelnöke, aki az ország felosztásán dolgozik.

Miért akar egy „sorosista” államfőt Gruevszki pártja Észak-Macedóniában?

2019. 04. 17.
Észak-Macedóniában most vasárnap elnökválasztás lesz. Az eddig Soros-ellenesnek hitt Orbán-barát Gruevszki-párt jelöltjének még az emailcíme is „sorosista”. Mi történt a dél-balkáni országgal és a Magyarországon menedékjogban részesített Nikola Gruevszki pártjával?

Lehallgatták a horvátok a szlovéneket, aztán fegyvert csempésztek szalafistáknak Boszniába? Itt egy igazi délszláv sztori!

2019. 04. 10.
Áll a balhé Ljubljana és Zágráb között. Egy bosnyák hírportálon megjelent felvétel szerint egy befolyásos horvát katolikus pap a horvát kormányra hivatkozva akarta elérni: ne tudósítson egy szlovén tévé arról, miként hallgatta le a horvát titkosszolgálat a szlovén külügyet, és hogy miként segített szalafistáknak fegyvereket csempészni Boszniába.

Bezárhat végleg a horvát főváros kultikus mozija, a Kino Europa?

2019. 04. 07.
Azzal, hogy a városvezetés nem akarja meghosszabbítani a bérleti szerződést, több program is elmarad. Nem lesz megtartva például idén a térség legfontosabb baloldali fesztiválja, a Subversive sem. Zágráb vezetése mégis ígéri: csak felújítási szünet lesz, a mozi megmarad annak, ami ma is: a zágrábi alternatív szcéna fontos helyszínének.

Bosznia-Hercegovina első Pride-ját rendezi idén Szarajevó

2019. 04. 02.
Szeptemberben szivárványszínbe öltözhet Bosznia-Hercegovina fővárosa, Szarajevó.

Mi lepi meg legjobban az Európai Zöldek csúcsjelöltjét a Budapest-Bécs vonatúton?

2019. 03. 27.
Milyen áron szavaznák meg a Zöldek az Európai Parlamentben a néppárti Manfred Webert bizottsági elnöknek? Mi az, amiben még a Judith Sargentinit a soraiban tudó Zöldek egyik csúcsjelöltje is egyetért Orbán Viktorral? Lesznek-e a kvótanők után kvóta-keleteurópaiak a listájukon? Mit szólnak hozzá, hogy az LMP kiállt a székely autonómia mellett? Bas Eickhouttal vonatozott az Azonnali.

Tankok lepték el Athént. Mutatjuk, hogyan ünnepelték a görög Függetlenség Napját!

2019. 03. 25.
Március 25-én ünneplik a görögök a törökök elleni felkelést, amely az Oszmán Birodalommal szembeni 1821-ben kezdődő függetlenségi háborúba torkollott, és amelynek végén elnyerték a függetlenségüket. Athénban nagy katonai parádéval ünnepelnek: az Azonnali ott volt, nem úgy, mint Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök, aki inkább az egyik szigetre ment a nemzeti ünnepkor. Mutatjuk, milyen a Függetlenség Napja!

Végleges: élete végéig börtönben marad Karadžić boszniai szerb vezér népirtásért

2019. 03. 20.
A hágai Jugoszlávia-bíróság utódszervezete ma meghozta az utolsó, még függőben lévő ügyben is az ítéletet: súlyosbítva az első fok három évvel ezelőtti ítéletét, életfogytigalni börtönre ítélte Radovan Karadžićot, a boszniai Republika Srpska egykori elnökét.

Nem sikerült bezárniuk az elnököt a hivatalába a szerb tüntetőknek: a rendőrség elé vonultak

2019. 03. 17.
Vasárnap a szombati rendőri erőszak miatt tüntetnek a szerb ellenzékiek: ki akarják szabadítani őrizetbe vett társaikat Belgrádban.

Könnygázzal védte meg a tüntetőktől a parlamentet az albán rendőrség

2019. 03. 16.
Az albán tüntetők egy hónapon belül már kétszer próbáltak meg behatolni a parlamentbe.

Húsz éve csatlakoztunk a NATO-hoz. Megérte?

2019. 03. 12.
1999. március 12-én léptünk be a NATO-ba. Pénzt, tapasztalatot és befolyást is nyertünk ezzel. De vajon előrébb lennénk, ha inkább a semlegességre törekszünk?

A bosnyákok inkább otthon állítják bíróság elé az Iszlám Államhoz csatlakozó polgáraikat

2019. 03. 10.
Az állampolgárságuk megvonása helyett saját kezükbe veszik a felelősségre vonást.

Sorra nyírják ki egymás könyveit a fiatal amerikai szerzők a politikai korrektség jegyében

2019. 03. 02.
Kosoko Jackson korábban élen járt a szerinte rasszista ifjúsági könyvek twitteres kipécézésében, most azonban őt vádolták meg azzal, hogy nem figyelt eléggé a koszovói albánok érzékenységére.

Isten éltesse, kedves Bosznia-Hercegovina!

2019. 03. 01.
Huszonhét éve e napon kiáltotta ki függetlenségét az a Bosznia-Hercegovina, amely a ma napig viaskodik a Habsburg- és jugoszláv múltból hozott nemzetiségi kérdésekkel. De születőben van az a közös identitás is, amelyben a sokszínűség nem veszélyként jelenik meg.

A nyugat-balkáni ellenzék jó része nem ül be a parlamentbe, Brüsszelnek ez nem tetszik

2019. 02. 27.
Az ellenzéki politikusok azt mondják: az Európai Bizottságnak inkább a korrupt kormányokat kellene helyreigazítania, mint őket.

Fiume elindult a kétnyelvűség felé: márciustól jönnek a Rijeka/Fiume-táblák

2019. 02. 25.
Az isztriai megye után, ahol a horvát mellett ma is hivatalos nyelv az olasz, a horvát kikötőváros is elindult a kétnyelvűség felé. Egyelőre azonban még csak a fiumei belvárosban jelennek meg az olasznyelvű táblák.

A jó öreg puskaporos hordó robbanhat: a Balkánon szinte mindenhol nagy tüntetések voltak hétvégén

2019. 02. 24.
Szerbia, Montenegró, Albánia, Románia: mindenhol kormányellenes tüntetések vannak a korrupció miatt.

Orbán szlovén szövetségese a padlón van, nem használt a sorosozás a szomszédban

2019. 02. 21.
Janez Janšának Orbánék hiába hoztak létre médiabirodalmat és hiába tolt Janša is Soros-ellenes hazugságkampányt, a Fidesz szlovéniai szövetségese zuhanórepülésben van. Miért bukik meg ilyen látványosan az a szlovénoknál, ami a magyaroknál immáron harmadszorra hoz a Fidesznek kétharmados parlamenti többséget? Szavazz!

Az albán ellenzéki képviselők inkább elégetik a mandátumukat

2019. 02. 18.
Nem csak kivonulnak a parlamentből, de a mandátumaikat is elégetik az albán ellenzék egy pártjának képviselői.

A Balkánon is pénzzel állítanák meg a népességfogyást

2019. 02. 13.
Szerbia és Horvátország is rákapcsolt a családtámogatásra. De melyik balkáni ország népessége nő még ma is?

Jason Bourne elbóbiskol. Miről szólt a Szijjártó-Pompeo találkozó?

2019. 02. 12.
Amerikának szembesülnie kell azzal, hogy világméretű befolyása nem marad meg, ha nem költ. Németországnak meg azzal, hogy hiába költ, ha hülyének tetteti magát, és nem köt meg politikai alkukat a többi szereplővel. Magyarország? Egy közepes kutya az asztal körül, amelyiket most a csizma orrával kicsit megböktek, mert túl hangosan ugatott.

összesen: 106 db | 30 db/oldal

1 2 3 4