Újabb olasz régiót nyert meg Salvini és Berlusconi

Szerző: Illés Gergő
2019.03.25. 08:14

​És ezzel tovább folytatódik az elitellenes Öt Csillag Mozgalom szenvedése: az egykoron dél-Olaszországban legnépszerűbb pártot nemcsak a jobboldal, hanem a balközép koalíció is simán verte.

Újabb olasz régiót nyert meg Salvini és Berlusconi

Jó hír Matteo Salvininek, rossz hír az elitellenes Öt Csillag Mozgalomnak a dél-olaszországi Basilicata régióban vasárnap tartott választás eredménye: az eddigi trendeknek megfelelően

a választásokat fölényesen nyerte meg a jobboldali koalíció embere,

mögöttük a balközép szövetség, majd az önállóan induló Öt Csillag Mozgalom (M5S) jelöltje zárt, adja hírül a La Repubblica olasz lap.

Koalíciós partnerek egymás ellen

A választási eredmény már csak azért is pikáns, mivel az olasz kormánykoalíció két tagja, a jobboldali Liga, valamint az elitellenes, ideológia nélküli Öt Csillag Mozgalom rendre egymás ellen mérkőzik meg az olasz régiókban, a versenyben pedig legtöbbször az M5S húzza a rövidebbet: ugyanis míg a párt színeiben induló Antonio Mattia senkivel nem kötött koalíciót – és így kapott végül 20 százalékot –, a bal- és jobboldalt számos párt támogatja: a jobboldali jelölt mögé többek között a Berlusconi-féle Forza Italia, a nemzeti konzervatív-euroszkeptikus Fratelli d'Italia, valamint Matteo Salvini olasz belügyminiszter jobboldali Liga pártja is beállt, 42,6 százalékkal nyerték a választást.

A baloldalt főként az ellenzéki Demokrata Párt, az Olasz Szocialista Párt, a zöldek pártja, valamint több regionális párt támogatta, ők 33,2 százalékot kaptak.

Salviniék tavalyi parlamenti választási lendülete kitartott az idei regionális választásokra is, miközben az Öt Csillag teljesen összeomlott:

a korábban északolasz szeparatista párt Liga a jobbközép erőkkel szövetségben már több déli régióban is elhódította a győzelmet: Abruzzo, Szardínia, Molise, északon pedig Friuli-Venezia Giulia és Trentino–Dél-Tirol is a jobboldalé lett, a következő célpont a még baloldali vezetésű Piemont elnyerése lehet.

Tavaly tavasszal még úgy nézett ki, inkább az Öt Csillag lehet az, amely több délolasz régiót is meghódíthat: Basilicatában a parlamenti választásokon a jobbközép még csak a szavazatok negyedét szerezte meg, míg az M5S egymaga szerzett 44,3 százalékot – innen sikerült visszaesniük 20 százalékra. A legerősebbnek viszont a baloldal számított, akik 2013-ban, a legutóbbi régiós választáson majdnem 60 százalékot kaptak, és 24 év óta először vesztettek Basilicatában.

GRAFIKA: A LA REPUBBLICA ADATAI ALAPJÁN

Berlusconiék Salvinivel kormányoznának

A délolasz régiót így ezentúl a Berlusconi-féle Forza Italia által támogatott Vito Bardi korábbi tábornok vezetheti, aki szeretné megállítani a fiatalok elvándorlását, és azt ígérte, napirendjén a munka lesz az első. 

Az M5S inkább azt emelte ki, hogy eredményükkel ők a legerősebb párt a régióban (ha csak a pártokra lebontott szavazatokat nézzük), ugyanakkor az öt csillagosok idén minden tartományi választáson önállóan, önálló jelölttel indultak (és mindegyiken elbuktak).

Az elitellenesek jelöltje keményen ki is kelt a jobboldal ellen, szerinte

Salvini csak kampányszlogeneket és propagandát hozott a régióba, valamint kijelentette, ez a valaha volt legrosszabb jobbközép.

A Berlusconi-féle Forza Italia pedig – ahogy az már megszokott – inkább a Ligát és Salvinit próbálja magához csábítgatni. Antonio Tajani európai parlamenti elnök (és a párt politikusa) elmondta, a Liga-M5S nász a végéhez közeledik, az olaszok pedig jobboldali kormányt szeretnének. 

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek