Milliókat követelnek orosz ellenzékieken, mert a tüntetés rossz az üzletnek

Szerző: Kiss Dániel
2019.09.09. 18:07

A tüntetések akadályozzák a forgalmat és a belvárosi éttermek bevételének is árt. A közlekedési vállalat és egy étterem mellett a moszkvai ügyészég is pert indított.

Milliókat követelnek orosz ellenzékieken, mert a tüntetés rossz az üzletnek

Keresetet nyújtott be a moszkvai főügyész nyolc ellenzéki ellen, köztük Alekszij Navalnij, illetve a nyári moszkvai tömegtüntetések kapcsán egy hónapig éhségsztrájkoló Ljubov Szobol jogász, vagy a sorban ötször letartóztatott Ilja Jasin ellenzéki politikusok ellen.

Mielőtt arra gondolnánk, hogy a hatalom biztos a 45 fős moszkvai Városi Dumában (képviselőtestület) elvesztett kemény 13 helyet akarja megtorolni, azért lássuk be, az ellenzék nem nyert akkorát. Több a semminél, de a fontos pozíciókra, például a kormányzói tisztségre nem tudták rátenni a rendszerdöntögető kezeiket. 

A Navalnij és hét másik ellenzéki ellen benyújtott ügyészségi kereset indoka nem is ismert, a keresetben sem tüntették fel. Annyit lehet tudni a dokumentum orosz elnevezéséből, hogy polgári jogi keresetről, és nem büntetőjogi vádról van szó. Az orosz sajtó is csak annyit tudott kideríteni az illetékes bíróság sajtósán keresztül, hogy az ügy bizonyos pénzösszegre vonatkozó kártérítési igénnyel függhet össze. 

Augusztus végén ugyanis már egy sor keresetet nyújtottak be magánszereplők Navalnijék ellen a tüntetések miatt. A moszkvai közlekedési vállalat, 

az autóutakat fenntartó GBU nevű cég, valamint a moszkvai metró nyújtott be kártérítési igényt az ellenzékiek ellen, azzal az indokkal, hogy az általuk szervezett tüntetések akadályozták a közlekedést.

Előbbi azzal is indokolta a keresetet, hogy „az emberek vártak, de nem jöttek az autóbuszok”. Emiatt a közlekedési vállalat 1,2 millió rubel (5,4 millió forint) megfizetését várja el az ellenzékiektől. 

Ugyebár egy tüntetés a belvárosi éttermeknek sem tesz jót, hiszen ki tud békésen étkezni, miközben kint püfölik a tüntetőket? Az Armenyija (Örményorszég) étterem nem is nyitott ki a július 27-i napon, aminek több mint félmilliós számláját Navalnijéknak nyújtotta be. 

A pereskedőkhöz csatlakozott még az M. Taxi utasszállító szolgálat, hasonló indokkal, illetve beállt a sorba még a Flaj-Autó gépjárműköcsönző cég is, 1 milliárd rubeles kártérítést követelve a Dozsgy ellenzéki televízión és Navalnij korrupcióellenes szervezetén, amely pont ennyi pénzt mosott tisztára az orosz hatóságok szerint. 

Az orosz hatóságok egyébként augusztus elején, a nyári tüntetéshullám idején jelentették be, hogy pénzmosás gyanújával nyomozást indítottak a Korrupcióellenes Alap ellen. Közlésük szerint az alap munkatársai illegálisan tettek szert harmadik felektől egy nagy pénzösszegre. A tisztára mosott pénzösszeget 1 milliárd rubelle (4,5 milliárd forintra) becsülték a hatóságok. 

Lássuk, hogy kik ellen nyújtották be a keresetet. A dokumentumon Navalnij mellett az általa alapított, az orosz tisztviselők vagyoni helyzetét firtató Korrupcióellenes Alap nevű szervezet igazgatójának, a szervezet két munkatársának, Ljubov Szobolnak és Georgij Alburovnak a nevei, 

valamint Vlagyimir Milovnak, a Navalnij YouTube-csatornáján futó „Hol a pénz?” című műsor vezetőjének szerepel a neve.

Mellettük van még Navalnij moszkvai választási stábjának a munkatársa, Oleg Sztepanov, továbbá a választásokon az indulástól eltiltott Ilja Jasin és Alekszandr Szolovjev. 

FOTÓ: Wikipédia

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek