Michel Barnier bejelentkezett finoman az Európai Bizottság élére

Szerző: Techet Péter
2019.05.16. 16:33

A jelenlegi brilépés-főtárgyaló ráadásul olyat mondott, ami Orbánnak is tetszene. Nem akarja például a nemzeteket „gesztenyepürévé” gyúrni.

Michel Barnier bejelentkezett finoman az Európai Bizottság élére

Az Azonnali már tavaly év végén megírta: érdemes idén a bajor Manfred Weber helyett Michel Barnier egykori francia külügyminiszterre figyelni, mert

a jelenleg még az EU brilépésügyi főtárgyalójaként tevékenykedő politikus könnyen kiütheti Webert az Európai Bizottság éléröl.

Michel Barnier a hétvégén interjút adott a Journal du Dimanche francia hetilapnak, amiben a kérdést, hogy akar-e bizottsági elnök lenni, ügyesen kikerülte, és csak arról beszélt, hogy brilépés-főtárgyalóként nem lehet Spitzenkandidat. Majd sokat sejtetően hozzátette, hogy a brilépési tárgyalások után is szeretne „hasznos lenni" az Európai Unió számára.

Európában két politikus is van, akik a felszínen nagyon utálják egymást, de valójában – amint az Azonnalin írtuk – a jelenlegi, német és néppárti súlypontú status quo lerombolásán dolgoznak majdnem kéz a kézben: Emmanuel Macron és Orbán Viktor.

Mindkét politikus eleve ellenzi a Spitzenkandidat-rendszert (Macron ugyanis azért már nem akkora föderalista, ha az állam- és kormányfők jogainak csökkentéséről van szó), de ami ennél is fontosabb:

mind Macron, mind Orbán szívesebben látná Barniert a Bizottság élén.

Orbán már 2014-ben is Barniert akarta Juncker ellenében néppárti Spitzenkandidatként is. Macron pedig eleve egy francia politikusnak örülne. Barnier pedig azon francia konzervatívokhoz tartozik, akik (hasonlón Alain Juppé vagy Jean-Pierre Raffarin volt kormányfökhöz és Nicolas Sarkozy volt elnökhöz) rég Macron En Marche mozgalmának szellemi holdudvarába tartoznak. 

Másrészről viszont Barnier igazi gaulleistaként ellenzi – hasonlóan Orbánhoz –, a föderatív Európát. A Journal du Dimanche-nak adott interjújában is

De Gaulle-t idézte, mondván: a nemzetek kulturális különállóságát nem szabad „gesztenyepürévé” gyúrni.

Hogy Barnier mennyire nem Orbán-ellenes, mutatja: a gesztenyepürés hasonlata arra volt kitérő válasz, hogy ő fellépne-e határozottabban Orbán ellen.

FOTÓ: Wikipedia

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek