+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 08:45
Inkább Brüsszelbe repül, hogy a rendkívül népszerűtlen brexit-tervezeten még az utolsó pillanatban módosítson.

Elhalaszthatja Theresa May brit miniszterelnök a kormány rendkívül népszerűtlen brexit-megállapodásáról szóló parlamenti szavazását – írja a Reuters. A Sunday Times brit lap információi szerint a brit kormányfő emellett a jövő héten Brüsszelbe utazna, hogy az Európai Uniótól jobb feltételeket alkudjon ki.

 

A lap több tanácsadót és minisztert is idézett, akik a szavazás elhalasztásának bejelentését vasárnapra várják. Talán saját kormányának szempontjából ez a legracionálisabb döntés:

 

az előrejelzések szerint a kialkudott brexit-megállapodás nem kapott volna bizalmat a brit parlament alsóházában a keddi szavazáson, több miniszter pedig amiatt aggódik, hogy a szavazás elvesztése akár a kormány bukásához is vezethetne. 

 

A Sunday Times ezért úgy tudja, May Brüsszelbe repül, hogy az utolsó pillanatban módosítson a tervezeten. Ezzel a célja nyilvánvalóan a parlamenti többség elérése. Theresa May szóvivője pénteken még úgy nyilatkozott, a szavazásra sor kerül az eredeti időpontban. A miniszterelnök sokszor kiállt saját megállapodása mellett, mely továbbra is szoros kapcsolatokat biztosít az Európai Unióval: szerinte a megállapodás alternatívája csak egy fájdalmas, „no-deal” brexit lehetne, már ha egyáltalán sor kerülne a kilépésre.

 

Egy miniszter a Sunday Timesnak úgy nyilatkozott: kilépne a kormányból, ha a szavazásra jövő kedden sor kerülne. Legalább két további brexit-párti miniszter, és két, a szavazásokkor a pártegységért felelős tisztségviselő is belengette lemondását. Más miniszterek, így David Lidington kabinetirodát vezető miniszter, és David Gauke igazságügyi iniszter egy második brexit-népszavazás levezénylését szeretnék.

 

Nagy-Britannia a tervek szerint 2019. március 29-én hagyná el az Európai Uniót, mivel 2016 júniusában egy népszavazáson a szavazók 52%-a a kilépés mellett döntött. Korábban sokan megkérdőjelezték Theresa May alkalmasságát a brexit-folyamat levezénylésére, mivel a népszavazás kampányában ő maga is a maradáspártiak táborát erősítette. 

 

A brexitről az Azonnali is részletesen beszámol: ha szeretnél eligazodni a brit kilépés szakkifejezéseinek kacifántos világában, ide kattints, ha pedig a témáról szóló összes hírünket szeretnéd böngészni, akkor ide.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lukasenka elnök bármit megtesz majd azért, hogy a hatodik ciklusát is megkezdhesse. De érdeke-e a Kremlnek a rezsimváltás a szomszédban? És miért nem fogja Oroszország bekebelezni?

Új heti borajánló sorozat indul az Azonnalin: mostantól minden hétvégén elmondjuk, miből tartalékolj be jövő hétre!

A februári fiaskó után – mikor a két magyar lista széthúzása miatt először nem jutott magyar párt a szlovák parlamentbe – az MKP, a Híd és az Összefogás egy közös pártban egyesülne.

De miért lett a „galambetetés” az orosz ellenzéki tüntetések szimbóluma? Elmagyarázzuk!

Perlusz Sándor korábbi balettmester azt visszavonta, hogy kirúgták volna kollégáját a táncművészetiről, azt viszont nem, hogy az érintett kolléga kikezdett fiúkkal.

Még 2010-ben publikált egy iszlámellenes könyvet Thilo Sarrazin, de csak most zárták ki az SPD-ből. Pedig már berlini pénzügyi szenátorsága is elég ok lett volna erre.

A hét kérdése

Megjött a RegioJet a magyar piacra. De ki jöjjön még versenyezni a MÁV-val? A késős németek? A villámgyors franciák? Az időutazós románok? Mondd meg te!

Azért ide elnéznénk

Láttál már hullócsillagot? És mikroszkópon át? Vagy fogtad már kézbe az anyagát? Most kipróbálhatod mindezt a Svábhegyi Csillagvizsgálóban augusztus 11-e és 13-a között.

Végre minden kiderül,
amit csak Budapest legelegánsabb sugárútjáról tudni lehet, avagy séta az Andrássy úton az Oktogontól a Ligetig augusztus 15-én.

Ingyenes fesztivál
borokkal és ételekkel
Egerben az Érsekkertnél augusztus 20-23. között.

Hogyan telnek egy állatkert lakóinak éjszakái? Kiderül Pécsett augusztus 28-29. között!

Nézd meg az esti fényeket a libegőről! Budapesttől kezdve Eplényen át egészen Sástóig összesen hat helyszínen
várnak augusztus 29-én.

Ezt is szerettétek

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Twitter megosztás Google+ megosztás