+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 08:45
Inkább Brüsszelbe repül, hogy a rendkívül népszerűtlen brexit-tervezeten még az utolsó pillanatban módosítson.

Elhalaszthatja Theresa May brit miniszterelnök a kormány rendkívül népszerűtlen brexit-megállapodásáról szóló parlamenti szavazását – írja a Reuters. A Sunday Times brit lap információi szerint a brit kormányfő emellett a jövő héten Brüsszelbe utazna, hogy az Európai Uniótól jobb feltételeket alkudjon ki.

 

A lap több tanácsadót és minisztert is idézett, akik a szavazás elhalasztásának bejelentését vasárnapra várják. Talán saját kormányának szempontjából ez a legracionálisabb döntés:

 

az előrejelzések szerint a kialkudott brexit-megállapodás nem kapott volna bizalmat a brit parlament alsóházában a keddi szavazáson, több miniszter pedig amiatt aggódik, hogy a szavazás elvesztése akár a kormány bukásához is vezethetne. 

 

A Sunday Times ezért úgy tudja, May Brüsszelbe repül, hogy az utolsó pillanatban módosítson a tervezeten. Ezzel a célja nyilvánvalóan a parlamenti többség elérése. Theresa May szóvivője pénteken még úgy nyilatkozott, a szavazásra sor kerül az eredeti időpontban. A miniszterelnök sokszor kiállt saját megállapodása mellett, mely továbbra is szoros kapcsolatokat biztosít az Európai Unióval: szerinte a megállapodás alternatívája csak egy fájdalmas, „no-deal” brexit lehetne, már ha egyáltalán sor kerülne a kilépésre.

 

Egy miniszter a Sunday Timesnak úgy nyilatkozott: kilépne a kormányból, ha a szavazásra jövő kedden sor kerülne. Legalább két további brexit-párti miniszter, és két, a szavazásokkor a pártegységért felelős tisztségviselő is belengette lemondását. Más miniszterek, így David Lidington kabinetirodát vezető miniszter, és David Gauke igazságügyi iniszter egy második brexit-népszavazás levezénylését szeretnék.

 

Nagy-Britannia a tervek szerint 2019. március 29-én hagyná el az Európai Uniót, mivel 2016 júniusában egy népszavazáson a szavazók 52%-a a kilépés mellett döntött. Korábban sokan megkérdőjelezték Theresa May alkalmasságát a brexit-folyamat levezénylésére, mivel a népszavazás kampányában ő maga is a maradáspártiak táborát erősítette. 

 

A brexitről az Azonnali is részletesen beszámol: ha szeretnél eligazodni a brit kilépés szakkifejezéseinek kacifántos világában, ide kattints, ha pedig a témáról szóló összes hírünket szeretnéd böngészni, akkor ide.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sőt, a leszállított mennyiség akár ennek a duplája is lehet, ha a Bizottság lehívja a német gyártóval kötött szerződésben szereplő másik 900 millió adag vakcinára szóló opciót is.

2018-ban, amikor az akkor még LMP-pártelnök épphogy csak elveszítette a választást, a Jobbik még 8,5 százalékot szerzett – most azonban szerintük már megérdemli Szél a Jobbik támogatását.

Az emberi jogi szervezet szerint Putyinék arra használták fel a korábbi döntésüket, ami elvette Navalnijtól ezt a státuszt, hogy e mögé bújva „megpróbálják meggyilkolni” a politikust.

Azonban Belaruszban nem lehet majd levélben szavazni, mert azzal Lukasenka szerint visszaélnének az amerikaiak és elpusztítanák az országát.

Két újságírólány is azzal vádolja Wolfgang Fellnert, az egyik legolvasottabb osztrák bulvárnapilap kiadóját, hogy szexuálisan molesztálta őket.

Az egyetem Neptun rendszeréből származó, angol nyelvű és külföldi hallgatóknak szánt levelek szerint a biztonságos vizsgázás egyetlen módja az oltás, ezért mindenkit buzdítanak az oltásra.

Egy momentumos politikus vetette fel a határrevíziót, pontosabban inkább egy területcserét Szlovákiával. A nógrádi Horváth Ferenc az Azonnalinak elmondta, miért akarja újra magyar kézben
tudni a somoskői várat.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

Twitter megosztás Google+ megosztás