+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2018. december 9. vasárnap, 08:45
Inkább Brüsszelbe repül, hogy a rendkívül népszerűtlen brexit-tervezeten még az utolsó pillanatban módosítson.

Elhalaszthatja Theresa May brit miniszterelnök a kormány rendkívül népszerűtlen brexit-megállapodásáról szóló parlamenti szavazását – írja a Reuters. A Sunday Times brit lap információi szerint a brit kormányfő emellett a jövő héten Brüsszelbe utazna, hogy az Európai Uniótól jobb feltételeket alkudjon ki.

 

A lap több tanácsadót és minisztert is idézett, akik a szavazás elhalasztásának bejelentését vasárnapra várják. Talán saját kormányának szempontjából ez a legracionálisabb döntés:

 

az előrejelzések szerint a kialkudott brexit-megállapodás nem kapott volna bizalmat a brit parlament alsóházában a keddi szavazáson, több miniszter pedig amiatt aggódik, hogy a szavazás elvesztése akár a kormány bukásához is vezethetne. 

 

A Sunday Times ezért úgy tudja, May Brüsszelbe repül, hogy az utolsó pillanatban módosítson a tervezeten. Ezzel a célja nyilvánvalóan a parlamenti többség elérése. Theresa May szóvivője pénteken még úgy nyilatkozott, a szavazásra sor kerül az eredeti időpontban. A miniszterelnök sokszor kiállt saját megállapodása mellett, mely továbbra is szoros kapcsolatokat biztosít az Európai Unióval: szerinte a megállapodás alternatívája csak egy fájdalmas, „no-deal” brexit lehetne, már ha egyáltalán sor kerülne a kilépésre.

 

Egy miniszter a Sunday Timesnak úgy nyilatkozott: kilépne a kormányból, ha a szavazásra jövő kedden sor kerülne. Legalább két további brexit-párti miniszter, és két, a szavazásokkor a pártegységért felelős tisztségviselő is belengette lemondását. Más miniszterek, így David Lidington kabinetirodát vezető miniszter, és David Gauke igazságügyi iniszter egy második brexit-népszavazás levezénylését szeretnék.

 

Nagy-Britannia a tervek szerint 2019. március 29-én hagyná el az Európai Uniót, mivel 2016 júniusában egy népszavazáson a szavazók 52%-a a kilépés mellett döntött. Korábban sokan megkérdőjelezték Theresa May alkalmasságát a brexit-folyamat levezénylésére, mivel a népszavazás kampányában ő maga is a maradáspártiak táborát erősítette. 

 

A brexitről az Azonnali is részletesen beszámol: ha szeretnél eligazodni a brit kilépés szakkifejezéseinek kacifántos világában, ide kattints, ha pedig a témáról szóló összes hírünket szeretnéd böngészni, akkor ide.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az UEFA nyilvános adatokból kijött statisztikái 3,3 millió forintról beszélnek ezzel szemben. De kinek van igaza?

Egy sokác népdallal mutatjuk meg, mennyire örülünk nektek!

Ez még nem dőlt el, mert attól függ, milyen kimenetellel járnak a most beindult folyamatok. Horváth Csaba Barnabás nézi végig a lehetséges visszatekintéseket.

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás