May elhalaszthatja a brexitről szóló parlamenti szavazást

Szerző: Illés Gergő
2018.12.09. 08:45

Inkább Brüsszelbe repül, hogy a rendkívül népszerűtlen brexit-tervezeten még az utolsó pillanatban módosítson.

May elhalaszthatja a brexitről szóló parlamenti szavazást

Elhalaszthatja Theresa May brit miniszterelnök a kormány rendkívül népszerűtlen brexit-megállapodásáról szóló parlamenti szavazását – írja a Reuters. A Sunday Times brit lap információi szerint a brit kormányfő emellett a jövő héten Brüsszelbe utazna, hogy az Európai Uniótól jobb feltételeket alkudjon ki.

A lap több tanácsadót és minisztert is idézett, akik a szavazás elhalasztásának bejelentését vasárnapra várják. Talán saját kormányának szempontjából ez a legracionálisabb döntés:

az előrejelzések szerint a kialkudott brexit-megállapodás nem kapott volna bizalmat a brit parlament alsóházában a keddi szavazáson, több miniszter pedig amiatt aggódik, hogy a szavazás elvesztése akár a kormány bukásához is vezethetne. 

A Sunday Times ezért úgy tudja, May Brüsszelbe repül, hogy az utolsó pillanatban módosítson a tervezeten. Ezzel a célja nyilvánvalóan a parlamenti többség elérése. Theresa May szóvivője pénteken még úgy nyilatkozott, a szavazásra sor kerül az eredeti időpontban. A miniszterelnök sokszor kiállt saját megállapodása mellett, mely továbbra is szoros kapcsolatokat biztosít az Európai Unióval: szerinte a megállapodás alternatívája csak egy fájdalmas, „no-deal” brexit lehetne, már ha egyáltalán sor kerülne a kilépésre.

Egy miniszter a Sunday Timesnak úgy nyilatkozott: kilépne a kormányból, ha a szavazásra jövő kedden sor kerülne. Legalább két további brexit-párti miniszter, és két, a szavazásokkor a pártegységért felelős tisztségviselő is belengette lemondását. Más miniszterek, így David Lidington kabinetirodát vezető miniszter, és David Gauke igazságügyi iniszter egy második brexit-népszavazás levezénylését szeretnék.

Nagy-Britannia a tervek szerint 2019. március 29-én hagyná el az Európai Uniót, mivel 2016 júniusában egy népszavazáson a szavazók 52%-a a kilépés mellett döntött. Korábban sokan megkérdőjelezték Theresa May alkalmasságát a brexit-folyamat levezénylésére, mivel a népszavazás kampányában ő maga is a maradáspártiak táborát erősítette. 

A brexitről az Azonnali is részletesen beszámol: ha szeretnél eligazodni a brit kilépés szakkifejezéseinek kacifántos világában, ide kattints, ha pedig a témáról szóló összes hírünket szeretnéd böngészni, akkor ide.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek