+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. július 25. csütörtök, 08:17
Jó, már a leadben elspoilerezzük: az volt a baja a brit sajtónak, hogy gratulált Orbán Viktor választási győzelméhez.

Most, hogy kiderült, tényleg Boris Johnson lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, érdemes kicsit visszatekinteni az időben mondjuk 2018 áprilisára, amikor is két dolog történt:

 

1. Magyarországon harmadik nekifutásra is kétharmadot szerzett a Fidesz-KDNP, és megszülethetett a negyedik Orbán-kormány.

 

2. Nagy-Britannia külügyminisztere gratulált Orbán Viktornak az újabb győzelemért, ami miatt a brit sajtó rá is húzta a vizes lepedőt.

 

A második pont azért érdekes, mert ez a külügyminiszter Boris Johnson volt, aki Twitteren az elsők közt gratulált Orbánnak: „Örömmel várjuk a további közös munkát magyar barátainkkal, hogy szorosabbá tegyük jó viszonyunkat” – áll az üzenetben.

 

A brexit ellen kiálló politikusok akkor szinte egy emberként jelezték Johnson felé, hogy ez a gratuláció nagyon nem volt jó ötlet, a munkáspárti Peter Kyle például azt emelte ki, hogy

 

úgy tűnik, nincs olyan autoriter vezető, akivel Johnson ne barátkozna a brexit-álma üldözése közben, és Orbán Viktor csak a következő ebben a sorban.

 

Johnson gratulációja már csak azért sem tűnt túl jó dobásnak, mert nem sokkal később jött ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése, ami Orbán idegennyűlölő retorikáját, a szabad sajtó eltiprását vagy az átláthatatlan kampányfinanszírozást emelte ki a magyar válsztásokról.

 

Az új brit miniszterelnök végül persze nem ezért, de 2018 júliusában lemondott, mert nem volt elégedett Theresa May „puha brexit” tervével. Azóta már látjuk, hogy bejöttek a számításai, hiszen May nem tudta átvinni a kilépési terveit, és bár arról továbbra sincs senkifek fogalma, Johnson pontosan hogy tervezi kiléptetni Nagy-Britanniát az EU-ból, az már biztos, hogy Orbán Viktoréknak lett egy magas rangú barátja.

 

A barátság azért is érdekes, mert Orbán Viktor 2016-ban még saját aláírásával ellátott egészoldalas hirdetésben üzent a briteknek a Daily Mailben, akkor ő még kifejezetten a kilépés ellen kampányolt. „A döntés az önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszke arra, hogy önök mellett állhat az Európai Unió tagjaként” – állt a magyar kormány hirdetésében. 

 

A történet maradékát ismerjük: végül a kilépésre szavaztak többen némileg vitatott megítélésű kampány után. Az eredmény miatt David Cameron miniszterelnök azonnal lemondott, hogy átadja a helyét Theresa Maynek, aki idén nyáron mondott le.

 

FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az EU-támogatások területalapú elosztása körül kialakult politikai botránynak az első áldozatai nem is a települések lehetnek, hanem az eddig biztos befutónak számító győri fideszes jelölt, Dézsi Csaba András.

Számos, hagyományosan kapitalista ország lakosságának többsége igennel válaszol erre a kérdésre egy friss felmérés szerint. Mutatjuk a kutatás eredményeit!

A salgótarjáni fideszes közeli fotókat tett ki a Facebookra egy halálos balesetet szenvedő fiatal lány vérző holttestéről.

Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt.

„Malájzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

A listára kerüléshez nem csak az kellett, hogy jó hely legyen az úticél, hanem az is, hogy ne kelljen túl sok pénzt költeni rá.

Bár az új stadionok kihasználtsága sokszor tragikus, nagyon úgy tűnik, tényleg nem tettek rosszat az érdeklődésnek.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás