Ki nem találnád, mivel támadták Boris Johnsont tavaly áprilisban!

Szerző: Fekő Ádám
2019.07.25. 08:17

Jó, már a leadben elspoilerezzük: az volt a baja a brit sajtónak, hogy gratulált Orbán Viktor választási győzelméhez.

Ki nem találnád, mivel támadták Boris Johnsont tavaly áprilisban!

Most, hogy kiderült, tényleg Boris Johnson lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke, érdemes kicsit visszatekinteni az időben mondjuk 2018 áprilisára, amikor is két dolog történt:

1. Magyarországon harmadik nekifutásra is kétharmadot szerzett a Fidesz-KDNP, és megszülethetett a negyedik Orbán-kormány.

2. Nagy-Britannia külügyminisztere gratulált Orbán Viktornak az újabb győzelemért, ami miatt a brit sajtó rá is húzta a vizes lepedőt.

A második pont azért érdekes, mert ez a külügyminiszter Boris Johnson volt, aki Twitteren az elsők közt gratulált Orbánnak: „Örömmel várjuk a további közös munkát magyar barátainkkal, hogy szorosabbá tegyük jó viszonyunkat” – áll az üzenetben.

A brexit ellen kiálló politikusok akkor szinte egy emberként jelezték Johnson felé, hogy ez a gratuláció nagyon nem volt jó ötlet, a munkáspárti Peter Kyle például azt emelte ki, hogy

úgy tűnik, nincs olyan autoriter vezető, akivel Johnson ne barátkozna a brexit-álma üldözése közben, és Orbán Viktor csak a következő ebben a sorban.

Johnson gratulációja már csak azért sem tűnt túl jó dobásnak, mert nem sokkal később jött ki az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése, ami Orbán idegennyűlölő retorikáját, a szabad sajtó eltiprását vagy az átláthatatlan kampányfinanszírozást emelte ki a magyar válsztásokról.

Az új brit miniszterelnök végül persze nem ezért, de 2018 júliusában lemondott, mert nem volt elégedett Theresa May „puha brexit” tervével. Azóta már látjuk, hogy bejöttek a számításai, hiszen May nem tudta átvinni a kilépési terveit, és bár arról továbbra sincs senkifek fogalma, Johnson pontosan hogy tervezi kiléptetni Nagy-Britanniát az EU-ból, az már biztos, hogy Orbán Viktoréknak lett egy magas rangú barátja.

A barátság azért is érdekes, mert Orbán Viktor 2016-ban még saját aláírásával ellátott egészoldalas hirdetésben üzent a briteknek a Daily Mailben, akkor ő még kifejezetten a kilépés ellen kampányolt. „A döntés az önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszke arra, hogy önök mellett állhat az Európai Unió tagjaként” – állt a magyar kormány hirdetésében. 

A történet maradékát ismerjük: végül a kilépésre szavaztak többen némileg vitatott megítélésű kampány után. Az eredmény miatt David Cameron miniszterelnök azonnal lemondott, hogy átadja a helyét Theresa Maynek, aki idén nyáron mondott le.

FOTÓ: Boris Johnson / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek