+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Montenegró és Szerbia mellett több afrikai és ázsiai ország előtt is megnyithatja külső határait az Európai Unió július elsejétől azt követően, hogy a koronavírus miatt utazási korlátozásokat kellett bevezetni az elmúlt hónapokban – derül ki a Politico hétfői hírleveléből. Mint írják, a végső, még továbbra is tárgyalás alatt álló listán tizenöt ország szerepel, ezekre még az uniós tagországoknak hétfőn ismét rá kell bólintania.

 

Az alábbi országok előtt nyílhatnak meg az unió határai a jelen állás szerint:

 

Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay és Kína.

 

Ugyanakkor a Politico által látott listán Kína csak csillaggal a neve mellett szerepel, ugyanis nekik garantálniuk kell a kölcsönösséget, vagyis azt, hogy ha az unió kinyitja határait a kínai állampolgárok előtt, ők ugyanúgy nyitnak az uniós látogatók felé.

 

A lista egyébként azoknak az országoknak a nevét tartalmazza, amelyek akkor is látogathatóak, ha az utazás „nem elengedhetetlen”. Azoknak az országoknak a köre ugyanis szélesebb lesz, amelyek „elengedhetetlen” okból utahnának az EU-ba. Elengedhetetlen indoknak számíthat például az idénymunka vagy éppen az, ha valaki diplomata vagy védelmet keres.

 

Egyébként azt, hogy mely országok szerepelhetnek a listán, a járványügyi adatok dönthetik el. Konkrétan az, hogy a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta-e az uniós átlagot az elmúlt két hétben, illetve az is, hogy az adott ország hogyan kezelte a koronavírust.
Vagyis a jelenleg igen kedvezőtlen járványügyi adatok miatt nem szerepel a listán az Egyesült Államok, Brazília, India, de Oroszország sem, erről korábban már itt is írtunk részletesebben. Egyébként a Worldometers vasárnapi adatai szerint továbbra is az említett négy országban regisztrálták még vasárnap is a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet.

 

FOTÓ: Chad Davis / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormány elveszi a várostól a Samsung-gyár által fizetett iparűzésiadó-bevételt. Megkérdeztünk néhány gödit, mit szólnak ehhez. Videó!

Zoran Zaev egy beszélgetésrészlet alapján úgy tűnik, többre tartja magát, mint nyolcmillió euró, ráadásul a saját pártját is ő finanszírozza.

Andrzej Dudának nagyon nem tetszett egy lengyel bulvárlap róla szóló cikke, most a német nagykövettől követelik a kiadóvállalat megregulázását.

Legalábbis miután az ügyből felháborodás lett, állítják: a bizottsági elnök csak személyes minőségében akarta megtolni a HDZ kampányát.

Továbbra sem kell létező e-mail cím a kitöltéshez.

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás