Íme a 15 ország, amely előtt az EU megnyithatja külső határait júliustól

Szerző: Hutter Marianna
2020.06.29. 08:53

A listán szerepelnek európai, nem uniós tagországok is.

Íme a 15 ország, amely előtt az EU megnyithatja külső határait júliustól

Montenegró és Szerbia mellett több afrikai és ázsiai ország előtt is megnyithatja külső határait az Európai Unió július elsejétől azt követően, hogy a koronavírus miatt utazási korlátozásokat kellett bevezetni az elmúlt hónapokban – derül ki a Politico hétfői hírleveléből. Mint írják, a végső, még továbbra is tárgyalás alatt álló listán tizenöt ország szerepel, ezekre még az uniós tagországoknak hétfőn ismét rá kell bólintania.

Az alábbi országok előtt nyílhatnak meg az unió határai a jelen állás szerint:

Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay és Kína.

Ugyanakkor a Politico által látott listán Kína csak csillaggal a neve mellett szerepel, ugyanis nekik garantálniuk kell a kölcsönösséget, vagyis azt, hogy ha az unió kinyitja határait a kínai állampolgárok előtt, ők ugyanúgy nyitnak az uniós látogatók felé.

A lista egyébként azoknak az országoknak a nevét tartalmazza, amelyek akkor is látogathatóak, ha az utazás „nem elengedhetetlen”. Azoknak az országoknak a köre ugyanis szélesebb lesz, amelyek „elengedhetetlen” okból utahnának az EU-ba. Elengedhetetlen indoknak számíthat például az idénymunka vagy éppen az, ha valaki diplomata vagy védelmet keres.

Egyébként azt, hogy mely országok szerepelhetnek a listán, a járványügyi adatok dönthetik el. Konkrétan az, hogy a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta-e az uniós átlagot az elmúlt két hétben, illetve az is, hogy az adott ország hogyan kezelte a koronavírust.
Vagyis a jelenleg igen kedvezőtlen járványügyi adatok miatt nem szerepel a listán az Egyesült Államok, Brazília, India, de Oroszország sem, erről korábban már itt is írtunk részletesebben. Egyébként a Worldometers vasárnapi adatai szerint továbbra is az említett négy országban regisztrálták még vasárnap is a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet.

FOTÓ: Chad Davis / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek