+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Montenegró és Szerbia mellett több afrikai és ázsiai ország előtt is megnyithatja külső határait az Európai Unió július elsejétől azt követően, hogy a koronavírus miatt utazási korlátozásokat kellett bevezetni az elmúlt hónapokban – derül ki a Politico hétfői hírleveléből. Mint írják, a végső, még továbbra is tárgyalás alatt álló listán tizenöt ország szerepel, ezekre még az uniós tagországoknak hétfőn ismét rá kell bólintania.

 

Az alábbi országok előtt nyílhatnak meg az unió határai a jelen állás szerint:

 

Algéria, Ausztrália, Kanada, Grúzia, Japán, Montenegró, Marokkó, Új-Zéland, Ruanda, Szerbia, Dél-Korea, Thaiföld, Tunézia, Uruguay és Kína.

 

Ugyanakkor a Politico által látott listán Kína csak csillaggal a neve mellett szerepel, ugyanis nekik garantálniuk kell a kölcsönösséget, vagyis azt, hogy ha az unió kinyitja határait a kínai állampolgárok előtt, ők ugyanúgy nyitnak az uniós látogatók felé.

 

A lista egyébként azoknak az országoknak a nevét tartalmazza, amelyek akkor is látogathatóak, ha az utazás „nem elengedhetetlen”. Azoknak az országoknak a köre ugyanis szélesebb lesz, amelyek „elengedhetetlen” okból utahnának az EU-ba. Elengedhetetlen indoknak számíthat például az idénymunka vagy éppen az, ha valaki diplomata vagy védelmet keres.

 

Egyébként azt, hogy mely országok szerepelhetnek a listán, a járványügyi adatok dönthetik el. Konkrétan az, hogy a százezer lakosra jutó fertőzöttek száma meghaladta-e az uniós átlagot az elmúlt két hétben, illetve az is, hogy az adott ország hogyan kezelte a koronavírust.
Vagyis a jelenleg igen kedvezőtlen járványügyi adatok miatt nem szerepel a listán az Egyesült Államok, Brazília, India, de Oroszország sem, erről korábban már itt is írtunk részletesebben. Egyébként a Worldometers vasárnapi adatai szerint továbbra is az említett négy országban regisztrálták még vasárnap is a legtöbb új koronavírus-fertőzöttet.

 

FOTÓ: Chad Davis / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás