+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Hutter Marianna
2020. március 19. csütörtök, 12:36
Mehet a levesbe az idei gazdasági növekedés, Gulyás Gergely már recesszióról beszél, viszont hozzátette: a védekezéshez a kormánynak elegendő pénze van, soha ennyi tartaléka nem volt még ugyanis a magyar költségvetésnek, mint idén. A munkanélküliség viszont megugorhat.

Jelentős munkanélküliséggel és potenciális recesszióval számol a kormány az idei évre – többek között erről is beszélt a koronavírus kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

 

Gazdaság:

 

Gulyás optimista volt azzal kapcsolatban, hogy a magyar állam tartalékai elegek lesznek a járvány elleni harcra: elmondása szerint tavaly

 

rekordnagyságú, 492 milliárd forintos tartaléka volt a magyar költségvetésnek, ez „bőven elegendő a védekezéshez”,

 

utána pedig a forrásokat munkahelyfenntartásra, támogatásra és gazdaságélénkítésre is kell fordítani.

 

Addig viszont nagy terheket ró a magyar nemzetgazdaságra a vírus elleni küzdelem, a miniszter elmondása szerint hetente 140-160 milliárdos veszteséget könyvel el azzal a magyar költségvetés, hogy a boltok és üzletek csak korlátozottan tarthatnak nyitva. A miniszter elmondta, most „mentik a menthetőt”, hogy a legkisebb gazdasági leépülés következzen csak be a válság után.

 

Viszont a kormány által előzetesen számolt 3,5-4 százalékos növekedési rátát szinte lehetetlen lesz fenntartani: a kereskedelmi szektor bezárása egy hónapban körülbelül 1,1 százalékos gazdasági csökkenést jelent, az autóipar teljes leállása körülbelül 0,4 százaléknyi mínuszt könyvelhetne el,

 

tehát csak ezen két szektor leállása másfél százalékponttal mérsékli a növekedést.

 

Később újságírói kérdésre hozzátette: „minden helyzetet megvizsgálunk, de a költségvetés teljesítőképességének nemhogy határai vannak, hanem azt becsülgetjük, hogy mekkora lesz a recesszió”.

 

A miniszter szerint számolni kell a munkanélküliség hirtelen megugrásával is: egyelőre nincsenek hivatalos adatok ennek alakulásáról, de a miniszter elmondta, több százezres nagyságrendű munkanélküliséggel számolnak, a kérdés csak az, hogy ez hány százezres lesz.

 

„Azt, ami a magyar gazdaságot eddig jellemezte, hogy munkaerőhiány van, nem fog fennállni” – mondta el.

 

Ezzel kapcsolatban hozzátette: a kormányzati szektorban nem terveznek elbocsájtásokat. Ellenben nem is szeretnének elbocsájtási moratóriumot hirdetni a magánszektor számára, hiszen ebben az esetben egy sor vállalkozás már másnap csődbe menne. Viszont a miniszter úgy gondolja, hogyha helyreáll a rend, akkor sem lesz majd szükség a magyar gazdaságszerkezet gyökeres átalakítására.

 

Kérdésre azt mondta: ahol valaki nem érzi feltétlenül szükségét annak, hogy fejezze be a munkát, az dolgozzon, különben az ország lesz nagyon nagy bajban.

 

Bankszektor:

 

A lényeg, hogy az állam a jegybankkal egyeztetve intézkedjen, valamint, hogy a kis- és középvállalkozások pénzbőségét biztosítsa: ezt a miniszter szerint akár hitelekkel vagy közvetlen támogatásokkal is szeretnék elérni. A most szinte teljesen leálló gazdasági szektorok – például a turizmus vagy a vendéglátóipar – szerdán Orbán Viktor által bejelentett járulékcsökkentései „jelentős, százmilliárdokban mérhető” terhet jelentenek a magyar költségvetésnek, de a kormányintézkedések azt szolgálják, hogy a munkahelyek hosszú távon is megmaradjanak ezekben a szektorokban. Mindenesetre Gulyás szerint még kérdéses, hogy az intézkedést később ki kell-e bővíteni más szektorokkal.

 

A járulékcsökkentésekkel ellentétben a hitelezési moratórium viszont nem az államnak, hanem a bankszektornak jelent majd terheket, de a miniszter szerint

 

miután a szektornak tavaly több százmilliárdos nyeresége volt, itt az ideje, hogy idén a bankok is komoly terheket vállaljanak magukra.

 

Elmondta: aki szeretne élni a hitelezési moratóriummal, annak nem kell semmit tennie, ha „nem tesz semmit” akkor ez esetében év végéig automatikusan aktiválódik.

 

A kancelláriaminiszter viszont azt felháborítónak nevezte, hogy egyes bankok a babaváró hitelprogramot leállították, a bankfelügyeleti szervek pedig esetükben haladéktalanul megteszik a szükséges lépéseket és bírságolni fognak, ha kell.

 

Áruhiány:

 

Gulyás szerint gyógyszerhiány egyelőre nem áll fenn, inkább arról lehet beszélni, hogy néhány készítmény egyes patikákban nem kapható. Ez elsősorban szerinte a tranzitforgalom akadozásának betudható, de ez az akadály már megszűnt: így ha a tranzit folyamatos, szerinte szállítási okokból semmilyen készlethiány nem fog előállni. Az viszont megtörténhet, hogy egyes készítmények nem a tranzit miatt, hanem a fokozott igény miatt fogynak el.

 

Hozzátette, emiatt indokolt lehet bevezetni egyes készítményeknél valamiféle korlátozást.

 

Ugyanilyen korlátozásra viszont élelmiszerek esetében Gulyás szerint nincs szükség.

 

Egészségügy:

 

A háziorvosok már jelezték, hogy problémát jelent, hogy az államtől nem elegendő és nem megfelelő minőségű maszkokat kapnak: egyelőre a háziorvosok három sebészeti maszkot kaptak csupán, ami 3x40 perc tevékenységhez elegendő. Ezzel kapcsolatban Gulyás újságírói kérdésre elmondta: prioritás az egészségügyi dolgozók számára a maszkok szolgáltatása, az a 120 ezres, Hamburgból érkező készlet, amelyet viszont a miniszter még a múlt héten helyezett kilátásba, még mindig nem érkezett meg.

 

Ellenben a kormány azzal számol, hogy néhány napon belül Kínából egy, a jelenlegi készleteket jelenlegi készleteket jelentősen meghaladó maszkszállítmányt kap majd: kérdésre kifejtette, ez még az egymilliósnál is jóval nagyobb nagyságrendet jelent, egyelőre viszont az igazán sokat védő, FFP3 típusú maszkokból van a legkevesebb, körülbelül 13 ezer darab, míg a még szintén hatékony, FFP2-es típusból 79 ezer áll rendelkezésre.

 

Ezeket először a legnagyobb veszélynek kitett egészségügyi dolgozók kaphatják meg:

 

először azok az orvosok, akik közvetlenül koronavírusos betegekkel dolgoznak, őket követik a háziorvosok, a fogorvosok, majd a patikusokra, gyógyszerészekre is sor kerül.

 

Gulyás hozzátette, még a legkisebb védelmet nyújtó, sima sebészeti maszk is körülbelül 80 százalékos védelmet nyújt, de egy FFP3 típusú már csak 2-3 százalékot enged át. Egyelőre viszont az orvosok is kizárólag az államra támaszkodhatnak, hiszen a piacról ők maguk nem igazán tudnak már maszkokhoz jutni, mondta.

 

Arra azonban Gulyás sem tudott egyelőre válaszolni, hogy a válság meddig tarthat ki, nem is akarnak vágyakat és reményeket kelteni. Elmondta, mortalitása a betegségnek 50 év alatt gyakorlatilag nincs, de 60 év alatt is nehezen kimutatható, inkább 75-80 év fölöttiek a veszélyeztetettek. Így szerinte el kell húzni az időt annak érdekében, hogy a járvány az egészségügyi kapacitásokon belül maradjon.

 

Ellenzék: 

 

Megkérdezték Gulyás Gergelyt arról az Azonnalin csütörtök délelőtt megjelent cikkről is, melyben a Momentum gazdasági szakpolitikusai, Prinz Dániel és Iker Áron arról írnak, a kormány „lassan és gyengén” válaszolt a gazdasági kérdésekben. Gulyás erre válaszolva kifejtette, nem akar az ellenzékkel foglalkozni, majd mégis elkezdett az ellenzékkel foglalkozni. Szerinte a válsághelyzet után majd érdemes lesz visszanézni az ellenzéki javaslatokat és mérlegelni, ugyanis ezek közül egyesek kifejezetten ártalmasak lettek volna az ország részére.

 

Jelen helyzetben azt ítélte meg a legfontosabbnak, hogy az ellenzék adja meg a kormánynak a válsághelyzetben szükséges négyötödös támogatást,

 

ezen túlmenően az ellenzéki magatartással nem akart foglalkozni. Majd mégis foglalkozott, mert kifejtette:

 

háromféle ellenzéki magatartást látott, voltak néhányan, akik hasznosan és konstruktívan működtek, a második csoport „a vírusnak drukkol”, a harmadik pedig azon szomorkodik, hogy külföldi volt az első megbetegedett. Utóbbi alatt Donáth Annát, a Momentum EP-képviselőjét érthette Gulyás, aki az ATV-ben nemrég azt mondta: „ilyen nincs, hogy ekkora szerencséje legyen Orbán Viktornak, hogy nem olasz diák vagy egy magyar állampolgár az első fertőzött”. 

 

Donáth Gulyás sajtótájékoztatóját követően Facebookon ment neki a miniszternek, lemondásra szólítva fel őt a sajtótájékoztatón tett szavai miatt.

 

Kijárási tilalom:

 

Egyelőre a kormány nem tartja indokoltnak a lakhelyelhagyási korlátozás vagy tilalom bevezetését,

 

ezt attól teszik függővé, hogy hogyan alakul a fertőzések száma és a terjedés gyorsasága. Gulyás szerint egy ilyen intézkedést jó lenne elkerülni, de ki tudja, hogy egy-két-három hét múlva nem lesz-e rá szükség.

 

Forint:

 

A minisztert kérdezték az elszálló forintról is (csütörtökön délben már közel 357,7 forint volt egy euró), ám ő az ilyenkor szokásos kormányzati választ adta: az árfolyam a jegybank hatáskörébe tartozik, a jegybank majd dönt.

 

Pintér Sándor:

 

A koronavírusos marokkói miniszterrel kezet fogó Pintért azért engedték ki két negatív koronavírus-teszt után, a 14 nap letelte előtt a karanténból, mert „az operatív törzset irányítani kell”.

 

BORÍTÓKÉP: Mónus Márton / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás