+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Hutter Marianna
2020. március 19. csütörtök, 12:36
Mehet a levesbe az idei gazdasági növekedés, Gulyás Gergely már recesszióról beszél, viszont hozzátette: a védekezéshez a kormánynak elegendő pénze van, soha ennyi tartaléka nem volt még ugyanis a magyar költségvetésnek, mint idén. A munkanélküliség viszont megugorhat.

Jelentős munkanélküliséggel és potenciális recesszióval számol a kormány az idei évre – többek között erről is beszélt a koronavírus kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

 

Gazdaság:

 

Gulyás optimista volt azzal kapcsolatban, hogy a magyar állam tartalékai elegek lesznek a járvány elleni harcra: elmondása szerint tavaly

 

rekordnagyságú, 492 milliárd forintos tartaléka volt a magyar költségvetésnek, ez „bőven elegendő a védekezéshez”,

 

utána pedig a forrásokat munkahelyfenntartásra, támogatásra és gazdaságélénkítésre is kell fordítani.

 

Addig viszont nagy terheket ró a magyar nemzetgazdaságra a vírus elleni küzdelem, a miniszter elmondása szerint hetente 140-160 milliárdos veszteséget könyvel el azzal a magyar költségvetés, hogy a boltok és üzletek csak korlátozottan tarthatnak nyitva. A miniszter elmondta, most „mentik a menthetőt”, hogy a legkisebb gazdasági leépülés következzen csak be a válság után.

 

Viszont a kormány által előzetesen számolt 3,5-4 százalékos növekedési rátát szinte lehetetlen lesz fenntartani: a kereskedelmi szektor bezárása egy hónapban körülbelül 1,1 százalékos gazdasági csökkenést jelent, az autóipar teljes leállása körülbelül 0,4 százaléknyi mínuszt könyvelhetne el,

 

tehát csak ezen két szektor leállása másfél százalékponttal mérsékli a növekedést.

 

Később újságírói kérdésre hozzátette: „minden helyzetet megvizsgálunk, de a költségvetés teljesítőképességének nemhogy határai vannak, hanem azt becsülgetjük, hogy mekkora lesz a recesszió”.

 

A miniszter szerint számolni kell a munkanélküliség hirtelen megugrásával is: egyelőre nincsenek hivatalos adatok ennek alakulásáról, de a miniszter elmondta, több százezres nagyságrendű munkanélküliséggel számolnak, a kérdés csak az, hogy ez hány százezres lesz.

 

„Azt, ami a magyar gazdaságot eddig jellemezte, hogy munkaerőhiány van, nem fog fennállni” – mondta el.

 

Ezzel kapcsolatban hozzátette: a kormányzati szektorban nem terveznek elbocsájtásokat. Ellenben nem is szeretnének elbocsájtási moratóriumot hirdetni a magánszektor számára, hiszen ebben az esetben egy sor vállalkozás már másnap csődbe menne. Viszont a miniszter úgy gondolja, hogyha helyreáll a rend, akkor sem lesz majd szükség a magyar gazdaságszerkezet gyökeres átalakítására.

 

Kérdésre azt mondta: ahol valaki nem érzi feltétlenül szükségét annak, hogy fejezze be a munkát, az dolgozzon, különben az ország lesz nagyon nagy bajban.

 

Bankszektor:

 

A lényeg, hogy az állam a jegybankkal egyeztetve intézkedjen, valamint, hogy a kis- és középvállalkozások pénzbőségét biztosítsa: ezt a miniszter szerint akár hitelekkel vagy közvetlen támogatásokkal is szeretnék elérni. A most szinte teljesen leálló gazdasági szektorok – például a turizmus vagy a vendéglátóipar – szerdán Orbán Viktor által bejelentett járulékcsökkentései „jelentős, százmilliárdokban mérhető” terhet jelentenek a magyar költségvetésnek, de a kormányintézkedések azt szolgálják, hogy a munkahelyek hosszú távon is megmaradjanak ezekben a szektorokban. Mindenesetre Gulyás szerint még kérdéses, hogy az intézkedést később ki kell-e bővíteni más szektorokkal.

 

A járulékcsökkentésekkel ellentétben a hitelezési moratórium viszont nem az államnak, hanem a bankszektornak jelent majd terheket, de a miniszter szerint

 

miután a szektornak tavaly több százmilliárdos nyeresége volt, itt az ideje, hogy idén a bankok is komoly terheket vállaljanak magukra.

 

Elmondta: aki szeretne élni a hitelezési moratóriummal, annak nem kell semmit tennie, ha „nem tesz semmit” akkor ez esetében év végéig automatikusan aktiválódik.

 

A kancelláriaminiszter viszont azt felháborítónak nevezte, hogy egyes bankok a babaváró hitelprogramot leállították, a bankfelügyeleti szervek pedig esetükben haladéktalanul megteszik a szükséges lépéseket és bírságolni fognak, ha kell.

 

Áruhiány:

 

Gulyás szerint gyógyszerhiány egyelőre nem áll fenn, inkább arról lehet beszélni, hogy néhány készítmény egyes patikákban nem kapható. Ez elsősorban szerinte a tranzitforgalom akadozásának betudható, de ez az akadály már megszűnt: így ha a tranzit folyamatos, szerinte szállítási okokból semmilyen készlethiány nem fog előállni. Az viszont megtörténhet, hogy egyes készítmények nem a tranzit miatt, hanem a fokozott igény miatt fogynak el.

 

Hozzátette, emiatt indokolt lehet bevezetni egyes készítményeknél valamiféle korlátozást.

 

Ugyanilyen korlátozásra viszont élelmiszerek esetében Gulyás szerint nincs szükség.

 

Egészségügy:

 

A háziorvosok már jelezték, hogy problémát jelent, hogy az államtől nem elegendő és nem megfelelő minőségű maszkokat kapnak: egyelőre a háziorvosok három sebészeti maszkot kaptak csupán, ami 3x40 perc tevékenységhez elegendő. Ezzel kapcsolatban Gulyás újságírói kérdésre elmondta: prioritás az egészségügyi dolgozók számára a maszkok szolgáltatása, az a 120 ezres, Hamburgból érkező készlet, amelyet viszont a miniszter még a múlt héten helyezett kilátásba, még mindig nem érkezett meg.

 

Ellenben a kormány azzal számol, hogy néhány napon belül Kínából egy, a jelenlegi készleteket jelenlegi készleteket jelentősen meghaladó maszkszállítmányt kap majd: kérdésre kifejtette, ez még az egymilliósnál is jóval nagyobb nagyságrendet jelent, egyelőre viszont az igazán sokat védő, FFP3 típusú maszkokból van a legkevesebb, körülbelül 13 ezer darab, míg a még szintén hatékony, FFP2-es típusból 79 ezer áll rendelkezésre.

 

Ezeket először a legnagyobb veszélynek kitett egészségügyi dolgozók kaphatják meg:

 

először azok az orvosok, akik közvetlenül koronavírusos betegekkel dolgoznak, őket követik a háziorvosok, a fogorvosok, majd a patikusokra, gyógyszerészekre is sor kerül.

 

Gulyás hozzátette, még a legkisebb védelmet nyújtó, sima sebészeti maszk is körülbelül 80 százalékos védelmet nyújt, de egy FFP3 típusú már csak 2-3 százalékot enged át. Egyelőre viszont az orvosok is kizárólag az államra támaszkodhatnak, hiszen a piacról ők maguk nem igazán tudnak már maszkokhoz jutni, mondta.

 

Arra azonban Gulyás sem tudott egyelőre válaszolni, hogy a válság meddig tarthat ki, nem is akarnak vágyakat és reményeket kelteni. Elmondta, mortalitása a betegségnek 50 év alatt gyakorlatilag nincs, de 60 év alatt is nehezen kimutatható, inkább 75-80 év fölöttiek a veszélyeztetettek. Így szerinte el kell húzni az időt annak érdekében, hogy a járvány az egészségügyi kapacitásokon belül maradjon.

 

Ellenzék: 

 

Megkérdezték Gulyás Gergelyt arról az Azonnalin csütörtök délelőtt megjelent cikkről is, melyben a Momentum gazdasági szakpolitikusai, Prinz Dániel és Iker Áron arról írnak, a kormány „lassan és gyengén” válaszolt a gazdasági kérdésekben. Gulyás erre válaszolva kifejtette, nem akar az ellenzékkel foglalkozni, majd mégis elkezdett az ellenzékkel foglalkozni. Szerinte a válsághelyzet után majd érdemes lesz visszanézni az ellenzéki javaslatokat és mérlegelni, ugyanis ezek közül egyesek kifejezetten ártalmasak lettek volna az ország részére.

 

Jelen helyzetben azt ítélte meg a legfontosabbnak, hogy az ellenzék adja meg a kormánynak a válsághelyzetben szükséges négyötödös támogatást,

 

ezen túlmenően az ellenzéki magatartással nem akart foglalkozni. Majd mégis foglalkozott, mert kifejtette:

 

háromféle ellenzéki magatartást látott, voltak néhányan, akik hasznosan és konstruktívan működtek, a második csoport „a vírusnak drukkol”, a harmadik pedig azon szomorkodik, hogy külföldi volt az első megbetegedett. Utóbbi alatt Donáth Annát, a Momentum EP-képviselőjét érthette Gulyás, aki az ATV-ben nemrég azt mondta: „ilyen nincs, hogy ekkora szerencséje legyen Orbán Viktornak, hogy nem olasz diák vagy egy magyar állampolgár az első fertőzött”. 

 

Donáth Gulyás sajtótájékoztatóját követően Facebookon ment neki a miniszternek, lemondásra szólítva fel őt a sajtótájékoztatón tett szavai miatt.

 

Kijárási tilalom:

 

Egyelőre a kormány nem tartja indokoltnak a lakhelyelhagyási korlátozás vagy tilalom bevezetését,

 

ezt attól teszik függővé, hogy hogyan alakul a fertőzések száma és a terjedés gyorsasága. Gulyás szerint egy ilyen intézkedést jó lenne elkerülni, de ki tudja, hogy egy-két-három hét múlva nem lesz-e rá szükség.

 

Forint:

 

A minisztert kérdezték az elszálló forintról is (csütörtökön délben már közel 357,7 forint volt egy euró), ám ő az ilyenkor szokásos kormányzati választ adta: az árfolyam a jegybank hatáskörébe tartozik, a jegybank majd dönt.

 

Pintér Sándor:

 

A koronavírusos marokkói miniszterrel kezet fogó Pintért azért engedték ki két negatív koronavírus-teszt után, a 14 nap letelte előtt a karanténból, mert „az operatív törzset irányítani kell”.

 

BORÍTÓKÉP: Mónus Márton / MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

Hétfőről keddre kilencen haltak meg, így összesen már 47 áldozata van a betegségnek Magyarországon: grafikonokon mutatjuk, hol áll a járvány itthon.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

A magyar kormány 200 ezer maszkot küldött Szerbiának, és 100 ezret Horvátországnak a koronavírus elleni harcban.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás