Gulyás: százezres nagyságrendű munkanélküliséggel számolunk, az a kérdés, hány százezres

2020.03.19. 12:36

Mehet a levesbe az idei gazdasági növekedés, Gulyás Gergely már recesszióról beszél, viszont hozzátette: a védekezéshez a kormánynak elegendő pénze van, soha ennyi tartaléka nem volt még ugyanis a magyar költségvetésnek, mint idén. A munkanélküliség viszont megugorhat.

Gulyás: százezres nagyságrendű munkanélküliséggel számolunk, az a kérdés, hány százezres

Jelentős munkanélküliséggel és potenciális recesszióval számol a kormány az idei évre – többek között erről is beszélt a koronavírus kapcsán Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón.

Gazdaság:

Gulyás optimista volt azzal kapcsolatban, hogy a magyar állam tartalékai elegek lesznek a járvány elleni harcra: elmondása szerint tavaly

rekordnagyságú, 492 milliárd forintos tartaléka volt a magyar költségvetésnek, ez „bőven elegendő a védekezéshez”,

utána pedig a forrásokat munkahelyfenntartásra, támogatásra és gazdaságélénkítésre is kell fordítani.

Addig viszont nagy terheket ró a magyar nemzetgazdaságra a vírus elleni küzdelem, a miniszter elmondása szerint hetente 140-160 milliárdos veszteséget könyvel el azzal a magyar költségvetés, hogy a boltok és üzletek csak korlátozottan tarthatnak nyitva. A miniszter elmondta, most „mentik a menthetőt”, hogy a legkisebb gazdasági leépülés következzen csak be a válság után.

Viszont a kormány által előzetesen számolt 3,5-4 százalékos növekedési rátát szinte lehetetlen lesz fenntartani: a kereskedelmi szektor bezárása egy hónapban körülbelül 1,1 százalékos gazdasági csökkenést jelent, az autóipar teljes leállása körülbelül 0,4 százaléknyi mínuszt könyvelhetne el,

tehát csak ezen két szektor leállása másfél százalékponttal mérsékli a növekedést.

Később újságírói kérdésre hozzátette: „minden helyzetet megvizsgálunk, de a költségvetés teljesítőképességének nemhogy határai vannak, hanem azt becsülgetjük, hogy mekkora lesz a recesszió”.

A miniszter szerint számolni kell a munkanélküliség hirtelen megugrásával is: egyelőre nincsenek hivatalos adatok ennek alakulásáról, de a miniszter elmondta, több százezres nagyságrendű munkanélküliséggel számolnak, a kérdés csak az, hogy ez hány százezres lesz.

„Azt, ami a magyar gazdaságot eddig jellemezte, hogy munkaerőhiány van, nem fog fennállni” – mondta el.

Ezzel kapcsolatban hozzátette: a kormányzati szektorban nem terveznek elbocsájtásokat. Ellenben nem is szeretnének elbocsájtási moratóriumot hirdetni a magánszektor számára, hiszen ebben az esetben egy sor vállalkozás már másnap csődbe menne. Viszont a miniszter úgy gondolja, hogyha helyreáll a rend, akkor sem lesz majd szükség a magyar gazdaságszerkezet gyökeres átalakítására.

Kérdésre azt mondta: ahol valaki nem érzi feltétlenül szükségét annak, hogy fejezze be a munkát, az dolgozzon, különben az ország lesz nagyon nagy bajban.

Bankszektor:

A lényeg, hogy az állam a jegybankkal egyeztetve intézkedjen, valamint, hogy a kis- és középvállalkozások pénzbőségét biztosítsa: ezt a miniszter szerint akár hitelekkel vagy közvetlen támogatásokkal is szeretnék elérni. A most szinte teljesen leálló gazdasági szektorok – például a turizmus vagy a vendéglátóipar – szerdán Orbán Viktor által bejelentett járulékcsökkentései „jelentős, százmilliárdokban mérhető” terhet jelentenek a magyar költségvetésnek, de a kormányintézkedések azt szolgálják, hogy a munkahelyek hosszú távon is megmaradjanak ezekben a szektorokban. Mindenesetre Gulyás szerint még kérdéses, hogy az intézkedést később ki kell-e bővíteni más szektorokkal.

A járulékcsökkentésekkel ellentétben a hitelezési moratórium viszont nem az államnak, hanem a bankszektornak jelent majd terheket, de a miniszter szerint

miután a szektornak tavaly több százmilliárdos nyeresége volt, itt az ideje, hogy idén a bankok is komoly terheket vállaljanak magukra.

Elmondta: aki szeretne élni a hitelezési moratóriummal, annak nem kell semmit tennie, ha „nem tesz semmit” akkor ez esetében év végéig automatikusan aktiválódik.

A kancelláriaminiszter viszont azt felháborítónak nevezte, hogy egyes bankok a babaváró hitelprogramot leállították, a bankfelügyeleti szervek pedig esetükben haladéktalanul megteszik a szükséges lépéseket és bírságolni fognak, ha kell.

Áruhiány:

Gulyás szerint gyógyszerhiány egyelőre nem áll fenn, inkább arról lehet beszélni, hogy néhány készítmény egyes patikákban nem kapható. Ez elsősorban szerinte a tranzitforgalom akadozásának betudható, de ez az akadály már megszűnt: így ha a tranzit folyamatos, szerinte szállítási okokból semmilyen készlethiány nem fog előállni. Az viszont megtörténhet, hogy egyes készítmények nem a tranzit miatt, hanem a fokozott igény miatt fogynak el.

Hozzátette, emiatt indokolt lehet bevezetni egyes készítményeknél valamiféle korlátozást.

Ugyanilyen korlátozásra viszont élelmiszerek esetében Gulyás szerint nincs szükség.

Egészségügy:

A háziorvosok már jelezték, hogy problémát jelent, hogy az államtől nem elegendő és nem megfelelő minőségű maszkokat kapnak: egyelőre a háziorvosok három sebészeti maszkot kaptak csupán, ami 3x40 perc tevékenységhez elegendő. Ezzel kapcsolatban Gulyás újságírói kérdésre elmondta: prioritás az egészségügyi dolgozók számára a maszkok szolgáltatása, az a 120 ezres, Hamburgból érkező készlet, amelyet viszont a miniszter még a múlt héten helyezett kilátásba, még mindig nem érkezett meg.

Ellenben a kormány azzal számol, hogy néhány napon belül Kínából egy, a jelenlegi készleteket jelenlegi készleteket jelentősen meghaladó maszkszállítmányt kap majd: kérdésre kifejtette, ez még az egymilliósnál is jóval nagyobb nagyságrendet jelent, egyelőre viszont az igazán sokat védő, FFP3 típusú maszkokból van a legkevesebb, körülbelül 13 ezer darab, míg a még szintén hatékony, FFP2-es típusból 79 ezer áll rendelkezésre.

Ezeket először a legnagyobb veszélynek kitett egészségügyi dolgozók kaphatják meg:

először azok az orvosok, akik közvetlenül koronavírusos betegekkel dolgoznak, őket követik a háziorvosok, a fogorvosok, majd a patikusokra, gyógyszerészekre is sor kerül.

Gulyás hozzátette, még a legkisebb védelmet nyújtó, sima sebészeti maszk is körülbelül 80 százalékos védelmet nyújt, de egy FFP3 típusú már csak 2-3 százalékot enged át. Egyelőre viszont az orvosok is kizárólag az államra támaszkodhatnak, hiszen a piacról ők maguk nem igazán tudnak már maszkokhoz jutni, mondta.

Arra azonban Gulyás sem tudott egyelőre válaszolni, hogy a válság meddig tarthat ki, nem is akarnak vágyakat és reményeket kelteni. Elmondta, mortalitása a betegségnek 50 év alatt gyakorlatilag nincs, de 60 év alatt is nehezen kimutatható, inkább 75-80 év fölöttiek a veszélyeztetettek. Így szerinte el kell húzni az időt annak érdekében, hogy a járvány az egészségügyi kapacitásokon belül maradjon.

Ellenzék: 

Megkérdezték Gulyás Gergelyt arról az Azonnalin csütörtök délelőtt megjelent cikkről is, melyben a Momentum gazdasági szakpolitikusai, Prinz Dániel és Iker Áron arról írnak, a kormány „lassan és gyengén” válaszolt a gazdasági kérdésekben. Gulyás erre válaszolva kifejtette, nem akar az ellenzékkel foglalkozni, majd mégis elkezdett az ellenzékkel foglalkozni. Szerinte a válsághelyzet után majd érdemes lesz visszanézni az ellenzéki javaslatokat és mérlegelni, ugyanis ezek közül egyesek kifejezetten ártalmasak lettek volna az ország részére.

Jelen helyzetben azt ítélte meg a legfontosabbnak, hogy az ellenzék adja meg a kormánynak a válsághelyzetben szükséges négyötödös támogatást,

ezen túlmenően az ellenzéki magatartással nem akart foglalkozni. Majd mégis foglalkozott, mert kifejtette:

háromféle ellenzéki magatartást látott, voltak néhányan, akik hasznosan és konstruktívan működtek, a második csoport „a vírusnak drukkol”, a harmadik pedig azon szomorkodik, hogy külföldi volt az első megbetegedett. Utóbbi alatt Donáth Annát, a Momentum EP-képviselőjét érthette Gulyás, aki az ATV-ben nemrég azt mondta: „ilyen nincs, hogy ekkora szerencséje legyen Orbán Viktornak, hogy nem olasz diák vagy egy magyar állampolgár az első fertőzött”. 

Donáth Gulyás sajtótájékoztatóját követően Facebookon ment neki a miniszternek, lemondásra szólítva fel őt a sajtótájékoztatón tett szavai miatt.

Kijárási tilalom:

Egyelőre a kormány nem tartja indokoltnak a lakhelyelhagyási korlátozás vagy tilalom bevezetését,

ezt attól teszik függővé, hogy hogyan alakul a fertőzések száma és a terjedés gyorsasága. Gulyás szerint egy ilyen intézkedést jó lenne elkerülni, de ki tudja, hogy egy-két-három hét múlva nem lesz-e rá szükség.

Forint:

A minisztert kérdezték az elszálló forintról is (csütörtökön délben már közel 357,7 forint volt egy euró), ám ő az ilyenkor szokásos kormányzati választ adta: az árfolyam a jegybank hatáskörébe tartozik, a jegybank majd dönt.

Pintér Sándor:

A koronavírusos marokkói miniszterrel kezet fogó Pintért azért engedték ki két negatív koronavírus-teszt után, a 14 nap letelte előtt a karanténból, mert „az operatív törzset irányítani kell”.

BORÍTÓKÉP: Mónus Márton / MTI

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek