Ezúttal az EU-val kezdhet kereskedelmi háborúba Trump

2020.02.13. 11:45

Miután Kínával az Egyesült Államok már lefolytatott egy nagy kereskedelempolitikai csatározást, most az EU kerülhet sorra. A téma: az amerikai agrártermékek és a német autók.

Ezúttal az EU-val kezdhet kereskedelmi háborúba Trump

Donald Trump már régóta fenyegeti az Európai Uniót, hogy vámot vet ki az onnan érkező autókra: teszi ezt azért, mert az EU jelenleg nem hajlandó enyhíteni a jelenlegi élelmiszer-biztonsági szabályain, hogy minél több amerikai agrárterméket exportáljon. Legutóbb a január végi davosi Világgazdasági Fórumon beszélt Trump az „Amerika első”-gazdaságpolitikájáról, illetve tárgyalt az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel is, amiben megfenyegette:

ha nem kötnek hamar egy kereskedelmi megállapodást, akkor Amerika vámokat vet ki az európai autókra.

Sok amerikai termék nem felel meg az uniós szabályoknak

Ugyanis az Európai Unió élelmiszer- és mezőgazdasági exportja az Egyesült Államok felé évente akár 12 milliárd dollárral több, mint az ugyanilyen termékek Amerikából EU-ba történő importja, ezért Sonny Perdue amerikai mezőgazdasági miniszter arra kérte az EU-t, hogy módosítsa az élelmiszer-biztonsági szabályozását, „hogy az tükrözze a tudományos alapokat.”

Jelenleg azért nem importál az Európai Unió több amerikai mezőgazdasági terméket, mert azoknak a termelése és kezelése során olyan gyógyszereket és eljárásokat is használnak az amerikai farmerek, amelyek szembe mennek az uniós szabályozásokkal. Ilyen például az az Amerikában bevett gyakorlat, hogy növekedési hormonokat adnak a jószágoknak vagy a perecetsavval fertőtlenítik a baromfikat, amiket emiatt gyakran klórozott csirkének is neveznek.

Ezen kívül az amerikai szabályozások szerint nem kell feltüntetni, ha egy mezőgazdasági termék genetikailag módosított, míg az Európai Unió területén igen.

Amerikai lobbisták szerint ezért az EU stigmatizálja az amerikai termékeket, ezzel próbálván védeni az Unió mezőgazdaságát.

Óriási az amerikai kereskedelmi deficit

Eközben az Európai Unió illetékesei nem hajlandóak enyhíteni az élelmiszer-biztonsági szabályozásain. Johan Bjerkem, a brüsszeli European Policy Centre think tank kereskedelmi szakembere szerint a kétezres évek elején Európában megjelent kergemarha-kór miatt elképzelhetetlen, hogy egy politikus is támogatná a szabályozás enyhítését vagy egy olyan kereskedelmi megállapodást, ami ezt megkívánná. Azonban ahhoz, hogy az amerikai mezőgazdasági termékeket importálni lehessen, elkerülhetetlen lenne a szabályozás enyhítése.

Donald Trump megválasztása óta már többször is hangot adott elégedetlenségének a nemzetközi kereskedelemmel kapcsolatban, mivel szerinte Amerikát kihasználja a többi ország. Trump például a NAFTA, azaz az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezményből is kiléptette az Egyesült Államokat, mivel hatalmas kereskedelmi deficit állt fent Kanadával és Mexikóval szemben, azaz Amerikába több termék érkezett be ezekből az országokból, mint amennyit e két ország vásárolt Amerikától.

Trump szerint ezért a többi ország lop Amerikától, miközben ez mindössze annyit jelent, hogy az amerikai vásárlóerő nagyobb, mint a többi országban, és az amerikai keresletet nem képes kielégíteni az amerikai piac.

De lehet, hogy Trump ezzel csak jobb alkupozíciót szeretett volna, hiszen azóta sikerült Kanadával és Mexikóval is újratárgyalni a szabadkereskedelmi megállapodásukat, igaz, valószínűleg a Kongresszus azt nem fogja majd elfogadni.

Kínával már csatároztak, felkészül az EU?

Trump eddig legnagyobb médiafigyelmet kiváltó intézkedése a Kínával való kereskedelmi háború volt, ahol a két ország hatalmas vámokat vetett ki egymás termékeire, míg végül meg nem állapodtak egy nagyobb kereskedelmi megállapodás első részében, az úgynevezett első fázisban. Ebben többek között Kína vállalta, hogy

jobban védi az amerikai techcégek vállalati titkait és technológiáit és fellép az ezekkel szembeni lopkodással szemben;

illetve mindent megtesz, hogy a két ország közötti kereskedelmi deficitet enyhítse, például amerikai mezőgazdasági termékek vásárlásával. Azonban a megállapodást többen is kritizálják, például azért, mert nem lépett fel a kínai állami hackerekkel szemben, akik több hivatalos amerikai szervtől is adatokat lopnak. Erre a Fehér Ház úgy reagált, hogy ezekről majd a második fázisban fognak megállapodni. A megállapodás így is lezárta a közel két és fél évig tartó kereskedelmi háborút.

A Trump adminisztráció már korábban is elégedetlen volt az Európai Unióval folytatott kereskedelemmel. Korábban az elnök azt is nyilatkozta, hogy az EU-val való kereskedelem sokkal rosszabb helyzetben van, mint Kínával. Trump már régóta kritizálja a német autók nagyszámú jelenlétét az amerikai piacon, illetve, hogy az Európai Unióban többször is szankciókat vetettek ki az amerikai nagy techóriások, az Amazonnal, az Apple-lel és a Google-lal szemben. Most az amerikaiak azt szeretnék elérni, hogy az EU több mezőgazdasági terméket vásároljon az USA-tól. Ha kereskedelmi háborúról még nem is beszélhetünk, kommunikációs szinten már megkezdődtek az ütközetek, aminek célja, hogy Trump minél jobb alkupozícióval rendelkezzen a tárgyalások során.

BORÍTÓKÉP: Pixabay

 
Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek