Magyar nyelvű projektet indít az egyik legolvasottabb szlovák lap, a magyar médiaszabadságot is szeretné erősíteni

Szerző: Renczes Ágoston
2022.02.02. 11:15

Egyelőre előfizetőket keresnek, magyar nyelvű rovat, de akár külön lap is lehet belőle.

Magyar nyelvű projektet indít az egyik legolvasottabb szlovák lap, a magyar médiaszabadságot is szeretné erősíteni

Magyar nyelvű projektet indít a Denník N, az egyik legolvasottabb szlovák lap

számol be róla maga a Denník N.

A projekt beharangozója szerint „a magyar médiaszabadság válságban van, és ez a szlovákiai magyarokat fokozottan érinti”, ráadásul „a szlovákiai magyar közösség története során először maradt számottevő demokratikus képviselet nélkül, és a helyzetét tovább nehezíti, hogy a hazai magyar nyelvű média jelentős része politikusok, oligarchák és üzleti érdekcsoportok kezében van”.

Ezen kíván változtatni a Denník N magyar projektje, ami

  • a szlovák és a magyarországi média figyelmét is elkerülő dél-szlovákiai ügyekkel,
  • a magyar-szlovák együttélés Szlovákia fejlődését is meghatározó fontos kérdéseivel,
  • Szlovákia és Magyarország kapcsolatával,
  • és fontos magyarországi témákkal is

foglalkozna.

Ahogy a lap, úgy a magyar nyelvű projektje is előfizetéses alapon működne. Hogy a projekt hogy fog kinézni, az azon is múlik, hogy mennyi támogatást sikerül rá összegyűjteni:

  • ha összegyűlik 12 ezer euró (4,3 millió forint), lesz egy magyar rovata a Denník N-nek napi hírösszefoglalóval a legfontosabb szlovákiai, magyarországi és világeseményeiről.
  • ha 30 ezer euró (10,7 millió forint) gyűlik össze, egy önálló magyar portált indítanak, „amely naponta legalább két saját hosszú cikket közöl jeles magyar újságírók tollából”.
  • ha pedig 60 ezer eurót (21,3 millió forintot) sikerül összeszedni, az önálló magyar portál a naponta legalább két saját hosszú cikk mellett egy saját rövid híres rovattal is rendelkezik majd.

A projekt fő koordinátora a Denník N újságírója, Szalay Zoltán, aki korábban az Új Szó és az Irodalmi Szemle főszerkesztője volt, a cél egy komplett szerkesztőség felállítása.

A Denník N 2014-ben jött létre kicsit hasonlóan, mint Magyarországon a 444 (vagy később a Telex): a legolvasottabb szlovák lap, a SME kiadójába bevásárolta magát a Penta nevű, politikával összefonódott befektetői csoport, mire a SME akkori főszerkesztője, Matúš Kostolný – vele már interjúztunk is – és a szerkesztőség egy része felállt és új lapot alapított Denník N néven, ami a olvasói előfizetéses modell közép-európai úttörője és sikertörténete lett. (A SME pedig hasonlóan tartotta magát, mint az Uj Péter utáni Index, a története azonban más fordulatot vett: ahelyett, hogy bedarálták volna, 2021-ben távozott a tulajdonosi köréből a Penta.)

A Denník N magyar projektjének az is a vállalt szándéka, hogy

erősítse „a magyar médiaszabadságot, amelyet évek óta veszélyeztet az autokratikus hatalmi elnyomás”.

Nem ez lesz az első magyar nyelvű projektje a Denník N-nek, Szalay Zoltán 2019 decembere óta Pozsonyi podcast néven magyar nyelvű podcastot is készít a lapnál.

NYITÓKÉP: A Denník N logója a szerkesztőségnek otthont adó pozsonyi irodaházban. FOTÓ: Szűcs Donát / Azonnali

Renczes Ágoston
Renczes Ágoston az Azonnali egykori újságírója

Közgazdász bölcsész aszcendenssel. Csehszlovákiában született elég régen, ahhoz képest csak 2020 óta újságíró. Gyakran ír a szlovák és a szlovákiai magyar politikáról, gazdaságról, építészetről.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek