Digital Health Summit - Digitális egészségügyi konferencia először Magyarországon

2020.01.21. 13:43

Hiánypótló konferencia a digitalizációs kihívásokról, a szükséges szabályzókról, az okoskütyük alkalmazásáról és a befektetők számára kínálkozó lehetőségekről.

Digital Health Summit - Digitális egészségügyi konferencia először Magyarországon

Hazánkban első alkalommal kerül megrendezésre 2020. február 27-én a Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma. A hiánypótló konferencián a digitalizációs kihívásokról, a szükséges szabályzókról, az okos-kütyük alkalmazásáról, és a befektetők számára kínálkozó lehetőségekről értekeznek az előadók és a konferenciabeszélgetéseken részt vevő szakemberek.

Az évtizedek óta dübörgő technológiai fejlődés a szemünk láttára formálja át az egészségügyi szolgáltatásokat, és napjainkban ennek hatása már nemcsak az orvosi rendelők zárt függönyei mögött, a titkos kutatólaborokban, hanem a mindenki számára elérhető, egyszerűbb ellátási formák szintjén is érzékelhető. Az új megoldások révén a szolgáltatók, szolgáltatások összekapcsolhatók; a távgyógyítás, a személyre szabott egészségügyi szolgáltatások mellett pedig olyan újdonságokkal találkozhatunk a nagyon közeli jövőben, mint például a prediktív gyógyászat, vagy akár a mesterséges intelligencia-alapú online kivizsgálás.

Az esemény első külföldi előadója Sander Ruitenberg, a Novartis AG IHD (Immunology, Hepatology&Dermatology) üzletágának digitális egészségügyi megoldásokért felelős globális vezetője, aki bemutatja, hogy a svájci gyógyszergyártó vállalat milyen módon készül a jövőre, hogyan képzelik el a mesterséges intelligencia, chatbotok, és egyéb innovációk alkalmazását a gyógyászatban.

Stephan Aderhold (Ekso Bionics) előadásában olyan „exoskeleton” készülékeket mutat be, amelyek révén a terapeuták, gyógytornászok távolról is szorosan nyomon követhetik a páciens javulását, illetve az elvégzett gyakorlatokat; képesek beavatkozni és hatékony kezeléseket alkalmazni akár több ezer kilométerre a gyógyulásra vágyó személyektől. Az Ekso Bionics az adatkapcsolat menedzselése kapcsán a Vodafone IoT Connectivity platform-ját választotta; a résztvevők a saját szemükkel győződhetnek meg a technológia hatékonyságáról, ugyanis a konferencián bemutatják a jövőbemutató megoldás gyakorlati működését egy mozgássérült közreműködésével.

2017 óta működik az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér, egy korábban sosem látott mélységű, ágazati informatikai fejlesztés, amelyet túlzás nélkül a honi digitális egészségügy alapjának lehet nevezni. A rendszerhez csatlakozó háziorvosok, gyógyszertárak, közfinanszírozott járó- és fekvőbeteg-ellátó intézmények, magánegészségügyi ellátók, illetve az Országos Mentőszolgálat elektronikus rendszereiken keresztül elérik és használják a Térben tárolt adatok meghatározott részét. A páciensek és a kezelőorvosok pillanatok alatt lekérdezhetik a betegadatokat, amelyek segítik a leghatékonyabb személyre szabott kezelés kialakítását, és kiszűrhetővé, megelőzhetővé teszik a gyógyszeres nemkívánatos eseményeket: a kölcsönhatásokat vagy túladagolásokat. Szabó Bálint (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) arról számol be az eseményen, hogy milyen újdonságokkal, funkciókkal egészül ki a rendszer, és ezeket a lehetőségeket miképp tudják az ellátórendszer szereplői, illetve a páciensek kihasználni a közeljövőben.

A digitalizáció jelenlegi trendjeiről, a digitális alapokon nyugvó folyamatszervezésről, az egészségállapot monitorozásáról, a mesterséges intelligencia és a prediktív megoldások szerepéről, hatásairól beszél Mezei Fruzsina és Mezei Rudolf (Omron Healthcare Magyarország), majd a gyakorlatban is működő digitális platformjuk alapján mutatják meg a működési modelleket, elért eredményeket, és a standard megoldások alapján előállt legújabb tapasztalatokat. Melyek a jelenlegi kihívások, és a digitalizációt támogató, elősegítő tényezők a hazai alapellátásban? Mik a válaszok a krónikus betegségek gondozásának költségnyomására, a betegségszám növekedésére vagy éppen a gondozási teljesítmények, költségek, szükséges erőforrások optimalizálására?

Komoly érdeklődésre tarthat számot továbbá Horváth Szilvia és Ábrahám Attila (Egis) előadása, akik arról beszélnek majd, hogy valóban középpontba kerülhet-e a beteg, hogyan alakul át a klasszikus gyógyszeripari ökoszisztéma a digitalizáció hatására, és hogyan készül az Egis a változásokra.

A digitális egészségügyi piacra vonatkozó feltételek, szabályzók finomhangolásáról, az esetleges változtatásokról számol be Dr. Csiki Zoltán, az EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkára előadásában.

A konferencia keretében szervezett kerekasztal-beszélgetéseken szintén komoly viták várhatók a digitális egészségügy szerepéről, a hazai egészségügyi igényekről, a befektetők érdekeiről, illetve a növekedési és kiugrási lehetőségekkel kapcsolatos esélyekről.

Az eseményen részt vevők személyesen vitathatják meg gondolataikat a területen működő nagyvállalatok, a digitális termékeket gyártó vállalkozások képviselőivel, a köz- és magánegészségügy kiválóságaival és az ágazatban tevékenykedő befektetőkkel – így bátran állítható, hogy az első Digital Health Summit egy kihagyhatatlan lehetőség lesz minden érintett, érdeklődő és szakmailag elkötelezett szakember számára.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Cikkek a témában

Van még itt cikk a témában

Kommentek