Csaknem háborúba torkollott India és Pakisztán fenyegetőzése

Szerző: Illés Gergő
2019.03.17. 09:40

India rakétacsapásokkal fenyegette meg Pakisztánt két repülőgépének lelövése miatt, mire Iszlámábád háromszoros válaszcsapást tervezett.

Csaknem háborúba torkollott India és Pakisztán fenyegetőzése

A Reuters forrásai szerint rakétatámadással fenyegette egymást India és Pakisztán azután, hogy február végén Pakisztán két indiai repülőgépet is lelőtt, emiatt pedig tovább romlott az addig is igen feszült kétoldalú viszony.

Repülőgép lelövése vezetett majdnem háborúhoz

Belső, diplomáciai források szerint az Egyesült Államok beavatkozása kellett a konfliktus lecsitításához, John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadónak is közbe kellett szólnia, hogy a két ország közti viszony ne vezessen el egy háborúig.

Először India fenyegette Pakisztánt azzal, hogy hat rakétát is kilő az országra, mire Iszlámábád azzal felelt, legalább háromszor annyival fog válaszolni.

A folytonos fenyegetés okozója persze nem csupán a két indiai vadászgép, hanem a kasmíri régió hovatartozásának kérdése: a tartomány sorsa már a két ország megalakulása óta kérdéses, miután azt mind Újdelhi, mind Iszlámábád saját területének tekinti. 

A terület sorsával kapcsolatban már több háború is kirobbant, ám ezekben a pakisztániak rendre alulmaradtak a jóval jelentősebb katonai arzenállal rendelkező Indiával szemben. Pakisztán Kasmír északi és nyugati részét tartja ellenőrzése alatt, míg Indiának jutott a stratégiailag legfontosabb, ám főleg muszlimok által lakott Kasmír-völgy.

Háromszoros válaszcsapás

Bár a fenyegetéseket végül nem követték tettek, ahogyan nukleáris fegyverek alkalmazását sem vetette fel a két fél, a konfliktus kiújulásának veszélye Washingtont, Londont és Pekinget is megrémítette.

Hivatalosan bár egyik ország sem rendelkezik atomfegyverrel, de nyílt titok, hogy mind India, mind Pakisztán mára atomhatalomnak számít.

A konfliktus estéjén telefonon beszélt egymással Ajit Doval indiai nemzetbiztonsági tanácsadó és Asim Munir, a pakisztáni titkosszolgálat vezetője, ahol az indiai fél hangsúlyozta, nem hátrálnak ki legújabb, „terrorellenes” akciójukból. Egy pakisztáni, és egy ettől független nyugati forrás is megerősítette, hogy India rakétákkal fenyegetőzött, ugyanakkor hangsúlyozták, a pakisztáni és az indiai titkosszolgálat még a fenyegetés ideje alatt is folyamatosan kommunikáltak egymással.

Egy pakisztáni miniszter kiemelte:

„megmondtuk, hogyha kilőnek egy rakétát, akkor mi hármat fogunk. Bármit is tesz India, mi a háromszorosával fogunk válaszolni”.

Narendra Modi indiai miniszterelnökön nemcsak a külpolitikai nyomás jelentős: április-május környékén választásokat tartanak Indiában, így a kormányfőnek határozott, és a közvéleménynek is tetsző választ kell adnia a kasmíri kérdésben.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek